Μετά το μεσημέρι και με «μικρό καλάθι», θα επαναληφθούν για δεύτερη μέρα, οι συνομιλίες στη Ντόχα του Κατάρ, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και φόντο νέα αιματηρή επίθεση εβραίων εποίκων σε παλαιστινιακό χωριό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την Πέμπτη, η οποία προκάλεσε γενική κατακραυγή, ακόμη και από πλευράς ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας, αλλά και νέα διαδήλωση από εκατοντάδες συγγενών απαχθέντων και υποστηρικτών τους στο Τελ Αβίβ, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της παραθαλάσσιας μητρόπολης φωνάζοντας συνθήματα όπως «μη γυρίσετε πίσω χωρίς συμφωνία».
Η επίθεση εβραίων εποίκων στην κοινότητα Τζιτ, ανάμεσα στις πόλεις Νάμπλους και Καλκίλγια, στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, ενώ είχε αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά άλλος ένας. Η προεδρία των ΗΠΑ την καταδίκασε, ενώ ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ, τη χαρακτήρισε «πογκρόμ».
«Καταδικάζω σθεναρά το αποψινό πογκρόμ στη Σαμάρεια», ανέφερε ο κ. Χέρτσογκ μέσω X, χρησιμοποιώντας τη βιβλική ονομασία του βόρειου τμήματος της περιοχής που πλέον ονομάζεται Δυτική Όχθη. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου επίσης επέκρινε έντονα τις «απαράδεκτες» επιθέσεις.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, «δεκάδες ισραηλινοί πολίτες, ορισμένοι μασκοφορεμένοι», όρμησαν στο χωριό «πυρπόλησαν οχήματα κι υποδομές και πέταξαν πέτρες και κοκτέιλ Μολότοφ».
Στρατιωτικοί και μέλη της συνοριοφυλακής που μετέβησαν στην περιοχή, «απομάκρυναν τους ισραηλινούς πολίτες» από το χωριό, συνέχισε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι «ισραηλινός πολίτης που ενέχεται στις βίαιες ταραχές προσήχθη και μετήχθη στην ισραηλινή αστυνομία για ανάκριση».
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, νεκρός είναι ο Μαχμούντ Κάντερ Σάντα, 23 ετών, που χτυπήθηκε «από σφαίρες εποίκων». Κατά την ίδια πηγή, άλλος Παλαιστίνιος χτυπήθηκε από σφαίρα στη θωρακική χώρα και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός «παίρνει σοβαρά τις ταραχές που έλαβαν χώρα απόψε στο χωριό Τζιτ», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του, που διαβεβαίωσαν πως «οι υπεύθυνοι για κάθε παράνομη ενέργεια θα συλληφθούν και θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».
Ο ηγέτης του Λικούντ, της παράταξης της ισραηλινής δεξιάς, κυβερνά από τον Δεκέμβριο του 2022, με την υποστήριξη κομμάτων της άκρας δεξιάς, τα οποία απαιτούν, όχι μόνο επέκταση του εποικισμού της Δυτικής Όχθης, αλλά την προσάρτηση του συνόλου της υπό κατοχή του Ισραήλ από το 1967 παλαιστινιακής περιοχής.
«Οι ταραχοποιοί (...) δεν έχουν καμιά σχέση με τον εποικισμό και με τους εποίκους», ισχυρίστηκε μέσω X ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, μέγας αρχιτέκτονας της επέκτασης του εβραϊκού εποικισμού στη Δυτική Όχθη, ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. «Είναι εγκληματίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις αρχές (...) με όλο το βάρος του νόμου», πρόσθεσε υποκριτικά.
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ επίσης «καταδίκασε σθεναρά» την επίθεση.
Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, την 7η Οκτωβρίου, η βία κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο στη Δυτική Όχθη.
Τουλάχιστον 633 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε αυτή την περιοχή από πυρά, είτε των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ή οπλισμένων εποίκων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, βασισμένη σε επίσημα παλαιστινιακά δεδομένα. Παράλληλα, κατά επίσημα ισραηλινά δεδομένα, τουλάχιστον 18 Ισραηλινοί, ανάμεσά τους στρατιώτες, συνοριοφύλακες και πολίτες, έχουν σκοτωθεί επίσης, σε παλαιστινιακές επιθέσεις ή επιχειρήσεις του στρατού στην αυτόνομη παλαιστινιακή περιοχή.
Ο εποικισμός της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ καταγγέλλεται συχνά ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τον ΟΗΕ, που κατατάσσει τους οικισμούς στα κυριότερα εμπόδια για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.
►Στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένου ενός χτυπήματος σε σπίτι στη συνοικία Νταράζ, που σκότωσε πέντε άτομα, καθώς και στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα με αρκετούς νεκρούς αμάχους, ανάμεσά τους και παιδιά, και πολλούς άλλους τραυματίες, όπως αναφέρει η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής άμυνας.
Στη Ντόχα, με τη βάρκα της ελπίδας να μπάζει νερά...
Στην Ντόχα, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες με σκοπό να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, θα συνεχιστούν σήμερα.
Οι μεσολαβητές — Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ — παραμένουν «σθεναρά δεσμευμένοι να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα διευκολύνει την απελευθέρωση ομήρων και θα επιτρέψει να εισέλθει η μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας» στον θύλακο, ανέφερε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του εμιράτου.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και οι επικεφαλής της Μοσάντ (κατασκοπεία) και της Σιν Μπετ (αντικατασκοπεία) του Ισραήλ είναι παρόντες στις συνομιλίες. Η Χαμάς όχι επίσημα, ωστόσο χθες βράδυ ανώτερο στέλεχός της, ο Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το κίνημα ενημέρωσε τους μεσολαβητές για τις θέσεις του.
Αν οι συνομιλίες έχουν σκοπό «να οριστεί χρονοδιάγραμμα για να τεθεί σε εφαρμογή αυτό που είχε παρουσιαστεί και γίνει αποδεκτό από τη Χαμάς, τότε θα συμμετάσχουμε», εξήγησε. «Αν οι μεσολαβητές καταφέρουν να αναγκάσουν (το Ισραήλ) να το αποδεχθεί, θα συμμετάσχουμε (στις διαπραγματεύσεις). Όμως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει τίποτε νέο».
«Η όποια συμφωνία πρέπει να καταλήξει σε συνολική κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση (του ισραηλινού στρατού) από τη Γάζα (και) επιστροφή των εκτοπισμένων» στα σπίτια τους, τόνισε χθες βράδυ ο Χουσάμ Μπαντράν, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, στη Ντόχα.
Οι συνομιλίες στη Ντόχα βασίζονται στην πρόταση που παρουσιάστηκε την 31η Μαΐου από τον Aμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν. Στην πρώτη της φάση, προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστίνιων από ισραηλινά κέντρα κράτησης.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει σχεδόν καθημερινά πως θα συνεχίζει τον πόλεμο ώσπου να εξαλειφθεί η Χαμάς που κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007. Το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση, την οποία χαρακτηρίζει τρομοκρατική - όπως και οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. - μετά την επίθεσή της σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.198 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 111 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο τουλάχιστον 39 ο ισραηλινός στρατός θεωρεί πως είναι νεκροί.
Στις ισραηλινές ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους στον θύλακο τουλάχιστον 40.005 άνθρωποι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας θα επέτρεπε να αποφευχθεί επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, παρότι η Τεχεράνη ορκίστηκε πως θα εκδικηθεί τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην ιρανική πρωτεύουσα την 31η Ιουλίου, που απέδωσε στο Ισραήλ.
Ο κίνδυνος μείζονος στρατιωτικής κλιμάκωσης σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής μεγεθύνθηκε μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια και αυτήν, μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της 30ής Ιουλίου, του ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολά Φουάντ Σουκρ σε βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, που επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε ο στρατός του Ισραήλ.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ θα προτείνει κυρώσεις της ΕΕ κατά Ισραηλινών αξιωματούχων μετά τις επιθέσεις Εβραίων εποίκων κατά Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να προτείνει κυρώσεις κατά Ισραηλινών αξιωματούχων για τις επιθέσεις Εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη γίνονται σε καθεστώς «σχεδόν πλήρους ατιμωρησίας».
«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να βάλει αμέσως τέλος σε αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες», τόνισε ο Μπορέλ με ανάρτηση στο X.
«Επιβεβαιώνω την πρόθεσή μου να θέσω στο προτείνω κυρώσεις της ΕΕ εναντίον εκείνων που επιτρέπουν τις πράξεις αυτών των βίαιων εποίκων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων είναι μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης», πρόσθεσε.
Τα ξημερώματα, Εβραίοι έποικοι εξαπέλυσαν αιματηρή έφοδο εναντίον παλαιστινιακού χωριού στη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκε βαριά ακόμη ένας, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, χαρακτηρίζοντας τα βίαια επεισόδια «πογκρόμ».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας