Τα ήδη σαθρά «θεμέλια» της διαδικασίας πολιτικής διευθέτησης του συριακού εμφυλίου, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μέσα από το «δι’ αντιπροσώπων» διπλωματικό παζάρι στη Γενεύη, φαίνεται ότι είχε κύριο στόχο η χθεσινή τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Δαμασκό, με απολογισμό πάνω από 60 νεκρούς και δράστες -σύμφωνα με ανάληψη ευθύνης στο διαδίκτυο- μέλη του «Ισλαμικού κράτους».
Σχεδιασμένη για να προκαλέσει τον μέγιστο αριθμό θυμάτων, άρχισε με την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε στάση λεωφορείου στη σιιτική συνοικία Σαγέντα Ζεϊνάμπ της συριακής πρωτεύουσας και ολοκληρώθηκε λίγο αργότερα με την ανατίναξη δύο καμικάζι, στο ίδιο σημείο κι αφότου είχαν συρρεύσει εκεί για τις πρώτες βοήθειες περαστικοί και σωστικά συνεργεία.
«Η επίθεση δίπλα στο τέμενος Σαγέντα Ζεϊνάμπ στόχευε ξεκάθαρα στο να διακόψει τις προσπάθειες να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, απηχώντας λίγο πολύ τις προσδοκίες των Ευρωπαίων ηγετών να βρεθεί -πέραν του εμφυλίου- μια «μαγική» λύση και για το προσφυγικό, στις κρίσιμες διαβουλεύσεις στη Γενεύη.
Επειτα από τρία 24ωρα ατέρμονων διπλωματικών παλινωδιών, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, έχει προγραμματίσει για σήμερα ξεχωριστές συναντήσεις με τις δύο βασικές προσκεκλημένες αντιπροσωπείες (προς το παρόν εκτός διαπραγμάτευσης έχουν αφεθεί, κυρίως κατόπιν τουρκικών πιέσεων, οι Κούρδοι της Συρίας).
Πρώτη στο πρόγραμμα είναι η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Δαμασκού.
Σειρά έπειτα θα έχουν οι εκπρόσωποι της λεγόμενης «Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων-HCN»: ένα συνονθύλευμα πολιτικών και πολεμάρχων που αντιμάχονται τον Μπασάρ αλ Ασαντ, που συνασπίστηκαν σε κοινό μέτωπο μόλις τον περασμένο μήνα και -παρά το γεγονός ότι συμπεριέλαβαν στους κόλπους τους εξτρεμιστές τζιχαντιστές- σήμερα προβάλλονται, με τη στήριξη των διεθνών πατρόνων τους (Σ. Αραβία, Τουρκία, ΗΠΑ) ως ο βασικός κορμός της «μετριοπαθούς» αντιπολίτευσης στη Συρία.
Οι δύο αντιπροσωπείες
Ομως και οι δύο αντιπροσωπείες απειλούν με αποχώρηση, πριν καθίσουν καλά καλά στο τραπέζι.
Οι μεν απεσταλμένοι της Δαμασκού αρνούνται κάθε διάλογο, έστω κι ενδιάμεσο, για όσο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του HCN θα είναι ο Μοχάμεντ Αλούς, αρχηγός της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Στρατός του Ισλάμ», τα μέλη της οποίας η Συρία και η Ρωσία χαρακτηρίζουν τρομοκράτες.
Η δε αντιπροσωπεία του HCN εμμένει να θέτει ως όρο για την παραμονή της στη Γενεύη τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων σε περιοχές αμάχων στη Συρία, την απελευθέρωση κρατουμένων και την άρση της στρατιωτικής πολιορκίας σε περιοχές λιμοκτονούντων πληθυσμών, όπως στη μαρτυρική Μαντάγια.
Προς αποφυγήν... παρερμηνειών, ο εκπρόσωπος του HCN έσπευσε να κατονομάσει στο πρακτορείο AP ως βασική υπεύθυνη τη Ρωσία, επειδή υποστηρίζει «τα εγκλήματα» του καθεστώτος της Δαμασκού, αλλά και γιατί «η επέκταση του “Ι.Κ.” στη Συρία οφείλεται στους ρωσικούς βομβαρδισμούς», καθώς αυτοί «δεν στοχεύουν τρομοκράτες».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας