Την στιγμή που οι νεκροί από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα ξεπέρασαν τους 46.000, με την πλειονότητα εξ αυτών να αποτελούν γυναικόπαιδα, Ισραήλ και Χαμάς, παρουσία διαμεσολαβητών στο Κατάρ, βρίσκονται ένα βήμα πριν την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Μια σειρά αξιωματούχων που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις διαρρέουν στον Τύπο πως οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στο έρθουν σε συμφωνία εκεχειρίας πολύ σύντομα.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συνηγόρησε στις διαρροές αυτές εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως θα υπάρξει συμφωνία, στην σκιά της ανάληψης των καθηκόντων της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ και των απειλών του πως αν δεν παραδοθούν οι Ισραηλινοί όμηροι μέχρι να ορκιστεί ο ίδιος πρόεδρος οι Παλαιστίνιοι θα ζήσουν μια «αληθινή κόλαση».
Μάλιστα, η Χαμάς φέρεται σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές να έχει συμφωνήσει στο προσχέδιο εκεχειρίας που έχει κατατεθεί προς διαβούλευση μεταξύ των διαπραγματευτών και αναμένει το «πράσινο φως» από τον κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου Νετανιάχου.
Ο τελευταίος ενδεχομένως να καθυστερεί στο να συναινέσει εξαιτίας των εσωτερικών αντιδράσεων που αντιμετωπίζει από τους σκληροπυρηνικούς φασίστες υπουργούς του.
Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, χαρακτήρισε προκαταβολικά την επικείμενη συμφωνία «καταστροφή για την εθνική ασφάλεια» του Ισραήλ και υποστήριξε πως το Ισραήλ πρέπει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα «με πλήρη ισχύ» προκειμένου να την κατακτήσει ολόκληρη, ενώ ο έτερος ακροδεξιός υπουργός Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, χαρακτήρισε τη συμφωνία «σκέτη καταστροφή».
Τα βασικά σημεία της εκεχειρίας
Με τη διαρροή ότι η Χαμάς ενέκρινε το ντραφτ της εκεχειρίας ήρθαν στη δημοσιότητα και μερικά βασικά σημεία της συμφωνίας από το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, Associated Press, που φέρονται να έχουν επαληθευθεί ως προς την εγκυρότητά τους από αξιωματούχους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.
Η συμφωνία φέρεται να αποτελείται από δύο στάδια.
Σε πρώτο στάδιο, η Χαμάς θα πρέπει να απελευθερώσει 33 Ισραηλινούς ομήρους και αν όλα πηγαίνουν ομαλά και σύμφωνα με το σχέδιο, την 16η ημέρα από την έναρξη της ισχύος της συμφωνίας θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το δεύτερο στάδιο, στη διάρκεια του οποίου οι υπόλοιποι εν ζωή όμηροι -άνδρες στρατιώτες και νεώτεροι άρρενες πολίτες- θα απελευθερωθούν και θα επιστραφούν τα πτώματα νεκρών ομήρων.
Σε αντάλλαγμα για τους ομήρους, το Ισραήλ θα απελευθερώσει από τις φυλακές του περισσότερους από 1.000 παλαιστινίους φυλακισμένους και κρατουμένους, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται συλληφθέντες της Χαμάς από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Όσον αφορά τον ισραηλινό στρατό, η συμφωνία προβλέπει σταδιακή απόσυρσή τους από το σύνολο της επικράτειας της Λωρίδας της Γάζας.
Θα υπάρξουν ρυθμίσεις ασφαλείας στο Διάδρομο της Φιλαδέλφειας που συνορεύει με την Αίγυπτο, κατά μήκος της νότιας παρυφής της Λωρίδας της Γάζας, ενώ το Ισραήλ θα αποσυρθεί από τμήματά του έπειτα από τις πρώτες λίγες ημέρες της συμφωνίας.
Κάτοικοι του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας θα επιτραπεί να επιστρέψουν άοπλοι, ενώ θα υπάρξει «μηχανισμός» για να εξασφαλισθεί ότι δεν θα μεταφερθούν εκεί όπλα.
Παράλληλα αναμένεται τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρήσουν από τον Διάδρομο Νετζαρίμ της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας.
Το πέρασμα της Ράφα ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Γάζα θα αρχίσει σταδιακά να λειτουργεί, επιτρέποντας να βγουν από το θύλακα αυτοί που είναι ασθενείς και αυτοί που χρειάζονται ανθρωπιστική αρωγή.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης και την «αύξηση» της ανθρωπιστικής αρωγής στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία το Ισραήλ εμποδίζει συστηματικά.
Το ζήτημα της διακυβέρνησης φαίνεται πως δεν συμπεριλήφθηκε στις τωρινές συζητήσεις λόγω της πολυπλοκότητάς του και της πιθανότητας να εμποδίσει μια έστω προσωρινή συμφωνία.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει πως δεν θα τερματίσει τον πόλεμο αφήνοντας τη Χαμάς στην εξουσία. Έχει επίσης απορρίψει το ενδεχόμενο να διοικηθεί η Γάζα από την Παλαιστινιακή Αρχή.
Το Ισραήλ έχει επίσης δηλώσει από την αρχή της γενοκτονίας ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας στο θύλακα μετά τον τερματισμό των μαχών.
Η διεθνής κοινότητα έχει δηλώσει πως η Γάζα πρέπει να διοικηθεί από Παλαιστινίους, χωρίς βέβαια να προσδιορίζεται επακριβώς το πως θα γίνει αυτό.
Εντούτοις υπήρξαν συζητήσεις ανάμεσα στο Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ για μια προσωρινή διοίκηση που θα κυβερνούσε τη Γάζα μέχρι να μπορέσει να αναλάβει μια μεταρρυθμισμένη Παλαιστινιακή Αρχή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας