Αμείωτοι οι βομβαρδισμοί του Λιβάνου από το Ισραήλ, που χτυπάει εκ νέου τα νότια της χώρας και τα τα νότια προάστια της Βηρυτού. Οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού φέρονται να χτύπησαν, για πρώτη φορά, την καρδιά της ιστορικής πόλης της Τύρου καταστρέφοντας πολλά κτίρια.
Λίγο νωρίτερα, το ισραηλινό επιτελείο κάλεσε τους κατοίκους ορισμένων συνοικιών της Τύρου, να φύγουν από τα σπίτια τους ενόψει στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Χεζμπολάχ. «Πρέπει αμέσως να απομακρυνθείτε από τη ζώνη», ανακοίνωσε μέσω του X στα αραβικά ο εκπρόσωπος του στρατού Αβιτσάι Αντράι, σε μήνυμα που συνοδεύεται από ένα χάρτη τμήματος της πόλης. «Όποιος βρίσκεται κοντά σε μέλη της Χεζμπολάχ, στις εγκαταστάσεις της και στα μέσα μάχης της βάζει τη ζωή του σε κίνδυνο», πρόσθεσε. «Ολόκληρη η πόλη εκκενώνεται» ανέφερε στέλεχος της πολιτικής άμυνας.
Η Τύρος έχει δεχθεί επιθέσεις και στο παρελθόν, με μια από τις περιοχές της να δέχεται από 13 ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές μόλις πριν από 24 ώρες. Πρόκειται για την πέμπτη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου από την οποία ξεκίνησαν να φεύγουν οι άμαχοι. Πριν ξεκινήσει το ξέσπασμα του πολέμου, είχε πληθυσμό περίπου 200.000 ανθρώπων.
Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν εκ νέου τις επιθέσεις στη Γάζα, ενώ Παλαιστίνιοι που εγκαταλείπουν την Μπέιτ Λαχίγια μετά το μακελειό των προηγουμένων ημερών αναφέρουν ότι στους δρόμους κείτονται πτώματα και ότι Ισραηλινοί στρατιώτες συλλαμβάνουν και χτυπούν άνδρες.
Το Al Jazeera μεταδίδει πως επιθέσεις έγιναν σε σχολείο εκτοπισμένων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και στο νοσοκομείο Kamal Adwan, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, στην κεντρική Γάζα, στο Νουσεϊράτ και σε κοντινές περιοχές, όπως επίσης στη νότια Γάζα και στη βορειοδυτική της Ράφα.
«Έκκληση» Μπλίνκεν
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, απεύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να επωφεληθεί από την ευκαιρία που προέκυψε από την «επιτυχή» εξάρθρωση μεγάλου μέρους των δυνατοτήτων της Χαμάς στη Γάζα και από τον θάνατο του ηγέτη της οργάνωσης Γιαχία Σινουάρ για να καταλήξει σε μια μακροπρόθεση διευθέτηση στη σύγκρουση. Σύμφωνα πάντα με τον Αμερικανό ΥΠ.ΕΞ., το Ισραήλ σημείωσε πρόοδο στο θέμα της πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλά απαιτούνται περισσότερα και θα πρέπει να συνεχιστεί η πρόσβαση.
Ο υπουργός υποστήριξε μάλιστα ότι είναι σημαντικό το Ισραήλ να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν της 1ης Οκτωβρίου με τρόπο που να μη δημιουργεί περαιτέρω κλιμάκωση, ενώ σημείωσε ότι είχε συνομιλίες με οικογένειες ομήρων σχετικά με την αναγκαιότητα να διευκρινιστεί αν η Χαμάς προτίθεται να προχωρήσει σε συμφωνία.
Στο... ενδέκατο ταξίδι του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή είχε συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και άλλους αξιωματούχους, ενώ αναμένεται να επισκεφτεί την Ιορδανία και το Κατάρ.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα του στέκεται στο πλευρό του Λιβάνο. «Ο στόχος είναι αρχικά να επαναβεβαιώσουμε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός, για διπλωματική λύση και για τερματισμό των εχθροπραξιών, για διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας από τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό χωρών και για την υποστήριξη των λιβανικών θεσμών, πρώτα και κύρια των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων», υπογράμμισε ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό στον ραδιοσταθμό RTL.
Το Παρίσι θέλει να εφαρμοστεί η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που τέθηκε σε ισχύ μετά τον προηγούμενο πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ το 2006 και ορίζει ότι μόνον οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και ο στρατός του Λιβάνου επιτρέπεται να αναπτυχθούν στον νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ.
Η απόφαση αυτή «επιτρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις από τη μία πλευρά για την κυριαρχία και την ενότητα του Λιβάνου και από την άλλη να δίδονται εγγυήσεις ασφαλείας στο Ισραήλ ώστε οι 60.000 άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά την 7η Οκτωβρίου στο βόρειο Ισραήλ να μπορέσουν να επιστρέψουν εκεί», υπογράμμισε επίσης ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. «Σήμερα η διπλωματική λύση πρέπει να έχει προτεραιότητα», επέμεινε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας