Εχουν περάσει τέσσερις μήνες από την αποκάλυψη στα WikiLeaks «απόρρητης έκθεσης» για το πρώτο εξάμηνο της «Επιχείρησης Σοφία» -της ναυτικής αρμάδας που έχει αναπτύξει η Ε.Ε. στην κεντρική Μεσόγειο για την καταπολέμηση των διακινητών προσφύγων και μεταναστών από τη Λιβύη.
Γραμμένη με ημερομηνία 29 Ιανουαρίου 2016 από τον διοικητή της επιχείρησης, Ιταλό υποναύαρχο Ενρίκο Κρεντεντίνο, η έκθεση -σύμφωνα με τα WikiLeaks- καλούσε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. να εργαστούν για την επιτάχυνση των διαδικασιών προς τον σχηματισμό μιας «αξιόπιστης» κυβέρνησης στη Λιβύη, η οποία με τη σειρά της θα «καλούσε» τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να δράσουν εντός των χωρικών υδάτων της βορειοαφρικανικής χώρας κι αργότερα θα επέτρεπε την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ε.Ε. επί των εδαφών της.
Στο μεσοδιάστημα, κατόπιν ασφυκτικών δυτικών πιέσεων, σχηματίστηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη, όπου η διχόνοια, η αναρχία και το «Ισλαμικό κράτος» θεριεύουν.
Και μόλις χθες τα ξημερώματα, με ομόφωνη απόφαση -και κάποιους αστερίσκους, κυρίως της Ρωσίας- τα 15 κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκριναν βρετανική πρόταση, που κατέθεσε με τη στήριξη Γαλλίας και Ισπανίας, για επέκταση της εντολής της «Επιχείρησης Σοφία» και στην επιτήρηση του (πρόδηλα ατελέσφορου) εμπάργκο όπλων, το οποίο έχει επιβληθεί από το 2011 στη Λιβύη.
Η παράταση και επέκταση της εντολής αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά από τους ΥΠΕΞ των «28», την ερχόμενη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο. Κι έτσι, για δώδεκα μήνες, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να αναχαιτίζουν και «να επιθεωρούν, χωρίς ανώφελη καθυστέρηση, στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, πλοία με προορισμό τη Λιβύη ή προερχόμενα από αυτήν», για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό.
Σημειωτέον ότι η απόφαση επικαλείται το άρθρο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο επιτρέπει τη χρήση βίας...
Πάντως σε μια παραχώρηση προς τη Ρωσία -η οποία επικαλέστηκε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας- στην απόφαση τονίζεται ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα πρέπει, πριν από κάποια επέμβαση, να ζητούν «τη συναίνεση του κράτους» υπό τη σημαία του οποίου πλέει το υπό έρευνα σκάφος.
Η απόφαση του ΟΗΕ «αντανακλά την ομόφωνη υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου η Ε.Ε. να εργαστεί ώστε να γίνει η Μεσόγειος ασφαλέστερη για όλους, πρωτίστως για τους Λίβυους» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Ωστόσο, ο Ρώσος αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ, εξέφρασε ανοιχτά επιφυλάξεις για τα πραγματικά κίνητρα όσων προώθησαν την πρόταση ψηφίσματος στο Σ.Α.
Κοινή δέσμευση
Αργά το βράδυ της Τρίτης, εν τω μεταξύ, οι πρόεδροι ΗΠΑ και Γαλλίας, Ομπάμα και Ολάντ, επαναβεβαίωσαν -σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν επ’ αφορμής του μακελειού στο Ορλάντο και της δολοφονίας δύο μελών της αστυνομίας στο Παρίσι, τα οποία έσπευσε να οικειοποιηθεί το «Ι.Κ.»- «την κοινή τους δέσμευση να καταστρέψουν το “Ι.Κ.” και να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα της τρομοκρατίας».
Μέσα στο επόμενο 24ωρο, η συριακή κυβέρνηση κατήγγειλε ότι ειδικές δυνάμεις της Γερμανίας δρουν, μαζί με στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ και της Γαλλίας, στο Κομπάνι και στη Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας, κάνοντας λόγο για «σαφή και αδικαιολόγητη επίθεση κατά της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας». «Η κατηγορία είναι ψευδής», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας.
Ταυτόχρονα, στο Βέλγιο οι αστυνομικές δυνάμεις τέθηκαν εκ νέου σε αντιτρομοκρατική επιφυλακή -χωρίς πάντως να ανέβει το επίπεδο συναγερμού-, έπειτα από πληροφορίες ότι ομάδα μαχητών του «Ι.Κ.», που αναχώρησε πρόσφατα από τη Συρία για την Ευρώπη, σχεδιάζει επιθέσεις στο Βέλγιο και τη Γαλλία.
Σύμφωνα, δε, με την εφημερίδα «Derniere Heure», η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ειδοποίησε τις αστυνομικές αρχές πως η ομάδα «αναχώρησε από τη Συρία πριν από περίπου μιάμιση εβδομάδα για να φτάσει στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, με σκάφος και χωρίς διαβατήρια». Η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας