Ένας 17χρονος από τη Δυτική Όχθη, ο οποίος κρατούνταν σε ισραηλινή φυλακή επί έξι μήνες χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στις 23 Μαρτίου. Πρόκειται για τον πρώτο Παλαιστίνιο έφηβο που πεθαίνει σε ισραηλινή φυλακή, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ο Ουαλίντ Άχμαντ ήταν μαθητής λυκείου. Συνελήφθη τον Σεπτέμβριο επειδή φέρεται να πέταξε πέτρες σε στρατιώτες, δήλωσε η οικογένειά του. Ομάδες δικαιωμάτων έχουν καταγράψει εκτεταμένη κακομεταχείριση σε ισραηλινές εγκαταστάσεις κράτησης που είναι φυλακισμένοι χιλιάδες Παλαιστίνιοι. Οι αρχές των φυλακών αρνούνται οποιαδήποτε συστηματική κακοποίηση και λένε ότι διερευνούν τις καταγγελίες. Αλλά το ισραηλινό υπουργείο που εποπτεύει τις φυλακές αναγνωρίζει ότι οι συνθήκες εντός των φυλακών έχουν φτάσει στο ελάχιστο επίπεδο που επιτρέπει η ισραηλινή νομοθεσία.
Η υπηρεσία φυλακών του Ισραήλ δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τα αίτια θανάτου. Ανέφερε μόνο ότι ο17χρονος από τη Δυτική Όχθη πέθανε στη φυλακή Μεγκίντο, μια φυλακή που έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για κακοποίηση Παλαιστίνιων κρατουμένων, «με την ιατρική του κατάσταση να παραμένει απόρρητη».
Ο Ουαλίντ είναι ο 63ος Παλαιστίνιος κρατούμενος από τη Δυτική Όχθη ή τη Γάζα που πεθαίνει υπό ισραηλινή κράτηση από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με την υποστηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία διαχειρίζεται τμήματα της Δυτικής Όχθης. Οι παλαιστινιακές οργανώσεις για τα δικαιώματα των κρατουμένων σημειώνουν ότι πρόκειται για το 1/5 συνολικά των 300 Παλαιστινίων που έχουν πεθάνει υπό ισραηλινή κράτηση από τον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή, όταν το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την ανατολική Ιερουσαλήμ.
- Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγορεί το Ισραήλ πως κρατά τις σορούς 72 Παλαιστινίων κρατουμένων που πέθαναν σε ισραηλινές φυλακές.
Οι συνθήκες στις ισραηλινές φυλακές έχουν επιδεινωθεί από την έναρξη του πολέμου, δήλωσαν πρώην κρατούμενοι στο Associated Press. Περιέγραψαν ξυλοδαρμούς, σοβαρό υπερπληθυσμό, ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη, επιδημίες ψώρας και κακές συνθήκες υγιεινής.
Το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, το οποίο εποπτεύει την υπηρεσία φυλακών και διοικείται από τον ακροδεξιά υπουργό Itamar Ben-Gvir, έχει υπερηφανευτεί για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των Παλαιστινίων κρατουμένων «στο ελάχιστο που απαιτεί ο νόμος». Ισχυρίζεται ότι η πολιτική αυτή αποσκοπεί στην... αποτροπή επιθέσεων.
«Βήμα πίσω» από τον Νετανιάχου για τον Ελί Σαρβίτ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σήμερα ότι υπαναχωρεί από την απόφασή του να διορίσει τον αντιναύαρχο Ελί Σαρβίτ νέο επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας (Σιν Μπετ), μετά τις αντιδράσεις της Ουάσινγκτον και ενός Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή.
«Τη Δευτέρα ο Νετανιάχου συναντήθηκε εκ νέου με τον αντιναύαρχο Σαρβίτ με αφορμή τον διορισμό του ως επικεφαλής της Σιν Μπετ», ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού. «Τον ευχαρίστησε (…) που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του καθήκοντος αλλά τον ενημέρωσε ότι, έπειτα από περαιτέρω σκέψεις, σκοπεύει να εξετάσει και άλλες υποψηφιότητες», πρόσθετε η ανακοίνωση.
Η απόφαση του Νετανιάχου να διορίσει τον Σαρβίτ επικεφαλής της Σιν Μπετ είχε προκαλέσει την αντίδραση βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού λόγω των πολιτικών απόψεων του αντιναυάρχου εν αποστρατεία, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης. Παράλληλα ο Σαρβίτ σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο είχε επικρίνει την περιβαλλοντική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμώντας ότι «επιταχύνει την καταστροφή» του πλανήτη.
Το άρθρο αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, στενού συμμάχου του Τραμπ.
«Αν και είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι η Αμερική δεν έχει καλύτερο φίλο από το Ισραήλ, ο διορισμός του Έλι Σαρβίτ ως νέου επικεφαλής της Σιν Μπετ είναι κάτι περισσότερο από προβληματικός», έγραψε στο Χ ο Γκράχαμ. «Δεν έχει υπάρξει ποτέ μεγαλύτερος υποστηρικτής για το κράτος του Ισραήλ από τον πρόεδρο Τραμπ. Οι δηλώσεις που έκανε ο Έλι Σαρβίτ για τον πρόεδρο Τραμπ και τις πολιτικές του θα προκαλέσουν ανώφελη ένταση σε μια κρίσιμη συγκυρία», πρόσθεσε. «Η συμβουλή μου προς τους Ισραηλινούς φίλους είναι να αλλάξουν πορεία και να διεξάγουν πιο ενδελεχείς ελέγχους», υπογράμμισε ο Γκράχαμ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας