Άλλο ένα ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Εγγύς Ανατολή, ολοκληρώθηκε χωρίς ορατό αποτέλεσμα για το επίδικο των πολύμηνων διαπραγματεύσεων, την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στην πολύπαθη Γάζα.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ενέτειναν τα πλήγματά τους στον Λίβανο, σκοτώνοντας χθες Τετάρτη ηγετικό στέλεχος του παλαιστινιακού κινήματος Φάταχ, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στον χειμαζόμενο θύλακα, όπου νωρίς τα ξημερώματα σήμερα σήμερα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άνθρωποι σε βομβαρδισμό πολυκατοικίας, στη Μπέιτ Λάχια (βόρεια), μερικές ώρες μετά τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό 10 παιδιών σε αεροπορική επιδρομή κατά ακόμη ενός σχολείου που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο εκτοπισμένων, στην πόλη της Γάζας.
Η Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ πως είχε σκοπό, με τη «δολοφονία» του Χαλίλ αλ Μάκντα, να προκαλέσει «ανάφλεξη στην περιφέρεια», ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες από τους έτερους φιαπραγματευτές - Αίγυπτο και Κατάρ - για μια συμφωνία.
Μερικές ώρες μετά την αναχώρηση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «τόνισε πως επείγει η οριστικοποίηση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων» στον θύλακο. Αναφέρθηκε επίσης στις «επικείμενες συνομιλίες στο Κάιρο για να ξεπεραστούν τα όποια εναπομείναντα εμπόδια», πρόσθεσαν σε λακωνικό δελτίο Τύπου οι υπηρεσίες του, καθώς σβήνουν οι ελπίδες πως θα προκύψει συμφωνία.
Τα μέτωπα με τον Λίβανο
Σύμμαχος της Χαμάς, η λιβανική Χεζμπολά έχει ανοίξει από την 8η Οκτωβρίου μέτωπο εναντίον του Ισραήλ στα σύνορα των δυο χωρών, όπου η βία δεν έχει σταματήσει έκτοτε.
Την Τετάρτη, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε σειρά πληγμάτων στον Λίβανο, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές. Ανάμεσά τους ήταν ο Χαλίλ αλ Μάκντα, ηγετικό στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα της Φάταχ, που σκοτώθηκε σε πλήγμα εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε στη Σαΐντα (νότια).
Ο ισραηλινός στρατός τον κατηγόρησε πως «δρούσε για λογαριασμό» του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του εβραϊκού κράτους, και πως ενεχόταν σε «τρομοκρατικές ενέργειες».
Η Χαμάς —σύμμαχος του Ιράν— και η Φάταχ είναι παρατάξεις αντίπαλες και δεκαετίες: το ισλαμιστικό κίνημα πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007, εκδιώκοντας δυνάμεις της Φάταχ, που πλέον έχει βάση κυρίως στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή κατεχόμενη από το Ισραήλ από το 1967.
Η Χεζμπολά ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε χθες κάπου 10 επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων, τόσο στο βόρειο Ισραήλ όσο και στο κατεχόμενο συριακό υψίπεδο του Γκολάν, με ρουκέτες και drones εφόρμησης.
«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε σενάριο» με είτε «αμυντικές» ή «επιθετικές» ενέργειες, διεμήνυσε από την άλλη ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο βόρειο Ισραήλ.
Με αυτό το εκρηκτικό φόντο ο κ. Μπλίνκεν ολοκλήρωσε την ένατη περιοδεία του στην περιοχή αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, αφού προειδοποίησε ότι η πιο πρόσφατη, συμβιβαστική κατ’ αυτόν, πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να είναι η «τελευταία ευκαιρία» για τη σύναψη συμφωνίας.
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που μετέβη σε Ισραήλ, Αίγυπτο και Κατάρ, διαβεβαίωσε πως η ισραηλινή κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρόταση, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν αποκαλυφθεί, και παρότρυνε τη Χαμάς να κάνει το ίδιο.
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πρόσθεσαν στο σχέδιο τους «νέους όρους» που έθεσε το Ισραήλ, ιδίως τη διατήρηση ισραηλινών στρατευμάτων στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με τον Αίγυπτο.
Η Χαμάς αξιώνει να εφαρμοστεί η πρόταση που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος, την 31η Μαΐου και το κίνημα διαβεβαίωσε πως αποδέχεται στις αρχές Ιουλίου. Προέβλεπε ανακωχή έξι εβδομάδων, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες ζώνες του θυλάκου, απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και σε αντάλλαγμα παλαιστινίων φυλακισμένων· κατόπιν, σε δεύτερη φάση, την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον θύλακο υπό πολιορκία.
Στη θεωρία, αναμένεται να διεξαχθούν νέες συνομιλίες εντός της εβδομάδας στο Κάιρο, με τη συμμετοχή του Ισραήλ και των μεσολαβητών (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ).
Ο Νετανιάχου δεν παύει να λέει πως θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο, ωσότου εξαλειφθεί η Χαμάς, που το Ισραήλ χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.
Για τις ΗΠΑ, η ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας θα συνέβαλε να αποτραπεί ο κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, έπειτα από τις απειλές του Ιράν και συμμάχων του να ανταποδώσουν τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη, που αποδόθηκε στο Ισραήλ από την Ισλαμική Δημοκρατία.
Τουλάχιστον 40.223 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, που έχουν προκαλέσει και συνεχίζουν να προκαλούν πελώρια καταστροφή. Ο ΟΗΕ τονίζει πως στην πλειονότητά των θυμάτων είναι άμαχοι, γυναίκες και παιδιά.
Χθες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 27 Γαζαίοι, ανάμεσά τους τρεις σε σχολείο που είχε μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων στην πόλη της Γάζας (βόρεια). Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι το σχολείο αυτό ήταν «βάση» της Χαμάς.
«Έχει απομείνει καθόλου ανθρωπιά;» διερωτήθηκε μέσω X ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής της UNRWA, της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι πολλαπλές διαταγές εσπευσμένης απομάκρυνσης αμάχων που έχουν εκδοθεί από τον ισραηλινό στρατό σπρώχνουν τους κατοίκους του παλαιστινιακού θυλάκου, εν μέσω ανθρωπιστικής καταστροφής, σε «ζώνες με υπερπληθυσμό» που είναι «επικίνδυνες».
«Πού υποτίθεται πως πρέπει να πάμε; Γίνονται βομβαρδισμοί (του Ισραήλ) παντού. Δεν έχουμε μέλη της αντίστασης εδώ, αλλά οι βόμβες πέφτουν στα κεφάλια του κόσμου», είπε η Ουμ Μίνα Αμπού Μουγάσιμπ, εκτοπισμένη για πέμπτη φορά, στη Ντέιρ αλ Μπάλα.
Πανηγυρικές δηλώσεις Γκάλαντ για τη Ράφα
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «νίκησαν» τις μονάδες του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα κλειστά σύνορα του παλαιστινιακού θυλάκου με την Αίγυπτο, δήλωσε στο μεταξύ ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στους άνδρες του IDF στον τομέα.
«Η ταξιαρχία (της Χαμάς) στη Ράφα νικήθηκε και πάνω από 150 υπόγειες σήραγγες καταστράφηκαν» στον τομέα αυτόν, διαβεβαίωσε. Πρόσθεσε πως έδωσε διαταγή στα στρατεύματά του, το προσεχές διάστημα να επικεντρωθούν στην καταστροφή των υπόγειων σηράγγων που απομένουν στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.
Ο ισραηλινός στρατός άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα στις αρχές Μαΐου, αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή και ανησυχία για τους αμάχους, ώστε να καταστρέψει, όπως έλεγαν οι επιτελείς του, τις εναπομείνασες δυνάμεις της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων εκεί. Περίπου 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι, που είχαν καταφύγει στη Ράφα, στην πλειονότητά τους έφυγαν.
Την 7η Μαΐου, ο ισραηλινός στρατός κυρίευσε τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα και στενή ζώνη γης πάνω στα σύνορα, γνωστή ως Διάδρομο της Φιλαδέλφειας. Η ζώνη αυτή έχει μετατραπεί σε μείζον εμπόδιο στις τρέχουσες έμμεσες διαπραγματεύσεις, με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Η Χαμάς ζητεί την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας. Όμως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα διατηρήσουν τον έλεγχο αυτής της ζώνης, ακόμη κι αν κλειστεί συμφωνία, για να εμποδίζεται η μεταφορά όπλων, πυρομαχικών και άλλων ειδών στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο υπό πολιορκία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας