Ελάχιστες ελπίδες απομένουν για διπλωματική λύση στη Λωρίδα της Γάζας, παρά την αποστολή ισραηλινής αντιπροσωπείας αλλά και την άφιξη του διοικητή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, στην Ντόχα του Κατάρ μετά και τα διαδοχικά μαζικά χτυπήματα του ισραηλινού στρατού σε ακόμα τέσσερα σχολεία-καταφύγια της UNWRA σε ισάριθμες μέρες και τη δολοφονία δεκάδων αμάχων επιπλέον, αλλά και τη νέα ωμή προειδοποίηση των σιωνιστών για άμεση εκκένωση ολόκληρης της μισο-κατεστραμμένης Πόλης της Γάζας όπου παραμένουν σε φρικτές συνθήκες περισσότεροι από 200.000 Παλαιστίνιοι.
Ειδικότερα η ισραηλινή αεροπορία έριξε χθες χιλιάδες φυλλάδια που διατάζουν όλους τους εναπομείναντες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προς τον (επίσης φλεγόμενο) Νότο και συγκεκριμένα προς τους καταυλισμούς στην Ντέιρ ελ Μπάλα και την Αλ Ζαουάιντα, προειδοποιώντας μάλιστα ότι «η Πόλη της Γάζας θα παραμείνει επικίνδυνη εμπόλεμη ζώνη» –μια φράση που ερμηνεύεται ως προάγγελος ακόμα μιας ευρείας κλίμακας πολεμική επιχείρηση στην άλλοτε πολυπληθέστερη πόλη της Λωρίδας.
Οι Ισραηλινοί φυσικά υποδεικνύουν συγκεκριμένες διαδρομές χαρακτηρίζοντάς τις «ασφαλείς διάδρομους», αλλά κανείς δεν τους πιστεύει πια καθώς στο παρελθόν έχουν επανειλημμένα βομβαρδίσει οχήματα αλλά και πεζούς που κινούνται σε αυτούς τους δρόμους. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνουν οι απάνθρωποι εισβολείς είναι να παίζουν «φλίπερ» με τους άμοιρους κατοίκους, στέλνοντάς τους από τη μια ισοπεδωμένη γειτονιά στην άλλη με αποτέλεσμα οι περισσότεροι άμαχοι να έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν επανειλημμένα καταφύγιο το τελευταίο εννιάμηνο.
Αλλωστε μετά και την εισβολή στη Ράφα δεν υπάρχουν πλέον «ασφαλείς περιοχές» στη Γάζα: όπως προαναφέραμε, οι Ισραηλινοί επιτέθηκαν σε τέσσερα σχολεία της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) προκαλώντας περισσότερους από 60 θανάτους. Μόνο σε μία από αυτές τις επιθέσεις στο Αμπασάν, ανατολικά της Χαν Γιούνις, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άνθρωποι –οι περισσότεροι, σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων στο Αλ Τζαζίρα, γυναικόπαιδα που είχαν συγκεντρωθεί σε αύλειο χώρο για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα Γαλλίας - Ισπανίας. Αλλά βέβαια οι Ισραηλινοί επιμένουν ότι στόχος τους ήταν μαχητές της Χαμάς που κρύβονται στα σχολεία του ΟΗΕ...
Ταυτόχρονα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως συνεχίζει την επιχείρησή του στα κεντρικά γραφεία της UNRWA, υποστηρίζοντας ότι η τοποθεσία χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά ως συνήθως δεν παρείχε καμιά απόδειξη για τους άθλιους ισχυρισμούς του. Και βέβαια κρατάει κλειστό για τρίτο πλέον μήνα το μοναδικό πέρασμα ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο. Πώς γίνεται αυτό το κράτος-τρομοκράτης να παραμένει μέλος του ΟΗΕ; Ρωτήστε τους ανερυθρίαστους προστάτες και συνεργούς του στην Ουάσινγκτον, που μάλιστα ετοιμάζονται σε λίγες μέρες να υποδεχτούν τον serial killer Νετανιάχου στην Ολομέλεια του Κογκρέσου και να τον χειροκροτήσουν για το θεάρεστο έργο του! Και αυτό ενώ οι πάντες βλέπουν τη συστηματική μοχθηρία με την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τορπιλίζει και τη νέα συμφωνία κατάπαυσης πυρός, θέτοντας ως προαπαιτούμενο να επιτραπεί στο Ισραήλ να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την πλήρη συντριβή τής δήθεν «τρομοκρατικής» παλαιστινιακής αντίστασης!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας