Μπορεί στις 19 Ιανουαρίου 2025 να σίγησαν τυπικά τα όπλα στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ο θάνατος, η πείνα, οι ασθένειες και η έμπρακτη κατάργηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση συνιστούν μια επί Γης Κόλαση για χιλιάδες παιδιά στην Παλαιστίνη.
Οπως καταγγέλλει η «Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης» (IRC) -Μη Κυβερνητική Οργάνωση με σπουδαίο έργο αρωγής σε πρόσφυγες από το 1933- «η ζωτική βοήθεια για τα παιδιά καταργείται λόγω της αυξανόμενης βίας στην περιοχή».
Πάνω από 200 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο στη Δυτική Οχθη από τότε που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία στη Γάζα και είχε γεννήσει αμυδρές ελπίδες για εύθραυστη ειρήνη. Αυτά τα παιδιά είτε σκοτώνονται από σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών, είτε από ασθένειες και εν γένει αδυναμία παροχής έγκαιρης ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης. Η οργάνωση αναφέρει επίσης ότι στη Λωρίδα της Γάζας και σε ολόκληρη τη Δυτική Οχθη του ποταμού Ιορδάνη «παρά την κατάπαυση του πυρός, 658.000 παιδιά σχολικής ηλικίας παραμένουν μακριά από τη διαδικασία της εκπαίδευσης». Ο λόγος είναι ότι «σχεδόν το 90% των σχολείων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ τα εναπομείναντα σχολικά κτίρια έχουν υποστεί ζημιές ή χρησιμοποιούνται ως καταφύγια άστεγων οικογενειών Παλαιστινίων».
«Η αύξηση της βίας προκαλεί βαθύ τραύμα και εμποδίζει εμάς και τους εταίρους μας να ανταποκριθούμε στην κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών, ειδικά στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης, μία από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο» ανακοίνωσε το IRC.
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ συνεργάζεται στα κατεχόμενα με την παλαιστινιακή οργάνωση «Teacher Creativity Centre» (TCC). «Ωστόσο οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αεροπορικών επιδρομών, έχουν καταστρέψει έργα υποδομής και έχουν καταστήσει σχεδόν αδύνατη την ασφαλή παροχή ζωτικών υπηρεσιών» προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Ενώ υπάρχει μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τα παιδιά στη Δυτική Οχθη αντιμετωπίζουν αυξανόμενα επίπεδα βίας και εκτοπισμού, γεγονός που τους προκαλεί βαθύ ψυχικό τραύμα. Οι ίδιοι οι χώροι που προορίζονται να τους προστατεύσουν και να τους υποστηρίξουν -σχολεία, καταφύγια, υπηρεσίες- εξαφανίζονται μπροστά στα μάτια τους» δήλωσε η Ζόι Ντάνιελς, επικεφαλής της IRC στις παλαιστινιακές περιοχές. Και τόνισε: «Η εκπαίδευση είναι ένα οικουμενικό δικαίωμα και πρέπει να συνεχίζεται ακόμη και στη διάρκεια πολεμικών συρράξεων. Πολίτες, σχολεία και υποδομές ζωτικής σημασίας δεν πρέπει ποτέ να είναι στόχοι. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δραστηριοποιηθεί, να ζητήσει από τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν και να λάβει επείγουσα δράση για να αποτρέψει μεγαλύτερες καταστροφές».
Ανταλλαγές μετ’ εμποδίων
Την Παρασκευή προέκυψε σοβαρό πρόβλημα στην εφαρμογή της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όταν το Ισραήλ διαπίστωσε ότι η ένοπλη οργάνωση Χαμάς παρέδωσε άλλη σορό από εκείνη της νεκρής ομήρου Σίρι Μπίμπας.
Η Χαμάς παραδέχτηκε το λάθος εξηγώντας ότι τα λείψανα της άτυχης Ισραηλινής φαίνεται να μπερδεύτηκαν με άλλα ανθρώπινα λείψανα από τα συντρίμμια που προκάλεσε ισραηλινός βομβαρδισμός. Η οργάνωση ανακοίνωσε επίσης τα ονόματα έξι Ισραηλινών ομήρων που θα απελευθερωθούν, εκτός απροόπτου, μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας