Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Υποδειγματική οργάνωση, προετοιμασία και σωστή συνεργασία θα χρειαστεί για να στεφθεί με επιτυχία, όπως έγινε και στο Ραμάντι, η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης από το «Ι.κ.» | AP PHOTO

Και τώρα... τα δύσκολα

«Εάν το 2015 ήταν η χρονιά της απελευθέρωσης, το 2016 θα είναι η χρονιά των μεγάλων νικών που θα βάλουν τέλος στην παρουσία του “Ισλαμικού κράτους» στο Ιράκ», διακήρυξε χθες ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, καθώς περιδιάβαινε στην ελεύθερη πια από τζιχαντιστές, πλην ρημαγμένη πόλη Ραμάντι, στα δυτικά της χώρας.

Το 80% της πρωτεύουσας της σουνιτικής επαρχίας Ανμπαρ είναι πια ισοπεδωμένο, μετά την ολομέτωπη επίθεση για την εκδίωξη του «Ι.Κ.».

Ομως αυτή η νικηφόρα μάχη -η πρώτη έπειτα από πολύ καιρό για τις ιρακινές δυνάμεις- θα αποτελέσει τώρα εφαλτήριο για την επόμενη και πιο αποφασιστική: την ανακατάληψη της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ, για την οποία ο Κούρδος πρώην ΥΠΕΞ και νυν υπ. Οικονομικών του Ιράκ, Χοσιγιάρ Ζεμπάρι, ξεκαθάρισε ότι είναι απαιτείται η σύμπραξη με τους Κούρδους πεσμεργκά.

«Η Μοσούλη απαιτεί καλή οργάνωση, προετοιμασίες και δέσμευση από όλους τους σημαντικούς παίκτες», τόνισε στο πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστεί επίσης η συμβολή και άλλων δυνάμεων, σουνιτικών και πιθανόν σιιτικών.

Διεκδικώντας πάντως τη μερίδα του λέοντος στο «ξεδόντιασμα» του «Ι.Κ.», ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός ανακοίνωσε χθες ότι χάρη στα στοχευμένα αεροπορικά του πλήγματα έχουν εξοντωθεί 10 ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο φέρονται να συνδέονται με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

«Αλλοι κατήρτιζαν σχέδια για νέες επιθέσεις εναντίον της Δύσης», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού, Αμερικανός συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν.

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, εν τω μεταξύ, τουρκικό δικαστήριο στα Αδανα έριξε χθες αυλαία στη «σκοτεινή» υπόθεση προμήθειας χημικών για την κατασκευή νευροπαραλητικού αερίου Σαρίν, μέσω Τουρκίας, σε Σύρους αντικαθεστωτικούς που συνδέονται με το «Ι.Κ.» και το «Μέτωπο αλ Νούσρα».

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 2013: λίγο πριν δηλαδή από την πολύνεκρη επίθεση με Σαρίν στην -ελεγχόμενη από τους Σύρους αντικαθεστωτικούς- Ανατολική Γούτα, στα περίχωρα της Δαμασκού, που λίγο έλειψε να πυροδοτήσει επέμβαση της Δύσης κατά του καθεστώτος Ασαντ.

Τελικά, το δικαστήριο απήλλαξε των κατηγοριών τους 5 Τούρκους υπηκόους που είχαν παραπεμφθεί για την υπόθεση, με το σκεπτικό ότι η εμπλοκή τους στην απόκτηση του διεθνώς απαγορευμένου υλικού ήταν μόνο στο αρχικό στάδιο.

Αντίθετα, καταδίκασε ερήμην σε 12ετή κάθειρξη έναν Σύρο υπήκοο, ο οποίος κατηγορούνταν για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και «απόπειρα απόκτησης όπλων για λογαριασμό ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης», αλλά ουδέποτε συνελήφθη...

Ερντογάν κατά Ντεμιρτάς

Κατά τα λοιπά, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε χθες για «προδοσία» και «σαφή πρόκληση» τον συμπρόεδρο του φιλοκουρδικού-αριστερού κοινοβουλευτικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, για τις πρόσφατες δηλώσεις του περί πιθανής στο απώτερο μέλλον αυτονόμησης των περιοχών με κουρδικό πληθυσμό στη νοτιοανατολική Τουρκία.

«Ούτε η βούληση του έθνους ούτε οι ένοπλες δυνάμεις θα το επιτρέψουν», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, προτού αναχωρήσει για επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, με κύριο θέμα στην ατζέντα του τη νομή σφαιρών επιρροής στη μετεμφυλιακή Συρία, για την οποία μάλιστα προειδοποίησε πως «είναι ξεκάθαρο ότι εάν δεν ληφθούν υπόψη η δυναμική, η κοινωνιολογία και η ιστορία της περιοχής, το μόνο που θα ακολουθήσει είναι θηριωδία και δάκρυα».

Η πολύπαθη χώρα της Μεσογείου σε νέους μπελάδες

Τι έχεις Λιβύη; Τι είχα πάντα...

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη για την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, η διεθνής κοινότητα –με εμπροσθοφυλακή τις ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία, σύμφωνα με την ελβετική «Le Temps»– είναι έτοιμη να εξαπολύσει εντός του 2016 ακόμη μία επέμβαση στη βυθισμένη στο χάος χώρα, αυτή τη φορά στο πλαίσιο του πολέμου κατά του «Ισλαμικού κράτους».

Με το αυτοαποκαλούμενο «Χαλιφάτο» να συρρικνώνεται –λόγω και των αεροπορικών βομβαρδισμών– στο Ιράκ και τη Συρία, η τρομοκρατική οργάνωση έχει απλώσει εδώ και καιρό τα «πλοκάμια» της στα λιβυκά εδάφη, αναπτύσσοντας κατά εκτιμήσεις πάνω από 5.000 μαχητές σε απόσταση μόλις 350 χλμ. από τις ακτές της Ιταλίας.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση της Ρώμης έχει δηλώσει εδώ και καιρό έτοιμη για την αποστολή στρατευμάτων κατά του «Ι.Κ.» στην αντίπερα όχθη της Μεσογείου.

Προ ημερών, ανώνυμες πηγές του γαλλικού υπουργείου Αμυνας ανέφεραν στη «Figaro» ότι η επέμβαση θα ήταν δυνατή ακόμη κι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016, πιθανόν με τη συνδρομή κρατών του Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής, όπως η Αίγυπτος, η Αλγερία και η Τυνησία, με τις οποίες γίνονται ήδη διαβουλεύσεις.

«Στο Παρίσι πλέον εκτιμούν ότι οι συνθήκες επιτρέπουν μία τέτοια στρατιωτική πρωτοβουλία, με τη συγκέντρωση επαρκούς δύναμη πυρός» γράφει η Le Temps, προσθέτοντας ως κομμάτι αυτού του «παζλ» την ανάπτυξη του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» και βρετανικών συνοδευτικών σκαφών στην ανατολική Μεσόγειο, ένεκα της Συρίας.

Στο ίδιο μάλιστα πλαίσιο εντάσσει η ελβετική εφημερίδα και «την επίσκεψη του [Γάλλου υπ. Αμυνας] Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στη Μόσχα, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα», τονίζοντας ότι στόχος ήταν «η περαιτέρω ανταλλαγή πληροφοριών ως προς την παρουσία του “Ι.Κ.” στη Λιβύη».

Στον απόηχο της πρόσφατης υπογραφής της συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Τρίπολη, ο Λίβυος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ιμπραχίμ Νταμπάσι, τόνισε στο πρακτορείο Reuters «έχουμε σκοπό να πολεμήσουμε μόνοι μας το “Ι.Κ.”». Αφησε πάντως μισάνοιχτη την «πόρτα» στο ενδεχόμενο να ζητηθεί αεροπορική υποστήριξη από τη Δύση, προσθέτοντας με νόημα πως δεν αναμένει να προκύψει άμεσα τέτοιο θέμα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Και τώρα... τα δύσκολα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας