Στο κέντρο της σουνιτικής «καρδιάς» του Ιράκ, στη δυτική πόλη Ραμάντι, ξαναπάτησαν από χθες πόδι οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ, κλιμακώνοντας έτσι την επιχείρηση απελευθέρωσης της περιοχής από το «Ισλαμικό Κράτος», οκτώ μήνες μετά την κατάληψή της από τη σουνιτική τρομοκρατική οργάνωση.
Σχεδόν 130 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, η χερσαία επέμβαση γίνεται με την από αέρος στήριξη του -υπό αμερικανική διοίκηση- διεθνούς συνασπισμού κατά του «Ι.Κ.» και εξελίσσεται «χωρίς μεγάλη αντίσταση, εκτός από ελεύθερους σκοπευτές και τζιχαντιστές καμικάζι», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των ιρακινών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, Σαμπάχ αλ-Νομάνε. «Η πόλη θα έχει εκκαθαριστεί πλήρως σε 72 ώρες», προσέθεσε. Την κατάσταση επί του εδάφους ωστόσο περιπλέκει η παρουσία 4.000 έως 10.000 εγκλωβισμένων αμάχων στο Ραμάντι, ως αιχμάλωτοι του «Ι.Κ.».
Η συντονισμένη επιχείρηση στο Ραμάντι σηματοδοτεί κατά πολλούς αναλυτές την έναρξη μιας νέας φάσης στη μάχη κατά του «ΙΚ», με την εν ευθέτω ανακατάληψη σημαντικών εδαφών στο Ιράκ και στη Συρία.
Ηδη, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί χθες πύκνωσαν στη Μοσούλη, προπύργιο της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Βόρειο Ιράκ. Διεκδικώντας πάντως πεισματικά περιφερειακό ρόλο, η Αγκυρα διεμήνυσε χθες ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της θα συνεχίσουν -παρά την ανοιχτή ρήξη με τη Βαγδάτη- την «εκπαιδευτική αποστολή» τους στο στρατόπεδο Μπασίκα, έξω από τη Μοσούλη, μέχρι να απελευθερωθεί η στρατηγικής σημασίας πόλη.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου εξαπέλυσε νέα φραστική επίθεση στη Μόσχα, διακηρύττοντας πως «το συριακό έδαφος δεν είναι, ούτε θα αποτελέσει, μέρος των ιμπεριαλιστικών στόχων της Ρωσίας», την οποία κατηγόρησε για πολλοστή φορά ότι βάλλει κατά Σύρων αμάχων και αντικαθεστωτικών, αντί κατά του «Ι.Κ.».
Επέκρινε, δε, την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη στη Μόσχα του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπροέδρου της του φιλοκουρδικού-αριστερού HDP και επικεφαλής του τρίτου μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος της Τουρκίας.
«Διερωτάται κανείς γιατί οι άνθρωποι του HDP ταξιδεύουν τώρα στη Ρωσία», σχολίασε ο Νταβούτογλου, «με την οποία βρισκόμαστε σε κρίση», σπεύδοντας να δώσει και την απάντηση ότι στο φιλοκουρδικό κόμμα «έχουν συνηθίσει να συνεργάζονται με όλους όσοι είναι σε διένεξη με την Τουρκία»...
Μεσούσης εν τω μεταξύ της εξελισσόμενης -κι ακόμη αμφίβολης ως προς την τελική της έκβαση- διαδικασίας επαναπροσέγγισης μεταξύ Αγκυρας και Τελ Αβίβ, αλλά και στον απόηχο της πρόσφατης (επισήμως «ορφανής») δολοφονίας στελέχους της λιβανέζικης «Χεζμπολάχ» με πυραυλικό χτύπημα στη Δαμασκό, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου είχαν χθες τηλεφωνική συνομιλία, κατά την οποία ανακοινώθηκε ότι συμφώνησαν σε συντονισμό των διμερών ενεργειών τόσο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας όσο και σε άλλα περιφερειακά ζητήματα της Μέσης Ανατολής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας