Εν μέσω φόβων για νέα σφαγή και μαζικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων, όψιμου διπλωματικού πυρετού και διεθνούς κατακραυγής, το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο να εισβάλει στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δίπλα στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου στοιβάζονται περίπου 1,8 εκατομμύρια άμαχοι, εκ των οποίων τα 1,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι.
Δεκάδες τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν ήδη αναπτυχθεί σε κοντινή περιοχή, στο πλαίσιο προετοιμασίας της στρατιωτικής επιχείρησης για να «καταστραφούν τα τελευταία τάγματα της Χαμάς», όπως διακηρύττει η κυβέρνηση Νετανιάχου, υπό την έμπρακτη στήριξη της Ουάσιγκτον και την αμηχανία των Αράβων. Οι επόμενες κινήσεις έχουν ήδη αποφασιστεί στο ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο. Φέρεται ωστόσο να ενέκρινε παράλληλα νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός, με πρώτο στάδιο την απελευθέρωση 20-33 ομήρων. Στο φόντο είναι οι κλιμακούμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ, αλλά και η χθεσινή άφιξη στο Τελ Αβίβ υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας της Αιγύπτου, υπό τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, Αμπάς Καμέλ.
Με κεντρικό μήνυμα ότι το Κάιρο «δεν θα ανεχθεί» την ανάπτυξη ισραηλινών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, η αιγυπτιακή πλευρά επιδιώκει ακύρωση της εισβολής στη Ράφα και παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα, με αρχικά περιορισμένη ανταλλαγή ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων, καθώς και επιστροφή σημαντικού αριθμού εκτοπισμένων αμάχων στη βόρεια Γάζα «με ελάχιστους περιορισμούς».
Ως τελικός στόχος αναφέρεται η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του σχεδόν επτάμηνου πολέμου, με τους νεκρούς Παλαιστινίους να ξεπερνούν πια τους 34.000 -κυρίως γυναικόπαιδα- ενώ πλέον εντοπίζονται και ομαδικοί τάφοι.
Το Πολιτικό Γραφείο της Χαμάς είχε ήδη διαμηνύσει από την Πέμπτη -μέσω συνέντευξης του ανώτατου στελέχους του και διαπραγματευτή, Χαλίλ Αλ Χάγια, στο πρακτορείο Associated Press- ότι η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση είναι έτοιμη για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ για τουλάχιστον πέντε χρόνια, διάλυση της ένοπλης πτέρυγάς της, ένταξη ως κόμμα στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη, υπό την προϋπόθεση της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα προ του 1967.
Σε αυτό το φόντο, ισραηλινά ΜΜΕ κάνουν λόγο για νέα αποστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ, την προσεχή Τρίτη -και δη στον απόηχο της επίσκεψής του στην Κίνα, που κατέδειξε πόσο ρευστές είναι οι ισορροπίες μεταξύ των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων του πλανήτη, εν μέσω διαφωνιών σε διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων του ουκρανικού, της Ταϊβάν και της Μέσης Ανατολής. Εν μέσω συνεχιζόμενου οργίου φημών δε πέριξ της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στις ΗΠΑ, στις 9 Μαΐου, στον «αέρα» βρισκόταν χθες ο προγραμματισμένος απόπλους από την Κωνσταντινούπολη του λεγόμενου «Στόλου Ελευθερίας», με συντονισμό της τουρκικής οργάνωσης IHH, φορτίο 5.500 τόνους τροφίμων, 500 συμμετέχοντες 40 εθνικοτήτων και στόχο σπάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ. Επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές, το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 ανέφερε ότι η επίλεκτη μονάδα Shayetet 13 προετοιμάζεται να τον εμποδίσει, όπως είχε κάνει και το 2010 με το πολύνεκρο ρεσάλτο στο «Μαβί Μαρβαρά».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας