Ο υπερσυντηρητικός σιίτης κληρικός Εμπραχίμ Ραϊσί, που έχασε τη ζωή του μετά τη συντριβή του αεροσκάφους, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Ιράν το 2021, σε μια αναμέτρηση που χαρακτηρίστηκε από την αποχή , η οποία κυμάνθηκε στο επίπεδο ρεκόρ του 52%.
Ο Ραϊσί εξασφάλισε 61,95% των ψήφων στον πρώτο γύρο και η νίκη του έδωσε όλα τα όργανα της κυβέρνησης, εκλεγμένα και μη, στα χέρια των υπερσυντηρητικών. Ήταν η δεύτερη φορά που ο Ραϊσί έθετε υποψηφιότητα, καθώς είχε κατέβει στην προεδρική «κούρσα» και το 2017, αλλά είχε ηττηθεί από τον Ροχανί. Ο Εμπραχίμ Ραϊσί θεωρείτο «εκλεκτός» του αγιατολάχ και φημολογείτο πως θα ήταν ο διάδοχός του.

Το 1988, όταν ήταν ακόμη αναπληρωτής εισαγγελέας του δικαστηρίου της Τεχεράνης, ο Εμπραχίμ Ραϊσί έπαιξε καίριο ρόλο στις μαζικές εκτελέσεις μαρξιστών και άλλων αριστερών κρατουμένων κατ’ εντολή του αγιατολάχ Χομεϊνί, γεγονός που τις επόμενες δεκαετίες προσπάθησε να διαψεύσει.
Ο νεκρός πλέον Ραϊσί ήταν για περισσότερες από τρεις δεκαετίες στο δικαστικό σύστημα: γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης από το 1989 ως το 1994, αναπληρωτής επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής από το 2004 ως το 2014, χρονιά κατά την οποία προτάθηκε για γενικός εισαγγελέας του Ιράν.
Το 2016 ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διόρισε τον Ραϊσί επικεφαλής του ισχυρού φιλανθρωπικού ιδρύματος Αστάν-ε Κοντς Ραζανί, το οποίο διαχειρίζεται το μαυσωλείο του ιμάμη Ρεζά στη Μασχάντ καθώς και την τεράστια ακίνητη περιουσία του. Τρία χρόνια αργότερα διορίστηκε επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής.
Κατά την διάρκεια των μεγάλων λαϊκών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2017-18 και του Νοεμβρίου 2019, ο Ραϊσί ήταν ex officio ένας από τους πρωταγωνιστές στην άγρια καταστολή του φιλοδημοκρατικού κινήματος και τη φυλάκιση και καταδίκη χιλιάδων αγωνιστών. (βλ. Ροχανί θα λέτε και θα κλαίτε).
Η Διεθνής Αμνηστία είχε καταγγείλει την εκλογή του
«Το γεγονός ότι ο Εμπραχίμ Ραϊσί ανέλαβε την προεδρία αντί να βρεθεί στο επίκεντρο μιας έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, φόνο, βίαιες εξαφανίσεις και βασανιστήρια, αποτελεί μια ζοφερή υπενθύμιση ότι η ατιμωρησία βασιλεύει στο Ιράν», ανέφερε η Αμνηστία σε δελτίο τύπου, μετά την εκλογή του το 2021.
Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούσε τον Ραϊσί ότι υπήρξε μέλος «Επιτροπής θανάτου», που ευθύνεται για βίαιες εξαφανίσεις και εξωδικαστικές εκτελέσεις, κρυφά, χιλιάδων αντιφρονούντων κρατουμένων, όταν διετέλεσε αναπληρωτής εισαγγελέας του επαναστατικού δικαστηρίου της Τεχεράνης το 1998.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας