Στην καταγγελία πως δεσμοφύλακες χτύπησαν κρατούμενες στον γυναικείο τομέα των φυλακών Εβίν της Τεχεράνης (όταν αυτές διαμαρτυρήθηκαν για την πρόσφατη σειρά εκτελέσεων στο Ιράν), προέβη η οικογένεια της βραβευμένης με το Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμάντι. Σύμφωνα με την οικογένειά της, η Μοχαμάντι έχει τραυματισθεί.
Όπως τονίζουν ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περίπου 30 κατάδικοι απαγχονίστηκαν αυτή την εβδομάδα στο Ιράν.
«Πολλές πολιτικές κρατούμενες, ανάμεσά τους και η Ναργκίς Μοχαμάντι, συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την εκτέλεση του Γολαμρεζά Ρασαΐ», δήλωσε σε ανακοίνωση η οικογένειά της και πρόσθεσε: «Δόθηκε διαταγή να επιτεθούν και να χτυπήσουν τις γυναίκες, ειδικά εκείνες που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της διαμαρτυρίας, οι οποίες δάρθηκαν άγρια από τις δυνάμεις ασφαλείας».
Η οικογένεια διευκρινίζει ότι γροθιά που η Ναργκίς Μοχάμαντι δέχθηκε στο στήθος της προκάλεσε «αναπνευστική ανεπάρκεια» και «ισχυρούς πόνους στον θώρακα» ώστε να λιποθυμήσει στο προαύλιο της φυλακής. Δέχθηκε ιατρική βοήθεια στο αναρρωτήριο της φυλακής Εβίν και δεν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. «Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για την κατάσταση της υγείας της Ναργκίς Μοχαμάντι», δηλώνουν οι συγγενείς της.
Από την πλευρά τους, οι ιρανικές σωφρονιστικές αρχές διέψευσαν την παραπάνω εκδοχή των γεγονότων και δήλωσαν ότι οι κρατούμενες δεν χτυπήθηκαν, αλλά εκείνες ήταν που επιτέθηκαν στους φύλακες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Η 52χρονη ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ναργκίς Μοχαμάντι είναι φυλακισμένη από τον Νοέμβριο 2021 και έχει περάσει μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας στην φυλακή. Η οικογένειά της που ζει στο Παρίσι τονίζει ότι δεν έχει υπάρξει καμία απευθείας επικοινωνία μαζί της από τον Νοέμβριο, όταν της αφαιρέθηκε το δικαίωμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας. Για τα πρόσφατα γεγονότα η οικογένεια ενημερώθηκε από συγγενείς συγκρατουμένων της.
► Τουλάχιστον 345 άνθρωποι, ανάμεσά τους 15 γυναίκες, εκτελέσθηκαν στο Ιράν από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Πριν από δύο ημέρες, η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR) με έδρα την Νορβηγία ανακοίνωσε ότι το Ιράν εκτέλεσε στις 7 Αυγούστου διά απαγχονισμού 29 ανθρώπους, τους 26 σε ομαδική εκτέλεση στην φυλακή Γεζέλ Χεζάρ στο Καράτζ κοντά στην Τεχεράνη. Τρεις ακόμη άνδρες εκτελέσθηκαν σε άλλη φυλακή της ίδιας πόλης. Είχαν καταδικασθεί για φόνο, διακίνηση ναρκωτικών και βιασμό. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το ήμισυ των εκτελέσεων από την αρχή του 2024 αφορούν αδικήματα σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά. Εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας υπενθύμισε ότι η επιβολή της θανατικής ποινής για εγκλήματα που δεν έχουν σχέση με ανθρωποκτονία εκ προθέσεως είναι ασύμβατη με τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας