Στριμωγμένος εντός κι εκτός Ισραήλ και ολοένα πιο απομονωμένος λόγω της λυσσαλέας αντίδρασής του στην ιστορική συμφωνία Δύσης - Ιράν και του γοργού ανοίγματος της Τεχεράνης στις διεθνείς αγορές μετά την άρση των κυρώσεων, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αντεπιτίθεται λίγο-πολύ εναντίον όλων.
«Το Ισραήλ αισθάνεται την καυτή πίεση από τις επικρίσεις ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΟΗΕ» έγραφε χθες το Reuters, επισημαίνοντας τους ασυνήθιστα υψηλούς τόνους στην κριτική που δέχεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, όχι μόνο από τα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζει «προκατειλημμένα» κατά της χώρας του, αλλά κυρίως από τους στενούς συμμάχους και εμπορικούς του εταίρους, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ενωση, εξαιτίας των αμετανόητων, όσο και παράνομων σχεδίων του για διεύρυνση του εποικισμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Παρά τη νεκρωμένη ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους και τον συνεχιζόμενο φαύλο κύκλο τυφλής βίας και θανατηφόρας καταστολής –ειδικά τους τελευταίους τέσσερις μήνες που σημαδεύονται από το ξέσπασμα της αποκαλούμενης «ιντιφάντα του μαχαιριού» εναντίον Ισραηλινών πολιτών με δράστες νεαρούς και συχνά ανήλικους Παλαιστίνιους, οι οποίοι συνήθως εκτελούνται επιτόπου από τις δυνάμεις ασφαλείας– οι μομφές κατά του Τελ Αβίβ επικεντρώνονται πρωτίστως στην εμπρηστική πρόθεσή του να προσαρτήσει 1.540 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.
Στις αρχές της εβδομάδας ήρθε να προστεθεί και η ανακοίνωση της ισραηλινής ΜΚΟ «Peace Now» ότι το υπουργείο Αμυνας ενέκρινε την κατασκευή 153 νέων κατοικιών Εβραίων εποίκων, αναστέλλοντας το 18μηνο άτυπο πάγωμα οικοδόμησης σε «ευαίσθητα» τμήματα παλαιστινιακής γης, τα οποία σκόπιμα κατακερματίζονται περαιτέρω ώστε να καταστεί de facto δυσκολότερη η μελλοντική δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Το μίσος φέρνει μίσος
«Ο συνεχιζόμενος εποικισμός συνιστά προσβολή για τον παλαιστινιακό λαό και τη διεθνή κοινότητα. Δικαίως εγείρει κεφαλαιώδη ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση του Ισραήλ για μια λύση στη βάση δύο κρατών», τόνισε χωρίς περιστροφές ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τρίτη
Κι ενώ καταδίκασε τις αιματηρές επιθέσεις Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών, δεν μάσησε τα λόγια του για τις βαθύτερες ρίζες της βίας.
«Η παλαιστινιακή αγανάκτηση φουντώνει υπό το βάρος μισού αιώνα κατοχής και της παράλυσης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Οπως έχουν καταδείξει οι καταπιεσμένοι λαοί ανά τους αιώνες, ανάγεται στην ανθρώπινη φύση η αντίδραση στην κατοχή, η οποία λειτουργεί συχνά ως ισχυρό εκκολαπτήριο μίσους και εξτρεμισμού»... Να θυμίσουμε εδώ πως από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί 25 Ισραηλινοί και 159 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι δράστες επιθέσεων με μαχαίρια και οι υπόλοιποι θύματα συγκρούσεων με τον στρατό.
«Τα σχόλια του γ.γ. του ΟΗΕ ενθαρρύνουν την τρομοκρατία. Οι Παλαιστίνιοι δολοφόνοι δεν θέλουν να δημιουργήσουν ένα κράτος, θέλουν να καταστρέψουν ένα κράτος και το λένε φωναχτά. [...] Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν χάσει προ πολλού την ουδετερότητα και την ηθική τους ισχύ», απάντησε ο Νετανιάχου.
Ωστόσο, ακόμα και η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερς, εξέφρασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη σφοδρή αντίθεση της Ουάσινγκτον στα νέα ισραηλινά σχέδια εποικισμού, παρότι η απερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα δεν πρόκειται να μεταστρέψει την πάγια στήριξή της στο Τελ Αβίβ πόσο μάλλον σε μια χρονιά προεδρικών εκλογών, διακινδυνεύοντας να αποξενώσει το πανίσχυρο ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ.
Ενδεικτική των τεταμένων σχέσεων, πάντως, ήταν και η δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στο Ισραήλ Νταν Σαπίρο, ο οποίος έκανε λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην επιβολή του νόμου μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, για να εισπράξει κι αυτός με σειρά του την οργίλη αντίδραση του «Μπίμπι».
Περίοδο κρίσης περνούν όμως και οι σχέσεις Τελ Αβίβ - Ε.Ε., ειδικά μετά την απόφαση των Βρυξελλών να μπαίνει πλέον ειδική σήμανση στα προϊόντα που εξάγονται από εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα, προκειμένου να διαχωρίζονται από όσα παράγονται στο ίδιο το Ισραήλ.
Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ο Νετανιάχου βρήκε ευκαιρία να συνδέσει εμμέσως πλην σαφώς τη ναζιστική θηριωδία κατά των Εβραίων με τις τρέχουσες εξελίξεις και την άνοδο του αντισημιτισμού.
«Πού είναι η Ευρώπη; Πού είναι ο υπόλοιπος πολιτισμένος κόσμος; Οι Εβραίοι στοχοποιούνται άλλη μια φορά, απλώς επειδή είναι Εβραίοι» ξέσπασε στην ομιλία του. Μόνο που το μπαράζ των επικρίσεων που δέχεται δεν αφορά τους Εβραίους εν γένει, αλλά τους φανατικούς εποίκους και την πολιτική του ισραηλινού κράτους. Πρόσφατα, εξάλλου, το Τελ Αβίβ έσπευσε να βαφτίσει «αντισημίτρια» την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, επειδή τόλμησε να ζητήσει ανεξάρτητη έρευνα για τις πολύνεκρες επιχειρήσεις καταστολής του κύματος βίας από Παλαιστίνιους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας