«Οι πολιτικοί και οι στρατηγοί του Ισραήλ χρειάζονται μια νίκη. Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος και ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας βάλτωσε. Οι μαχητές της Χαμάς ξεπροβάλλουν από τα τούνελ και τα ερείπια, σκοτώνουν και τραυματίζουν Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ κρατάνε ακόμη Ισραηλινούς ομήρους», μεταδίδει από την Ιερουσαλήμ ο βετεράνος ανταποκριτής του BBC, Τζέρεμι Μπόουεν.
Η νίκη, πιστεύουν στο Τελ Αβίβ, θα έρθει στον νότιο Λίβανο. Αν όμως η επίπεδη και αιματοβαμμένη Γάζα δυσκολεύει τόσο τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), το σκληροτράχηλο τοπίο πέραν των βορείων συνόρων του εβραϊκού κράτους κρύβει παγίδες που μπορούν να καταστήσουν αδύνατη αποστολή την «πλήρη εξάλειψη» της Χεζμπολάχ.
Το φάντασμα της χερσαίας εισβολής στον Λίβανο ξύπνησε από τον ιστορικό του ύπνο. Τρεις φορές γέννησε εφιάλτες: το 1982 (με τη φοβερή πολιορκία της Βηρυτού επί δύο μήνες), το 2000 (με τη διάλυση της ισραηλινής «ζώνης ασφαλείας» στη μεθόριο) και το 2006 (με τη χωρίς νικητή σύρραξη IDF-Χεζμπολάχ).
Την πιθανή νέα τυχοδιωκτική επιχείρηση προανήγγειλε ο αρχηγός του επιτελείου του IDF, αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι. «Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί προετοιμάζουν ενδεχόμενη δική σας εισβολή», είπε απευθυνόμενος σε στρατιώτες στη διάρκεια άσκησης προσομοίωσης χερσαίας επίθεσης.
«Για να διασφαλίσουμε την επιστροφή των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ στις εστίες τους σχεδιάζουμε έναν ελιγμό. Οι μπότες σας θα πατήσουν σε εχθρικό έδαφος, σε χωριά τα οποία η Χεζμπολάχ έχει μετατρέψει σε προκεχωρημένα φυλάκια, με υπόγειες υποδομές, με ενέδρες, με εκτόξευση πυραύλων στο έδαφός μας εναντίον Ισραηλινών πολιτών. Στην εμπλοκή σας, οι άνδρες της Χεζμπολάχ θα δουν τι σημαίνει να αντιμετωπίσουν μια επαγγελματική, άψογα εκπαιδευμένη και εμπειροπόλεμη δύναμη», είπε ο Χαλέβι.
Ατυπη απάντηση στον αντιστράτηγο έδωσε η πρωτοφανής ενέργεια της Χεζμπολάχ να εξαπολύσει πανίσχυρο βαλλιστικό πύραυλο «Qader 1», ιρανικής κατασκευής, εναντίον του Τελ Αβίβ. Η ισραηλινή αεράμυνα τον απέκρουσε, το γεγονός όμως έδειξε ότι η σιιτική οργάνωση μπορεί να αναβαθμίσει τις επιθέσεις της στοχεύοντας σε όλη την ισραηλινή επικράτεια.
«Θα πολεμήσει σε πατρώα εδάφη»
Η Χεζμπολάχ επιχειρεί να συνέλθει από τη σοβαρότατη ήττα γοήτρου και επιχειρησιακών δυνατοτήτων που υπέστη με τις εκρήξεις των παγιδευμένων από τη Μοσάντ ασύρματων συσκευών επικοινωνίας στελεχών της οργάνωσης. Παράλληλα προσέγγισαν τους 600 οι νεκροί και τους 2.000 οι τραυματίες από το ανελέητο μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών τις τελευταίες μέρες.
Η ευρύτερη εικόνα όμως, εν όψει χερσαίων επιχειρήσεων, είναι πιο σύνθετη. Οπως τονίζει ο Μπόουεν στην ανάλυσή του, «η Χεζμπολάχ έχει κάνει κι αυτή τους στρατιωτικούς της σχεδιασμούς μετά τον πόλεμο του 2006. Θα πολεμήσει σε πατρώα εδάφη. Ο νότιος Λίβανος είναι τραχύς και ημιορεινός, κατάλληλος για ανταρτοπόλεμο. Επί 18 χρόνια η σιιτική οργάνωση σκάβει τούνελ και θέσεις μάχης σε βραχώδες υπέδαφος. Διαθέτει ένα εξαιρετικό οπλοστάσιο που της έχει παραχωρήσει το Ιράν. Και, σε αντίθεση με τη Χαμάς στη Γάζα, μπορεί να ανεφοδιάζεται από ξηράς μέσω της γειτονικής Συρίας».
Για τη Χεζμπολάχ δεν τίθεται θέμα να «επιτρέψει» την επιστροφή των περίπου 60.000 Ισραηλινών που εγκατέλειψαν το βόρειο Ισραήλ, χωρίς τουλάχιστον το αντίβαρο μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Λίβανος, κράτος σε αποσύνθεση
Παρά την πολιτική συμπαράσταση των περισσότερων κομμάτων του Λιβάνου στη Χεζμπολάχ, όπως διατυπώθηκε μετά την εκτέλεση του στρατιωτικού της διοικητή, Φουάντ Σουκρ, στις 30 Ιουλίου στη Βηρυτό, πρέπει να τονιστεί ότι ο Λίβανος είναι ένα κράτος σε αποσύνθεση, σε αδυναμία εκλογής προέδρου, με τη βούλα χρεοκοπημένο από το 2020 και κοινοβουλευτικά παραλυμένο. Ο πληθωρισμός τρέχει με 250%, οι μαφίες βασιλεύουν, οι νέοι εξεγείρονται και εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες πλήττονται από επισιτιστική ανασφάλεια.
Οσο για τη στάση της διεθνούς κοινότητας, η κατάσταση είναι πιο σύνθετη από το γνωστό τρίπτυχο «υπέρ-κατά-αποχή» των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
«Στα αραβικά και μουσουλμανικά κράτη το κίνημα αλληλεγγύης στη Γάζα -πλέον και στον Λίβανο- είναι το μικρότερο δυνατόν. Αντίθετα, ανθεί στη Δύση. Αυτό αντανακλά μια θεμελιώδη παθογένεια του αραβικού κόσμου την ώρα που το Ισραήλ κυβερνάται από την πιο ακραία και φασιστική ηγεσία στην ιστορία του. Μια ηγεσία βαθιά προσηλωμένη στο όραμα της ρατσιστικά ιεραρχημένης κοινωνίας», γράφει ο ιστορικός Ουισάμ Σαάντε σε άρθρο του στο middleeasteye.net.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας