Μπορεί το Κατάρ που λειτουργεί ως μεσολαβητής να επιβεβαιώνει τη συνέχιση των συνομιλιών σε «τεχνικό επίπεδο» προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όμως η συμφωνία εξακολουθεί να συγκεντρώνει αρκετούς αστερίσκους.
Σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Μάτζεντ αλ Ανσάρι, επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις ανάμεσα σε Χαμάς και Ισραήλ συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο, όμως έσπευσε να σημειώσει ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε ανώτερο επίπεδο αυτή τη στιγμή.
«Πολλά θέματα βρίσκονται υπό συζήτηση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ο οποίος σημείωσε ότι δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες «για να προστατεύσει την ακεραιότητα των διαπραγματεύσεων».
Η λίστα απελευθέρωσης ομήρων και οι διαδηλώσεις
Την ίδια στιγμή, όμως μεταδόθηκε από το Middle East Eye χθες, η Χαμάς άναψε το πράσινο φως για την απελευθέρωση 34 ομήρων, ανάμεσά τους δύο παιδιά, δέκα γυναίκες από τις οποίες οι πέντε είναι στελέχη του ισραηλινού στρατού, αλλά και 11 άτομα άνω της ηλικίας των 50 ετών. Το Ισραήλ, πάντως, έσπευσε να διαψεύσει την είδηση, ενώ υποστήριξε ότι δεν έχει λάβει τέτοια λίστα από την παλαιστινιακή οργάνωση.
Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Ίντεν Μπαρ Ταλ, επιτέθηκε στη Χαμάς σημειώνοντας ότι η οργάνωση είναι «το μόνο εμπόδιο στην απελευθέρωση των ομήρων».
Τις δηλώσεις αυτές του υψηλόβαθμου αξιωματούχου δεν φαίνεται να συμμερίζονται χιλιάδες Ισραηλινοί που διαδήλωσαν για ακόμη μια φορά στο κέντρο της πρωτεύουσας απαιτώντας τη σύναψη συμφωνίας.
Οι διαμαρτυρόμενοι βρέθηκαν μπροστά στο υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και ζήτησαν για ακόμη μια φορά να ολοκληρωθεί η συμφωνία προκειμένου να επιστρέψουν οι όμηροι σπίτια τους και να απελευθερωθούν Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Κρατώντας ένα τεράστιο πανό που έγραφε τα ονόματα των ομήρων, οι διαδηλωτές επιχείρησαν να αυξήσουν ξανά την πίεση προς τον Μπένιαμιν Νετανιάχου και την κυβέρνησή του.
Η διαδήλωση συνέπεσε με συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να συζητηθούν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας