Αποστολή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Το Κασρ αλ Χοσν, το παλιό παλάτι του σεΐχη στο Αμπου Ντάμπι, είναι τυλιγμένο με τεράστιες σημαίες των Εμιράτων, που γιορτάζουν την Τρίτη τα 43 χρόνια της ίδρυσης της Ομοσπονδίας τους. Το καστρικό συγκρότημα χτίστηκε μόλις το 1930 και ήταν το πρώτο και το μόνο κτίριο με πέτρα και ξύλο. Γύρω του ήταν μόνο έρημος και μερικές καλύβες φτιαγμένες από κλαδιά φοίνικα που στέγαζαν 1.500 κατοίκους. Το Αμπου Ντάμπι τότε δεν είχε ούτε ένα σχολείο, νοσοκομείο, δρόμο, ηλεκτρικό και πόσιμο νερό. Οι βεδουίνοι κι οι ψαράδες της περιοχής «έπιναν θάλασσα» από υφάλμυρα πηγάδια, η διατροφή τους περιοριζόταν σε γάλα καμήλας, χουρμάδες και θαλασσινά, ο αναλφαβητισμός ήταν στο 98% και όσοι αρρώσταιναν πέθαιναν αβοήθητοι, καθώς δεν υπήρχε ούτε ένας γιατρός.
Σήμερα, δίπλα από το Κασρ αλ Χοσν υψώνεται το «Μανχάταν» της ερήμου, με τους ουρανοξύστες να αγγίζουν τον καταγάλανο ουρανό. Χιλιάδες ξένοι φοιτητές προσπαθούν να γίνουν δεκτοί στα Πανεπιστήμια της χώρας, ασθενείς από όλη τη Μέση Ανατολή νοσηλεύονται στα υπερσύγχρονα νοσοκομεία, ο Λούις Χάμιλτον πανηγυρίζει τη νίκη του στη Φόρμουλα 1 και όλοι οι κάτοικοι των Εμιράτων απολαμβάνουν προνόμια κοινωνικού κράτους που ξεπερνούν κάθε φαντασία.
Οι πολίτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι περήφανοι για τη χώρα τους και τα επιτεύγματά τους, αλλά τις βάσεις γι’ αυτή την ανάπτυξη τις έθεσε ένας σοφός βεδουίνος ηγέτης, ο ιδρυτής της Ομοσπονδίας, σεΐχης Ζάγεντ μπιν Σουλτάν αλ Ναχαγιάν, ο οποίος κατόρθωσε να ενώσει τα επτά εμιράτα σε μια Ομοσπονδία, το 1971, όταν οι αποκαλούμενες «Πολιτείες της Ανακωχής» έγιναν κράτος, αφήνοντας πίσω τους το βρετανικό προτεκτοράτο, τις εσωτερικές διαμάχες και την υπανάπτυξη.
Ο Ζάγεντ έθεσε τον πλούτο του πετρελαίου στην υπηρεσία των πολιτών, έβαλε τα θεμέλια για τις υποδομές του κράτους, έδωσε έμφαση στην εκπαίδευση και την περίθαλψη, έκανε αναδιανομή του πλούτου και έδωσε στους βεδουίνους ενότητα και αξιοπρέπεια. Η πρόοδος που επιτεύχθηκε μέσα σε 43 χρόνια είναι λογαριθμική, οφείλεται βεβαίως στην ανακάλυψη των τέταρτων στον κόσμο αποθεμάτων πετρελαίου, αλλά και άλλες χώρες έχουν πακτωλό μαύρου χρυσού, όμως δεν ευημερούν.
«Είναι το όραμα, η ηγεσία που κάνει τη διαφορά, είναι η παράδοσή μας, αλλά και το μοντέλο της Ομοσπονδίας μας που δείχνει έναν δρόμο ενότητας των Αράβων, μέσα από την ισότιμη σχέση των επτά Εμιράτων. Οι αρχές μας είναι: ανεκτικότητα, ειρήνη και δικαιοσύνη» υποστηρίζει η δρ Αμάλ αλ Κουμπάισι, αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Εθνικού Συμβουλίου, του νομοθετικού σώματος που ιδρύθηκε το 2006. Η Κουμπάισι ήταν τότε η πρώτη γυναίκα βουλευτής που εξελέγη με ψηφοφορία απέναντι σε 100 υποψήφιους για την περιφέρεια του Αμπου Ντάμπι, όμως σήμερα δεν είναι η μόνη. «Τέσσερις γυναίκες συμμετέχουν στο Ομοσπονδιακό Υπουργικό Συμβούλιο, επτά είναι βουλευτές, τρεις ηγούνται πρεσβειών, το 65% των φοιτητών είναι γυναίκες και πολλές είναι δικαστές, επιχειρηματίες, αξιωματικοί του στρατού, ακόμη και πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας».
«Οι γυναίκες στα Εμιράτα έχουν κατοχυρωμένη συνταγματικά την ισότητα και το κράτος μάς δίνει ίσες ευκαιρίες. Είμαστε περήφανες για την ταυτότητά μας», τονίζει η υπουργός για Θέματα Ισότητας, δρ Μάιθα αλ Σάμσι. Συναντήσαμε και την τρίτη υπουργό, τη σεΐχα Αλ Λούμπνα, υπεύθυνη για την Αναπτυξιακή Βοήθεια, πρώην υπουργός Οικονομικού Σχεδιασμού, απόφοιτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια: «Αισθανόμαστε την ανάγκη να αποδώσουμε ένα μέρος από τον πλούτο μας σε αυτούς που έχουν ανάγκη, όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό. Την περίοδο 2012-2013 ενισχύσαμε διάφορα προγράμματα σε όλο τον κόσμο με πέντε δισ. δολάρια, με πρώτο στον κατάλογο αυτό για τους πρόσφυγες από τη Συρία που βρίσκονται σε στρατόπεδα στην Ιορδανία και το Ιράκ. Οι ΜΚΟ των Εμιράτων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στη Γάζα, δίπλα στους Παλαιστίνιους, και θα συμβάλουμε ενεργά στην ανοικοδόμηση. Ομως, η πολιτική μας στην αναπτυξιακή βοήθεια δεν περιορίζεται στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. Δεν κάνουμε διακρίσεις, δεν δίνουμε βοήθεια με πολιτικά ή θρησκευτικά κριτήρια. Για παράδειγμα, στηρίξαμε τους πλημμυροπαθείς στη Σερβία και την Κροατία, έχουμε προγράμματα στις χώρες του Ειρηνικού, ενώ στηρίζουμε και την παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση του Εμπολα».
Παράδοση και νεωτερικότητα
Σε αυτά τα 43 χρόνια έγιναν πολλά, αν και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Το πολιτικό σύστημα της απόλυτης μοναρχίας έκανε το πρώτο άνοιγμα το 2006 με την ίδρυση του Ομοσπονδιακού Εθνικού Συμβουλίου, όπου εκλέγονται τα μισά μέλη και τα υπόλοιπα διορίζονται, αλλά η αναταραχή που επικρατεί στον αραβικό κόσμο αποτρέπουν να υπάρξει σύντομα διεύρυνση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων.
Τα Εμιράτα αποτελούν όαση σταθερότητας που περιβάλλεται από μια θάλασσα αστάθειας, πολεμικής αναταραχής και χάους. Και οι πολίτες της χώρας δεν είναι διατεθειμένοι να διακινδυνέψουν την ευημερία τους, ούτε και να ακούσουν τις σειρήνες του πολιτικού εξτρεμισμού. Η νεαρή χώρα πορεύεται στο μέλλον, με γνώση της γεωγραφικής της θέσης, μεταξύ των δύο ισχυρών κρατών της περιοχής, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, και προσπαθούν να ισορροπήσουν στον δύσκολο δρόμο της μετριοπάθειας, στη συνύπαρξη της παράδοσης και της νεωτερικότητας, της ανησυχίας και της ελπίδας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας