Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Μπενιαμίν Νετανιάχου
Νέα εμπόδια στη συμφωνία εκεχειρίας από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό | Φωτογραφία αρχείου Ap Photo

Δεν απελευθερώνει Παλαιστίνιους κρατούμενους, παραβιάζει την εκεχειρία

Θέτει απαιτήσεις για τερματισμό των τελετών της Χαμάς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Νέα εμπόδια στην εύθραυστη εκεχειρία βάζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν θα απελευθερώσει άμεσα 620 Παλαιστίνιους κρατούμενους, θέτοντας, παράλληλα, συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι αναζητά και την... παραμικρή ευκαιρία προκειμένου να παραβιάσει τη συμφωνία που έχει συναφθεί έπειτα από πολλές δυσκολίες με τη Χαμάς.

Αυτή τη φορά ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ δεν θα απελευθερώσει 620 Παλαιστίνιους κρατούμενους, οι οποίοι έπρεπε να επιστρέψουν στη Γάζα από χθες, έως ότου εξασφαλιστεί η η επόμενη απελευθέρωση και τερματιστούν οι «ταπεινωτικές τελετές» της Χαμάς που τους «ατιμάζουν».

Μια εβδομάδα πριν από το τέλος της πρώτης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που υπέστη πελώρια καταστροφή έπειτα από 15 μήνες πολέμου, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα αλληλοκατηγορήθηκαν για κατάφωρες παραβιάσεις της συμφωνίας κατά τη διάρκεια αυτής που επρόκειτο να είναι η έβδομη ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η Χαμάς πράγματι απελευθέρωσε έξι ομήρους, τους τελευταίους ζωντανούς που προβλεπόταν κατά την πρώτη φάση.

Όμως, ενώ είχε ήδη επισκιαστεί από τη σύγχυση για την τύχη της ομήρου Σίρι Μπίμπας, ο θάνατος της οποίας επιβεβαιώθηκε εντέλει χθες Σάββατο το πρωί, η ανταλλαγή συνοδεύτηκε, όπως και προηγούμενες, από σκηνές που προκάλεσαν οργή στην ισραηλινή κυβέρνηση. Ένοπλοι, κουκουλοφόροι μαχητές του κινήματος επέδειξαν πάνω σε σκηνή τους πέντε ομήρους στο πλήθος, προτού τους παραδώσουν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ).

Ο έκτος όμηρος, ο Χισάμ αλ Σάγεντ, 37 ετών, ισραηλινός Βεδουίνος, όμηρος στη Γάζα για σχεδόν δέκα χρόνια, παραδόθηκε στη ΔΕΕΣ χωρίς κάμερες παρούσες.

Ενώ αναμενόταν να αποφυλακιστούν 620 παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε αντάλλαγμα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε, έπειτα από συνεδρίαση με αξιωματούχους του μηχανισμού ασφαλείας, πως οι αποφυλακίσεις δεν θα γίνουν.

«Υπό το φως των επανειλημμένων παραβιάσεων της Χαμάς, ιδίως των ταπεινωτικών τελετών που ατιμάζουν τους ομήρους μας, και της κυνικής χρησιμοποίησης των ομήρων για σκοπούς προπαγάνδας, αποφασίστηκε να καθυστερήσει η απελευθέρωση των τρομοκρατών (σ.σ. των παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης) που προβλεπόταν (χθες Σάββατο) ώσπου να εξασφαλιστεί ότι η απελευθέρωση των επόμενων ομήρων θα γίνει χωρίς ταπεινωτικές τελετές», τόνισε ο κ. Νετανιάχου σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Η Χαμάς κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση για «κατάφωρη παραβίαση» της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οικογένειες περίμεναν ανυπόμονα την αποφυλάκιση συγγενών τους.

«Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω πως ο γιος μου θα αφεθεί ελεύθερος έπειτα από 33 χρόνια» φυλάκισης, είπε —πριν από την ανακοίνωση των ισραηλινών αρχών— η Ουμ Ντίγια αλ Αγά, 80 ετών, που περίμενε σε νοσοκομείο στη Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δεν απελευθερώνει Παλαιστίνιους κρατούμενους, παραβιάζει την εκεχειρία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας