Εκατοντάδες έως χιλιάδες κλήσεις δέχεται κάθε εβδομάδα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, από συγγενείς ανθρώπων που ζουν στη Γάζα και δεν έχουν δώσει σημεία ζωής από την έναρξη του πολέμου έως σήμερα. Όπως επισημαίνει η ΔΕΕΕ, περίπου 6.400 Παλαιστίνιοι που αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι από το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη.
Οι κλήσεις ανθρώπων που αναζητούν τους συγγενείς τους κυμαίνονται από από 500 έως 2.500 την εβδομάδα. Η ανακοίνωση έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την έκθεση του περιοδικού Lancet, ότι ο καταγεγραμμένος αριθμός νεκρών στη Γάζα, των 39.000 ανθρώπων, μπορεί να μην ο σωστός και στην πραγματικότητα οι νεκροί να έχουν φτάσεις τις 180.000.
Από τις 7 Οκτωβρίου, η ΔΕΕΣ έχει αναφέρει περισσότερους από 8.700 Παλαιστίνιους αγνοούμενους στη Γάζα και έχει συνεργαστεί με 7.429 παλαιστινιακές οικογένειες για τη συλλογή πληροφοριών. Περίπου 2.300 υποθέσεις έχουν επιλυθεί, που σημαίνει ότι οι οικογένειες έχουν βρει τους συγγενείς τους, είτε ζωντανούς είτε νεκρούς.
Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, μεταξύ των αγνοουμένων πιθανόν να βρίσκονται άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί κάτω από συντρίμμια έπειτα από βομβαρδισμούς, θάφτηκαν χωρίς ταυτότητα ή βρίσκονται υπό κράτηση στο Ισραήλ, ενώ άλλοι έχουν χωριστεί από τα αγαπημένα τους πρόσωπα και δεν έχουν βρει τρόπο να επικοινωνήσουν μαζί τους.
Μάλιστα, σύμφωνα με τη ΔΕΕΣ, περίπου 1.100 νέες περιπτώσεις αγνοουμένων έχουν καταγραφεί και παραμένουν ανεξιχνίαστες από τον Απρίλιο.
Όπως επισημαίνει η εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Σάρα Ντέιβις, «το επίπεδο των αιτημάτων κυμαίνεται, μερικές φορές ανάλογα με την κατάσταση σε περιοχές της Γάζας: εάν υπάρχουν εχθροπραξίες κοντά σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων ή εκδίδονται οδηγίες εκκένωσης, οι χειριστές των τηλεφωνικών γραμμών λαμβάνουν περισσότερες κλήσεις με αιτήματα εντοπισμού τις επόμενες ώρες και ημέρες».
Και τονίζει ότι «σε τέτοιες χαοτικές καταστάσεις, οι άνθρωποι μπορούν να χωριστούν εύκολα. Οι άνθρωποι πανικοβάλλονται, μερικές φορές είναι σκοτάδι και είναι δύσκολο να δει κανείς, αν υπάρχουν εκρήξεις κοντά, οι άνθρωποι φεύγουν και χάνουν ο ένας τον άλλον».
Εξήγησε επίσης ότι πολλές φορές τραυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο χωρίς τα μέλη της οικογένειάς τους να γνωρίζουν πάντα σε ποιο νοσοκομείο βρίσκονται, ή κάποιοι χάνουν τα τηλέφωνά τους, οι συνδέσεις διακόπτονται. «Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι που οι άνθρωποι χωρίζονται σε μια εμπόλεμη ζώνη», είπε η Σάρα Ντέιβις.
Επιπλέον, λόγω της συνεχιζόμενης βίας, που έχει διαταράξει σοβαρά τις επικοινωνίες, των επιθέσεων που δέχονται τα νοσοκομεία, περιπλέκονται οι προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού να καταγράψει τα θύματα και να ταυτοποιήσει τους νεκρούς. Οι πολεμικές συγκρούσεις καθιστούν επίσης πολύ δύσκολη την παρακολούθηση και τον εντοπισμό των αγνοουμένων, ενώ η πρόσβαση των ιατροδικαστών και των εμπειρογνωμόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει περιοριστεί, αποτρέποντας την ταυτοποίηση των θυμάτων.
Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, των αγνοουμένων του πολέμου στη Γάζα, η Save the Children επισημαίνει σε έκθεσή της: «Ακόμα κι αν είχαν τον εξοπλισμό, η ένταση των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και των εχθροπραξιών, οι βόμβες που δεν έχουν εκραγεί και οι πύραυλοι στα συντρίμμια, σημαίνει ότι είναι πολύ επικίνδυνο για τις οικογένειες και τους εργαζομένους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας να ψάξουν μέσα στα ερείπια».
Σύμφωνα με τη Σάρα Ντέιβις του Ερυθρού Σταυρού, που επικαλείται την εμπειρία από τη δουλειά του σε σε ζώνες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, «ο πιο βασανιστικός πόνος που βιώνουν οι άνθρωποι είναι ο χωρισμός από ένα αγαπημένο πρόσωπο χωρίς να γνωρίζουν πού ή πώς είναι ή τι τους έχει συμβεί. Οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι, είναι ανήσυχοι και πολλοί από αυτούς νιώθουν αβοήθητοι, γιατί πολύ λίγα μπορούν να κάνουν σε αυτή την κατάσταση. Είναι αποκαρδιωτικό να ακούς τον πόνο ανθρώπων που προσπαθούν μανιωδώς να επανασυνδεθούν με τα μέλη της οικογένειάς τους ή να ακούσουν κάποια νέα για τη μοίρα και το πού βρίσκονται».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας