Τα θύματα του πολέμου στη Συρία ξεπέρασαν επισήμως τους 200.000 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο. Από τις 18 Μαρτίου 2011, ημερομηνία που θεωρείται η απαρχή της συριακής εξέγερσης κατά του καθεστώτος Ασαντ, με το πρώτο θύμα να σκοτώνεται από κυβερνητικά πυρά στην πόλη Νταρά, το Παρατηρητήριο προσπαθεί να καταγράψει τα θύματα του πολέμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, έχουν σκοτωθεί 63.000 άμαχοι, εκ των οποίων 10.377 παιδιά και 6.603 γυναίκες, 22.624 μαχητές εξτρεμιστικών ισλαμικών οργανώσεων και 44.237 κυβερνητικοί στρατιώτες. Αλλοι 624 νεκροί καταγράφονται ως εθελοντές της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ που στηρίζει την κυβέρνηση, ενώ πολλές χιλιάδες είναι οι νεκροί που δεν έχουν αναγνωριστεί. Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών στη Συρία είναι άγνωστος, όμως εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 300.000. Σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της Συρίας έχουν γίνει πρόσφυγες και ζουν σε καταυλισμούς στην Τουρκία (1,6 εκατομμύρια), την Ιορδανία (600.000), το Ιράκ (250.000) και τον Λίβανο (1,7 εκατομμύρια).
Το Συμβούλιο Προσφύγων της Νορβηγίας ανακοίνωσε χθες αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με τα οποία οι Σύροι εκτοπισμένοι και πρόσφυγες ζουν κάτω από δραματικές συνθήκες και η απελπισία τους έχει κορυφωθεί. Διεθνείς οργανώσεις αρωγής έχουν κάνει έκκληση στις αναπτυγμένες χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Καναδά, να δεχτούν στο έδαφός τους τουλάχιστον το 5% του συνολικού αριθμού των προσφύγων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει άσυλο μόλις σε 166 Σύρους, η Βρετανία σε λίγες εκατοντάδες και η Γαλλία έχει δεσμευτεί για 500 άτομα. Ο γενικός γραμματέας της νορβηγικής επιτροπής για τους πρόσφυγες δήλωσε πως «είμαστε μάρτυρες της κατάρρευσης της διεθνούς αλληλεγγύης», ενώ σε πολλά στρατόπεδα στα σύνορα με τη Συρία έχουν γίνει περικοπές στην παροχή βοήθειας λόγω έλλειψης κονδυλίων.
Οι βομβαρδισμοί
Στα πολεμικά μέτωπα πάντως, ο διεθνής συνασπισμός κατά της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί «αρχίζουν να αποδίδουν αποτελέσματα». Εκπρόσωποι από τις 60 χώρες που αποτελούν τη Συμμαχία συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να δουλέψουν μαζί «στο πλαίσιο μιας κοινής, πολύμορφης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής για να αποδυναμώσουν και να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος». «Η προώθηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ σταματάει. Οι ιρακινές δυνάμεις και οι δυνάμεις της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν, με την υποστήριξη των αεροπορικών πληγμάτων του Συνασπισμού, ανακτούν έδαφος στο Ιράκ» επισήμανε η κοινή ανακοίνωση. Οι Σύμμαχοι έθεσαν πέντε προτεραιότητες: να αυξηθεί η στρατιωτική προσπάθεια, να σταματήσει η ροή ξένων μαχητών, να κοπεί η πρόσβαση των τρομοκρατών σε χρηματοδότηση, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανθρωπιστικής αρωγής και να απο-νομιμοποιηθεί το Ισλαμικό Κράτος».
Αντίθετα, ο Μπασάρ αλ Ασαντ δήλωσε σε συνέντευξή του σε γαλλικό περιοδικό ότι «Δεν μπορείς να βάλεις τέλος στην τρομοκρατία με αεροπορικές επιδρομές. Δεν υπήρξαν απτά αποτελέσματα κατά τους δύο μήνες των αεροπορικών επιδρομών από τον διεθνή συνασπισμό». Ο Ασαντ κατηγόρησε την Τουρκία ότι συνεχίζει να υποστηρίζει τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους και υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν έχει στόχο να παραμείνει πρόεδρος, αλλά να μην επιτρέψει να μεταβληθεί η Συρία σε παιχνίδι στα χέρια των Δυτικών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας