Πριν καλά καλά στεγνώσει το «μελάνι» στο ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -με το οποίο επικυρώθηκε ομόφωνα την Παρασκευή ο «οδικός χάρτης» για την πολιτική διευθέτηση του 5ετούς εμφυλίου στη Συρία- η κατάσταση τόσο στο διπλωματικό όσο και στο στρατιωτικό επίπεδο γινόταν ακόμη πιο περίπλοκη, με φόντο ένα «γαϊτανάκι» γεωπολιτικών επιδιώξεων και συμφερόντων.
Ετσι, λίγο αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε ότι -εφόσον χρειαστεί- οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία θα κλιμακωθούν, ακόμη και με τη χρήση νέων οπλικών συστημάτων, οργανώσεις που πρόσκεινται στη συριακή αντιπολίτευση κατήγγειλαν μακελειό με πάνω από 43 νεκρούς και 150 τραυματίες σε αγορά της ισλαμοκρατούμενης πόλης Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά, από αεροπορικές επιδρομές που εκτιμούν ότι εξαπέλυσαν ρωσικά αεροσκάφη.
Είχε προηγηθεί εν τω μεταξύ ακόμη μία επισήμως «ορφανή» -ισραηλινή κατά το λιβανέζικο δίκτυο «Al Manar»- αεροπορική επίθεση με πυραύλους κατά κτιρίου στη συνοικία Τζαραμάνα της Δαμασκού: προπύργιο της συριακής κυβέρνησης, όπου ζουν πολλοί χριστιανοί μειονοτικοί και δρούζοι της Συρίας.
Στόχος εν προκειμένω ήταν ο Σαμίρ Κάνταρ: δρούζος του Λιβάνου, υψηλόβαθμο στέλεχος της σιιτικής Χεζμπολάχ, ο οποίος εξαπέλυσε το 1979 μία από τις πιο αιματηρές επιθέσεις επί ισραηλινού εδάφους, καταδικάστηκε τρις ισόβια από δικαστήριο του Ισραήλ, αλλά το 2008 αποφυλακίστηκε στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.
«Τρομοκρατική επίθεση»
Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε χθες ότι ο Κάνταρ σκοτώθηκε στην Τζαραμάνα το βράδυ το Σαββάτου, κατηγορώντας ανοιχτά το Ισραήλ.
Το συριακό πρακτορείο SANA έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση», ενώ μέλη του υπουργικού συμβουλίου στο Τελ Αβίβ αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν εάν επρόκειτο για ισραηλινή επίθεση.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ πάντως η ένταση είχε πια μεταφερθεί στη ισραηλινο-λιβανέζικη μεθόριο, με ρίψη ρουκετών από τον νότιο Λίβανο και τον ισραηλινό στρατό να απαντά με πυρά πυροβολικού κατά θέσεων εκτοξευτήρων Κατιούσα.
Ο κίνδυνος να ξανανοίξει και αυτό το «θερμό» μέτωπο συμπίπτει με:
α τη φερόμενη επαναπροσέγγιση Αγκυρας - Τελ Αβίβ (χθες μάλιστα πηγές της τουρκικής προεδρίας ανέφεραν ότι υπήρξε συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τον ηγέτη της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, με αντικείμενο «τις τελευταίες εξελίξεις»),
β την ανακοίνωση της Τουρκίας -κατόπιν προσωπικής και έντονης παρέμβασης του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα- ότι «θα συνεχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων που σταθμεύουν στη Μοσούλη», στο βόρειο Ιράκ, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η διμερής ένταση με τη Βαγδάτη, και
γ την κλιμάκωση της φραστικής αντιπαράθεσης μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας, με τον μεν Ταγίπ Ερντογάν να καταγγέλλει ότι οι στόχοι των ρωσικών μαχητικών στη Συρία είναι «90% κατά μουσουλμάνων αντικαθεστωτικών, όπως των αδελφών μας Τουρκμένων», τον δε Τούρκο πρωθυπουργό Νταβούτογλου να κατηγορεί προσωπικά τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ζει στην εποχή της «σοβιετικής προπαγάνδας και της KGB».
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ έκανε σπάνια δημόσια εμφάνιση το βράδυ του Σαββάτου, επισκεπτόμενος, μαζί με τη σύζυγό του Ασμα, τον καθεδρικό ναό της Παναγίας της Δαμασκού σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από συνοικία της ανατολικής Γούτα που ελέγχουν οι αντάρτες.
Στις εικόνες που μετέδωσε η συριακή τηλεόραση το προεδρικό ζεύγος παρακολούθησε τις πρόβες της εκκλησιαστικής χορωδίας εν όψει των Χριστουγέννων.
Εμφάνιση με την οποία ο Ασαντ επιχειρεί -εν όψει της έναρξης των πολιτικών διαπραγματεύσεων με τη «μετριοπαθή αντιπολίτευση» την 1η Ιανουαρίου- να ενισχύσει την εικόνα του προστάτη των μειονοτήτων και του εγγυητή της ανεξιθρησκίας στη Συρία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας