Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Σύνορα Αιγύπτου - Λωρίδας της Γάζας (Ράφα)
Σύνορα Αιγύπτου - Λωρίδας της Γάζας (Ράφα) | AP Photo/Khalil Hamra, File

Επιστρέφει η Χαμάς το «μπαλάκι» στον Μπλίνκεν - Έξι σοροί ομήρων πίσω στο Ισραήλ UPD

Σε Αίγυπτο και Κατάρ την Τρίτη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ● Νέο πρεσβευτή στέλνει στον ΟΗΕ το Ισραήλ ● Με μπαράζ ρουκετών απαντά η Χεζμπολά στις ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο  

Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς επέκρινε έντονα τη δήλωση που έκανε τη Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τον οποίο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός αποδέχθηκε επικαιροποιημένη πρόταση για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Οσάμα Χαμντάν έκρινε πως η δήλωση του Άντονι Μπλίνκεν προκαλεί «πολλές αβεβαιότητες», καθώς η νέα πρόταση «δεν είναι αυτή η οποία μας παρουσιάστηκε και στην οποία συμφωνήσαμε».

Ακόμη, το στέλεχος της Χαμάς θύμισε πως το κίνημα έχει ήδη πει στους μεσολαβητές στις έμμεσες διαπραγματεύσεις —Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ— κι επιμένει στη θέση πως «δε χρειαζόμαστε νέες συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χρειαζόμαστε να συμφωνήσουμε σε μηχανισμό εφαρμογής».

Σύμφωνα με τον Χαμντάν, ο νέος ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, παίρνει εξαρχής μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με την ενδεχόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. «Λόγω των συνθηκών ασφαλείας, η επικοινωνία με τον Σινουάρ γίνεται μέσω εργαλείων και μηχανισμών που έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν ομαλά», εξήγησε.

Πάντως και ο ίδιος ο Μπλίνκεν, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, παραδέχθηκε στη δήλωσή του, ότι ακόμα κι αν το ισλαμιστικό κίνημα αποδεχθεί την πρόταση, έπονται δύσκολες διαπραγματεύσεις για την «αποσαφήνιση των όρων εφαρμογής της συμφωνίας», σημειώνοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σύνθετα ζητήματα» που απαιτούν «σκληρές αποφάσεις από τους ηγέτες».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ταξιδεύει την Τρίτη στην Αίγυπτο και το Κατάρ για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Τις σορούς των ομήρων  Άλεξ Ντάνσιγκ, Χαΐμ Πέρι, Γιαγκέβ Μπούχσταμπ, Γιοράμ Μέτζερ, Ναντάβ Πόπλγουελ, τον θάνατο των οποίων είχε ήδη ανακοινώσει τους τελευταίους μήνες, όπως και τη σορό του Αβραάμ Μούντερ, ανέκτησε από τη Γάζα το Ισραήλ, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης της Shin Bet (Υπηρεσία Εσωτερικών Πληροφοριών) και του ισραηλινού στρατού.

Το κιμπούτς Νιρ Οζ, στο οποίο είχαν επιτεθεί μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα τον θάνατο του Μούντερ, ενός 79χρονου κατοίκου του, που είχε απαχθεί και κρατείτο όμηρος στη Γάζα, έπειτα από πάνω από 10 μήνες πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα.

Μια πρώην όμηρος είχε δηλώσει στο AFP ότι οι έξι άνδρες κρατούνταν μαζί σε σήραγγα μετά την απαγωγή τους από το ισλαμιστικό κίνημα.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι σοροί των ομήρων Ναντάβ Πόπλγουελ και Γιαγκέβ Μπούχσταμπ ανασύρθηκαν από τη Γάζα, ανακοίνωσε το κιμπούτς Νιρίμ την Τρίτη.

Οι σοροί των ομήρων Χαΐμ Πέρι και Γιοράμ Μέτζερ ανασύρθηκαν επίσης από τη Γάζα, δήλωσε το κιμπούτς Nιρ Οζ.

Νέο πρεσβευτή στέλνει στον ΟΗΕ το Ισραήλ

Από τις πρώτες μέρες του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς, ο πρεσβευτής του ΟΗΕ του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν, είχε επιτεθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες,  ζητώντας την παραίτησή του.

Τώρα, το Ισραήλ στέλνει νέο πρεσβευτή και ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών καλεί για «ένα εποικοδομητικό διάλογο».

Ωστόσο, ο Ντάνι Ντάνον, ο οποίος είχε υπηρετησει ως πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ και το διάστημα 2015-2020 και παρουσίασε τα διαπιστευτήριά του στον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ τη Δευτέρα, κατέστησε σαφές ότι θα ακολουθήσει τα βήματα του Ερντάν, όσον αφορά στις απόψεις του Ισραήλ για τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Ντάνον είπε ότι επιστρέφει στα Ηνωμένα Έθνη σε μια περίοδο «τεράστιων προκλήσεων» για το Ισραήλ και τον λαό του, λέγοντας ότι 115 Ισραηλινοί εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα και να αντιμετωπίζουν «συνεχιζόμενες φρικαλεότητες και δεινά. Έχω δεσμευτεί να εκπροσωπώ τη χώρα μου για να δείξω το πραγματικό πρόσωπο του Ισραήλ και να απωθήσω τα ψέματα και την υποκρισία που δυστυχώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε εδώ σε αυτό το κτίριο», είπε.

Ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ούτε η Γενική Συνέλευση έχουν καταδικάσει την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που αποτέλεσε αφορμή για τον τον πόλεμο, αν και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει επανειλημμένα ζητήσει κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση όλων των ομήρων. Έχει επίσης επικρίνει τη δολοφονία περισσότερων από 40.000 Παλαιστινίων στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών και παιδιών, κυρίως σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, καθώς και την παρεμπόδιση του Ισραήλ στις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

Από την πλευρά του, ο Αντώνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «για τον ΟΗΕ είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχει μια αντικειμενική σχέση με το Ισραήλ. Έχουμε διαφορετικές απόψεις σε πολλές πτυχές, σε σχέση με τη λύση των δύο κρατών, σε σχέση με αυτό που συμβαίνει πρόσφατα», είπε, προσθέτοντας: «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο που βασίζεται στην αλήθεια».

Με μπαράζ ρουκετών απαντά η Χεζμπολά στις ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο  

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι εντόπισε «περίπου 55 βλήματα» που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο εναντίον του βόρειου Ισραήλ και των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν, μετά την ανακοίνωση της Χεζμπολά ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού.

«Κάποια βλήματα αναχαιτίστηκαν και άλλα έπεσαν σε μη κατοικημένες περιοχές. Δεν υπάρχουν τραυματίες», επεσήμανε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα είχε επισημάνει ότι εκτόξευσε πολλές ρουκέτες εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού στα Υψίπεδα του Γκολάν, «σε απάντηση» στα πλήγματα που είχαν στόχο χθες, περιοχές του ανατολικού Λιβάνου, μακριά από τη μεθόριο με το Ισραήλ, στην Μπεκάα.

Το βράδυ της Δευτέρας, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία είχε ανακοινώσει ότι έπληξε αποθήκες πυρομαχικών της Χεζμπολά στην περιοχή αυτή.

Σήμερα ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι έπληξε «έναν από τους εκτοξευτήρες» που χρησιμοποιήθηκε εναντίον «της Άνω Γαλιλαίας και των Υψιπέδων του Γκολάν».

Μετά την πτώση των βλημάτων, ξέσπασαν πυρκαγιές «σε πολλές περιοχές στο βόρειο Ισραήλ» και πυροσβέστες δίνουν μάχη για να τις κατασβέσουν, σύμφωνα με τον στρατό.

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνονται σχεδόν καθημερινά εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολά, η οποία υποστηρίζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Όμως, η ανησυχία για επέκταση της σύγκρουσης στην περιοχή έχει ενταθεί μετά το ισραηλινό πλήγμα που κόστισε τη ζωή σε στρατιωτικό στέλεχος του σιιτικού κινήματος στο προπύργιό του σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, στα τέλη Ιουλίου και τη δολοφονία του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη, η οποία επίσης αποδίδεται στο Ισραήλ. Ιράν και Χεζμπολάχ έχουν προειδοποιήσει ότι θα απαντήσουν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Επιστρέφει η Χαμάς το «μπαλάκι» στον Μπλίνκεν - Έξι σοροί ομήρων πίσω στο Ισραήλ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας