Οι Ισραηλινοί έχουν συνηθίσει να πραγματοποιούν φρικτά εγκλήματα στη Γάζα χωρίς καμία, πρακτικά, συνέπεια. Aπό την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023 μέχρι και χθες, ο στρατός τους είχε δολοφονήσει τουλάχιστον 41.118 Παλαιστινίους στη Γάζα και τραυματίσει άλλους 95.125, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Μόλις το προηγούμενο 24ωρο είχαν σκοτωθεί 34 άνθρωποι, έξι εκ των οποίων εργάζονταν για την UNRWA, την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Αυτοί, όπως και τα περισσότερα θύματα εκείνου του 24ώρου, σκοτώθηκαν σε δύο αεροπορικά πλήγματα εναντίον σχολείου που είχε μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Ωστόσο, υπάρχουν, ενίοτε, κάποιες μικρές ρωγμές στην απουσία λογοδοσίας του Ισραήλ την οποία ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που μίλησε στο Reuters, χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη». Οταν, τουλάχιστον, τα θύματα δεν είναι Παλαιστίνιοι, αλλά ξένοι πολίτες. Μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία της Αμερικανοτουρκάλας ακτιβίστριας Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Δυτική Οχθη, το Ισραήλ βρίσκεται εκτεθειμένο σε διεθνές επίπεδο, ενώ η εκδοχή του για το ότι ο θάνατος της 26χρονης κοπέλας δεν ήταν «σκόπιμος» μπάζει νερά.
Ενώ η σορός της αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Τουρκία, όπου ζει η οικογένειά της, για τον ενταφιασμό της, η γενική εισαγγελία της Αγκυρας ξεκίνησε έρευνα για τον θάνατό της, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Τουρκία σκοπεύει να εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς και ότι ήδη έχει ζητήσει από τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τις Εξωδικαστικές και Αυθαίρετες Εκτελέσεις να συστήσει ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας και να καταρτίσει έκθεση για την υπόθεση.
Η 26χρονη Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας στο χωριό Μπέιτα, κοντά στη Ναμπλούς, όπου οι Παλαιστίνιοι δέχονται συστηματικά επιθέσεις από ακροδεξιούς Εβραίους εποίκους. Ο ισραηλινός στρατός (IDF) είπε ότι είναι «πολύ πιθανό» πυρά που προέρχονταν από μέλη του να σκότωσαν «έμμεσα και όχι σκόπιμα» τη νεαρή γυναίκα. Μια εκδοχή την οποία υιοθέτησε στο περίπου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, παρ' όλο που δήλωσε «σοκαρισμένος και βαθιά θλιμμένος», και ζήτησε από το Ισραήλ «να κάνει περισσότερα» ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους περιστατικά.
Ομως, δημοσιογραφική έρευνα από τις ΗΠΑ έρχεται να διαψεύσει τόσο τον IDF όσο και τον Μπάιντεν. Η Washington Post διαπίστωσε ότι η Εϊγκί πυροβολήθηκε αφού είχε περάσει πάνω από μισή ώρα από το αποκορύφωμα των συγκρούσεων στην Μπέιτα και περίπου 20 λεπτά αφότου οι διαδηλωτές είχαν μετακινηθεί προς τον κεντρικό δρόμο. Βρίσκονταν μάλιστα περισσότερο από 200 μέτρα μακριά από τις ισραηλινές δυνάμεις, αρκετά μακριά ώστε να μη συνιστούν «απειλή». Η εφημερίδα αναφέρει ότι ένας Παλαιστίνιος έφηβος, ο οποίος σύμφωνα με μάρτυρες στεκόταν σε απόσταση περίπου 20 μέτρων από την άτυχη κοπέλα, τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά.
Ο στρατός δεν είπε ποτέ αν ο έφηβος αποτελούσε στόχο. Οπως δεν απάντησε ποτέ στις οχλήσεις της αμερικανικής εφημερίδας στο πλαίσιο της έρευνάς της. Η Washington Post, προκειμένου να ανασυνθέσει τα γεγονότα της ημέρας, μίλησε με 13 αυτόπτες μάρτυρες και κατοίκους της Μπέιτα και εξέτασε περισσότερα από 50 βίντεο και φωτογραφίες που της παρείχαν το Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης (International Solidarity Movement), η οργάνωση στην οποία ήταν εθελόντρια η Αϊσενούρ Εϊγκί, και η Faz3a, μια ακτιβιστική ομάδα που προσπαθεί να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους αγρότες.
«Είναι τόσες οι ομοιότητες», λένε στο ρεπορτάζ της βρετανικής Guardian ο Κρέιγκ και η Σίντι Κόρι. Πριν από 21 χρόνια, η κόρη τους, η 24χρονη Αμερικανίδα Ρέιτσελ Κόρι, καταπλακώθηκε από τα ερείπια όταν μια μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού γκρέμισε το σπίτι στο οποίο είχε μπει στο πλαίσιο διαμαρτυρίας κατά της κατεδάφισης σπιτιών Παλαιστινίων στη Ράφα της Γάζας. «Νιώθεις σαν να ξεσκίζουν ξανά την οικογένειά σου όταν μαθαίνεις ότι συμβαίνει το ίδιο πράγμα σε μια άλλη οικογένεια», λένε οι άτυχοι γονείς, οι οποίοι δεν έπαψαν ποτέ να αγωνίζονται για να δικαιωθεί το παιδί τους.
Το 2015, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε την προσφυγή τους στην οποία ζητούσαν να καταστεί υπεύθυνο το κράτος του Ισραήλ για τον θάνατο της κόρης τους. «Νομίζω πως τα πράγματα αλλάζουν προς το χειρότερο», λέει ο Κρέιγκ Κόρι. «Ο σκοπός μας ως οικογένειας ήταν να μην αφήσουμε να ξανασυμβεί αυτό σε κάποιον άλλο και βλέπουμε πως αποτύχαμε».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας