Στη σκιά των καταγγελιών της Χαμάς ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι υπονομεύει την συμφωνία βάζοντας νέους όρους, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ, προειδοποίησε σήμερα ότι «ενδεχομένως» τώρα είναι η «τελευταία» ευκαιρία για να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.
«Είναι μια αποφασιστική στιγμή, ίσως είναι η καλύτερη, ενδεχομένως η τελευταία ευκαιρία να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους, να επιτευχθεί εκεχειρία και να μπει όλος ο κόσμος στον δρόμο της ειρήνης και της ασφάλειας που θα διαρκέσουν», τόνισε ο Μπλίνκεν πριν τη συνάντησή του στο Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ.
Ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί την ένατη επίσκεψή του στο Ισραήλ μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται επίσης για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ μετά τον φόνο του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον Ιούλιο.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συναντηθεί μέσα στην ημέρα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο Χέρτζογκ, ο ρόλος του οποίου είναι κυρίως τιμητικός, δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί επιθυμούν την επιστροφή «το συντομότερο δυνατό» των ομήρων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς και οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.
«Δεν υπάρχει πιο σημαντικός ανθρωπιστικός σκοπός από την επιστροφή των ομήρων μας», υπογράμμισε.
Καταγγελίες ΟΗΕ για ισραηλινές επιθέσεις σε μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων
Ο ΟΗΕ καταδικάζει σήμερα τις «απαράδεκτες» φονικές επιθέσεις, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε κοινοτοπία, εναντίον εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις: καταγράφτηκαν 280 θάνατοι στις τάξεις τους σε παγκόσμια κλίμακα το 2023, αριθμός ρεκόρ, το οποίο σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας — και το οποίο υπάρχει κίνδυνος να σπάσει το 2024.
«Η μετατροπή της βίας εναντίον εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε κοινοτοπία, καθώς και το γεγονός πως ουδείς λογοδοτεί, είναι (φαινόμενα) απαράδεκτα (...) κι εξαιρετικά επικίνδυνα για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, παντού», στηλίτευσε η Τζόις Μισούγια, υπηρεσιακή επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας Ανθρωπισμού.
«Με 280 εργαζόμενους σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς να σκοτώνονται σε 43 χώρες την περασμένη χρονιά, το 2023 ήταν η πιο φονική χρονιά που έχει καταγραφτεί ποτέ για τη διεθνή ανθρωπιστική κοινότητα», καθώς σημειώθηκε αύξηση 137% σε σύγκριση με το 2022 (118 νεκροί), τόνισε το OCHA σε ανακοίνωσή του, βασιζόμενο στους αριθμούς της βάσης δεδομένων Aid Worker Security Database, η οποία συγκεντρώνει στοιχεία από το 1997.
Σύμφωνα με τους αριθμούς της, οι μισοί και πλέον από τους θανάτους του 2023 (163) καταγράφτηκαν στη Λωρίδα της Γάζας τους τρεις πρώτους μήνες του πολέμου του Ισραήλ και της Χαμάς, κυρίως σε ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Το Νότιο Σουδάν, όπου μαίνονται συγκρούσεις παρά το ότι επισήμως έχει τερματιστεί η εμφύλια σύρραξη, ιδίως ανάμεσα σε διαφορετικές φυλές, όπως και το Σουδάν, όπου μαίνεται πόλεμος δυο στρατηγών για την εξουσία από τα μέσα του Απριλίου του 2023, είναι οι άλλες δυο συγκρούσεις που αποδείχθηκαν εξαιρετικά φονικές για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις (34 και 25 θάνατοι αντίστοιχα).
Στην δεκάδα των χωρών με τους βαρύτερους απολογισμούς φιγουράρουν επίσης το Ισραήλ και η Συρία (7 θάνατοι στην καθεμιά), η Αιθιοπία και η Ουκρανία (6 θάνατοι στην καθεμιά), η Σομαλία (5), η ΛΔ Κονγκό και η Μιανμάρ (4 θάνατοι στην καθεμιά).
Ενώ οι 280 νεκροί του 2023 είναι ήδη «σκανδαλώδης» αριθμός, «το 2024 πιθανόν βρίσκεται ήδη στον δρόμο για να αποδειχθεί ακόμη πιο φονικό», προειδοποιεί με ανησυχία ο ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την Aid Worker Security Database, έχουν σκοτωθεί 176 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις από την 1η Ιανουαρίου ως την 9η Αυγούστου —οι 121 στα παλαιστινιακά εδάφη—, αριθμός υψηλότερος από τα σύνολα των προηγούμενων χρόνων (το προηγούμενο τέτοιο τραγικό ρεκόρ ανάγεται στο 2013, όταν είχαν καταγραφτεί 159 θάνατοι).
Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 280 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, στην πλειονότητά τους υπάλληλοι του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Με αυτό το φόντο, οι επικεφαλής ανθρωπιστικών οργανισμών και οργανώσεων θα απευθύνουν σήμερα κοινή επιστολή στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, αξιώνοντας «να τερματιστούν οι επιθέσεις εναντίον αμάχων», να εγγυηθούν «την προστασία όλων των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις», καθώς και να «λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι» για τους θανάτους, σύμφωνα με το OCHA, που καλεί το κοινό να συμμετάσχει στην εκστρατεία μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας την ετικέτα #ActforHumanity.
Κάθε χρόνο, ο ΟΗΕ τιμά τη διεθνή ημέρα Ανθρωπισμού τη 19η Αυγούστου, την επέτειο της επίθεσης εναντίον των κεντρικών γραφείων του στη Βαγδάτη το 2003.
Η βομβιστική επίθεση εκείνη είχε στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους, ανάμεσά τους στον Σέρζου Βιέιρα τζι Μέλου, τον ειδικό αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, κι είχε τραυματίσει άλλους περίπου 150 εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής, τόσο Ιρακινούς όσο και αλλοδαπούς.
Ενώ ο αριθμός των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχασαν τη ζωή τους σπάει ρεκόρ, η Aid Worker Security Database καταγράφει τουναντίον μείωση του αριθμού αυτών που απήχθησαν το 2023: έγιναν 91 απαγωγές. Αριθμός που είναι ο χαμηλότερος της τελευταίας πενταετίας, μετά το τραγικό ρεκόρ του 2022 (185).
Η χθεσινή έκρηξη βόμβας στο Τελ Αβίβ ήταν τρομοκρατική επίθεση, επιβεβαίωσε η αστυνομία
Η αστυνομία του Ισραήλ και η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ επιβεβαίωσαν σήμερα ότι η έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε χθες Κυριακή στο Τελ Αβίβ ήταν τρομοκρατική επίθεση.
Ο άνδρας που έφερε τη βόμβα, η οποία εξερράγη κοντά σε συναγωγή, σκοτώθηκε, ενώ ένας περαστικός τραυματίστηκε.
«Μπορεί πλέον να επιβεβαιωθεί ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση», επεσήμαναν η αστυνομία και η Σιν Μπετ σε κοινή τους ανακοίνωση.
Η χθεσινή έκρηξη – την ευθύνη για την οποία δεν έχει αναλάβει προς το παρόν καμία οργάνωση -- σημειώθηκε περίπου μία ώρα αφού ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Τελ Αβίβ για να συναντηθεί με Ισραηλινούς ηγέτες και να πιέσει για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι επιθέσεις με βόμβες ήταν συχνές στο Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινιακής ιντιφάντα, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όμως πλέον είναι σπάνιο φαινόμενο.
Χθες οι ισραηλινές αρχές είχαν επισημάνει ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από την έκρηξη βόμβας, με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας να μεταδίδουν ότι ο νεκρός ήταν ο δράστης της επίθεσης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ κατήγγειλε σήμερα παρουσία του Μπλίνκεν «μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν εξαπολύσει Παλαιστίνιοι τρομοκράτες», αναφερόμενος στον φόνο ενός Εβραίου εποίκου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τον οποίο σκότωσε χθες Παλαιστίνιος, και την έκρηξη στο Τελ Αβίβ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας