Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
16.8° 14.5°
2 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.2° 14.2°
1 BF
82%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 15.0°
2 BF
84%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.6°
3 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.9° 13.8°
0 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
88%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
80%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
55%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
1 BF
73%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.8° 12.8°
0 BF
94%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.5°
2 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Δεύτερο 24ωρο κατάπαυσης πυρός στη Συρία | AP Photo/Hassan Amma

Κατάπαυση πυρός, σε γενικές γραμμές

Δεύτερο 24ωρο με κατάπαυση του πυρός στη Συρία και, σύμφωνα με τις πρώτες ανταποκρίσεις, η εκεχειρία φαίνεται πως τηρείται σε τόσο μεγάλη κλίμακα για πρώτη φορά μετά την έναρξη της εμφύλιας σύγκρουσης. Ωστόσο, σε περιοχές όπου δεν ισχύει η κατάπαυση πυρός οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για χτυπήματα της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Αεροπορικές επιδρομές εναντίον επτά περιοχών της βόρειας και κεντρικής Συρίας πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα, χωρίς ωστόσο τα περιστατικά αυτά να θέτουν σε κίνδυνο την εκεχειρία που τηρείται από χθες, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αεροσκάφη, για τα οποία δεν είναι γνωστό αν είναι ρωσικά ή συριακά, βομβάρδισαν περιοχές της βόρειας επαρχίας του Χαλεπίου και της κεντρικής επαρχίας Χάμα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που δεν είναι σε θέση να αναφέρει αν τα χωριά που αποτέλεσαν στόχο των επιδρομών είχαν συμπεριληφθεί ή όχι στη συμφωνία εκεχειρίας.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν δήλωσε ότι στις επιδρομές στην επαρχία του Χαλεπίου σκοτώθηκε ένας άνθρωπος. Σύμφωνα με τον Ραχμάν, μόνο ένα από τα χωριά αυτά, το Καφάρ Χάμρα, ελέγχεται από τους τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ-Νόσρα, της συριακής πτέρυγας της Αλ Κάιντα, τα άλλα χωριά ελέγχονται από τους αντάρτες.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων ανέφεραν ότι η παύση των εχθροπρακιών τηρείται σε γενικές γραμμές, εκτός από τις περιοχές που ελέγχουν το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Αλ Νόσρα, που υπολογίζεται ότι φθάνουν στο 50% του συριακού εδάφους.

Στην πόλη του Χαλεπίου, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι η νύχτα ήταν ήρεμη και δεν υπήρξαν μάχες ή επιδρομές. Οι κάτοικοι ξύπνησαν χωρίς τον θόρυβο από τα πολυβόλα και βγήκαν στους δρόμους για να κάνουν τα ψώνια τους.

«Υπάρχει κάτι περίεργο σε αυτή τη ηρεμία. Συνηθίζαμε να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε με τον θόρυβο των επιδρομών και του πυροβολικού», δήλωσε ο 45χρονος Αμπού Ομαρ που έχει αρτοποιείο στην ανατολική πλευρά του Χαλεπίου, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες.

«Είμαι ευτυχής αλλά λυπημένος για τις περιοχές οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στην εκεχειρία και συνεπώς οι κάτοικοί τους συνεχίζουν να υποφέρουν». Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που πήγε στα περίχωρα της πρωτεύουσας Δαμασκού διαπίστωσε ότι υπήρχε πλήρης ηρεμία, ενώ στη Δαμασκό, οι δρόμοι ήταν γεμάτοι από κόσμο.

Αναφορές για παραβιάσεις της εκεχειρίας

Το ρωσικό κέντρο συντονισμού στη Συρία έχει καταγράψει εννέα παραβιάσεις της κατάπαυσης των εχθροπραξιών στη Συρία τις τελευταίες 24 ώρες, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα δηλώσεις του επικεφαλής του κέντρου.

Ο Σεργκέι Κουραλένκο πρόσθεσε, ωστόσο, πως η κατάπαυση των εχθροπραξιών που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο ενός σχεδίου των ΗΠΑ και της Ρωσίας τηρείται «σε γενικές γραμμές».

Ο επικεφαλής του ρωσικού κέντρου συντονισμού στη Συρία δήλωσε πως στις παραβιάσεις της εκεχειρίας περιλαμβάνονται βομβαρδισμοί στην επαρχία Λαττάκεια.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HNC) δήλωσε σήμερα πως η συριακή αντιπολίτευση θα εμμείνει στην κατάπαυση των εχθροπραξιών παρά το γεγονός ότι έγιναν τουλάχιστον 15 παραβιάσεις της.

Ο Σαλίμ αλ-Μουσλάτ δήλωσε πως η HNC θα διαμαρτυρηθεί στα Ηνωμένα Έθνη και στις χώρες που υποστηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία για τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που φέρεται να πραγματοποίησε η Ρωσία γύρω από την πόλη Χαλέπι και τις επιθέσεις της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στην πόλη Ζαμπαντάνι, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Η αντιπολίτευση περιμένει απαντήσεις σχετικά με το πώς ελέγχεται η κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, είπε.

Μόσχα κατά Άγκυρας

Πάντως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το κέντρο συντονισμού που έχει στη Συρία, και το οποίο παρακολουθεί την εκεχειρία, έλαβε πληροφορίες για επίθεση στη βόρεια συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ από το τουρκικό έδαφος με τη χρήση βαρέος πυροβολικού, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Το Interfax επικαλείται τον επικεφαλής του κέντρου συντονισμού, σύμφωνα με τον οποίο η Ρωσία έχει έρθει σε επαφή με αμερικανικό κέντρο στο Αμάν της Ιορδανίας για να διευκρινίσει για τον βομβαρδισμό συριακού εδάφους από την Τουρκία.

«Το ρωσικό κέντρο για τη συμφιλίωση των εμπολέμων πλευρών στη Συρία έλαβε αργά στις 27 Φεβρουαρίου πληροφορία για επίθεση από την Τουρκία στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πτέραρχος Σεργκέι Κουραλένκο και πρόσθεσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ένοπλες δυνάμεις υποστηριζόμενες από βαρύ πυροβολικό.

Η πληροφορία ελέγχθηκε και επιβεβαιώθηκε μέσω αρκετών διαύλων, μεταξύ τους οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF, συνασπισμός υπό την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού /YPG).

Εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ο Ταλάλ Σαλού, δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti νωρίτερα σήμερα ότι κούρδοι πολιτοφύλακες απώθησαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από την Τελ Αμπιάντ, πόλη στα συρο-τουρκικά σύνορα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κατάπαυση πυρός, σε γενικές γραμμές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας