«Η ζωή στο χωριό Γιάτα δεν θα συνεχιστεί όπως συνήθως. Ενα χωριό, από το κέντρο του οποίου ξεκινούν τρομοκράτες, θα πληρώσει το τίμημα»... Μ’ αυτόν τον τρόπο ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Ελί Μπεν Νταχάν, προανήγγειλε χθες τον πρώτο γύρο αντεκδίκησης για τη φονική ένοπλη επίθεση δύο Παλαιστινίων ξαδέρφων με καταγωγή από τη Γιάτα, που έσπειραν τον τρόμο και τον θάνατο στην πολυσύχναστη αγορά Σαρόνα στην καρδιά του Τελ Αβίβ το βράδυ της Τετάρτης, τρίτης μέρας του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού.
Τέσσερις Ισραηλινοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι εννιά τραυματίστηκαν. Ο ένας από τους δράστες συνελήφθη επιτόπου, ο δεύτερος πυροβολήθηκε από αστυνομικό και νοσηλεύεται φρουρούμενος.
Οπως έδειξε βίντεο από κάμερα ασφαλείας, τα νεαρά ξαδέρφια ντυμένα με κοστούμια μπήκαν σε κατάμεστο εστιατόριο, παρήγγειλαν κι έπειτα από λίγη ώρα έβγαλαν από τις τσάντες τους αυτοσχέδια όπλα κι άνοιξαν αδιακρίτως πυρ εναντίον των θαμώνων.
Ανάμεσά τους βρίσκονταν οικογένειες με παιδιά αλλά και στρατιώτες που υπηρετούν στο αρχηγείο του ισραηλινού στρατού στην απέναντι πλευρά του δρόμου.
Παρότι Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ (αλλά και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου) εκθείασαν την «ηρωική» πράξη «αντίστασης», καμιά οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για το αιματοκύλισμα.
Τα ξαδέρφια ονομάζονται Μοχάμεντ και Χάλεντ Μαχάμρα, 21 και 22 ετών. Σύμφωνα με συγγενείς τους, είχαν ενδεχομένως επηρεαστεί από την ιδεολογία της Χαμάς, αφού δύο θείοι τους -μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης- εκτίουν ποινές ισοβίων σε ισραηλινές φυλακές.
Αλλοι εκτιμούν πως επηρεάστηκαν από το κύμα βίας και τυφλών επιθέσεων (κυρίως με μαχαίρια) εναντίον Ισραηλινών, που ξεκίνησε το φθινόπωρο αλλά έδειχνε κάπως να εκτονώνεται το τελευταίο διάστημα.
Από την επιτόπια «εξουδετέρωση» των Παλαιστίνιων ή Ισραηλινών Αράβων δραστών (βλέπε τον θανατηφόρο πυροβολισμό τους από δυνάμεις ασφαλείας) και τις διαρκείς συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό, έχουν σκοτωθεί από τον Οκτώβρη τουλάχιστον 207 Παλαιστίνιοι και 32 Ισραηλινοί.
Ο Νετανιάχου
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την επίθεση στο Τελ Αβίβ, όμως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, που επισκέφτηκε δύο φορές τον τόπο του μακελειού, δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας για το τι περιμένει συλλήβδην τους «τρομοκράτες». «Αυτό το έθνος είναι δυνατό. Δεν θα μας νικήσουν. Θα επικρατήσουμε» διακήρυξε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, καθώς ο στρατός είχε λάβει νωρίτερα το πράσινο φως από το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας να προχωρήσει σε συλλογικά μέτρα αντιποίνων.
Εκτός από τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό του χωριού Γιάτα κοντά στη Χεβρώνα, που μετατράπηκε σε κλειστή στρατιωτική ζώνη με δυνατότητα εισόδου και εξόδου αυστηρά για ιατρικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη αναπτύσσονται δύο επιπλέον τάγματα εκατοντάδων στρατιωτών, οι οποίοι ξεκίνησαν ήδη μπαράζ συλλήψεων και σαρωτικών ερευνών σε κατοικίες και μεταλλουργεία όπου υποψιάζονται ότι κατασκευάζονται αυτοσχέδια όπλα.
Πάγωσαν επίσης οι άδειες εργασίας 204 συγγενών των δραστών, ενώ άρχισαν οι προετοιμασίες για την κατεδάφιση των σπιτιών τους έπειτα από αίτημα για επίσπευση της (άκρως αμφιλεγόμενης) διαδικασίας από τον σκληροπυρηνικό νεόκοπο υπουργό Αμυνας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν.
Στο πλαίσιο των αντιποίνων (ή της συλλογικής τιμωρίας, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων), οι ισραηλινές αρχές ανακάλεσαν τις άδειες εισόδου στο Ισραήλ για 83.000 Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης, αλλά και τις ειδικές άδειες που είχαν εκδοθεί για το Ραμαζάνι στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, προκειμένου να συμμετάσχουν στο προσκύνημα στο τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ, να επισκεφτούν συγγενείς τους εντός της ισραηλινής επικράτειας ή να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Η κατοχή
Το Ισραήλ χαρακτηρίζει τις άδειες αυτές «κινήσεις καλής θέλησης» απέναντι στους Παλαιστίνιους. Υπό τον φόβο νέων χτυπημάτων, χιλιάδες αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σήμερα στην ανατολική Ιερουσαλήμ για να περιφρουρήσουν τις μαζικές προσευχές της πρώτης Παρασκευής του Ραμαζανιού στο ιερό τέμενος.
Στον απόηχο πάντως της τυφλής επίθεσης στο Τελ Αβίβ, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις (στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού) του δημάρχου της πρωτεύουσας Ρον Χουλντάι, ο οποίος συνέδεσε το κύμα βίας με την πολυετή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών:
«Μπορεί να είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου ένα άλλο έθνος βρίσκεται υπό κατοχή χωρίς πολιτικά δικαιώματα. [...] Δεν μπορείς να κρατάς ανθρώπους σε κατάσταση κατοχής και να ελπίζεις ότι θα καταλήξουν στο συμπέρασμα πως όλα είναι εντάξει»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας