Με το Κατάρ να ανακοινώνει ότι επανεξετάζει τη στάση του όσον αφορά τον διαμεσολαβητικό του ρόλο στον πόλεμο της Γάζας και τη Χαμάς, και τον Ισμαήλ Χανίγια προ της... «αστεγίας», ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης συναντήθηκε το Σάββατο επί δυόμισι ώρες στην Κωνσταντινούπολη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στη συνάντηση, που έλαβε χώρα στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε, παρών ήταν και ο Χάλεντ Μασάλ, ισχυρή φιγούρα της Χαμάς και βασικός διαπραγματευτής για τους ομήρους.
Στη συνάντηση παρόντες ήταν από την τουρκική πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς και ο επικεφαλής σύμβουλος του προέδρου Σεφέρ Τουράν.
Σύμφωνα με το γραφείο επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, αντικείμενο της συνάντησης των δύο ανδρών ήταν οι ισραηλινές επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και μέτρα για την «επαρκή και αδιάλειπτη» παροχή βοήθειας στη Γάζα και για μια «δίκαιη και διαρκή» ειρήνη στην περιοχή. Η Τουρκία είναι προσηλωμένη στις διπλωματικές προσπάθειες για μια «άμεση κατάπαυση του πυρός» και τον τερματισμό των «σφαγών» στη Γάζα, είπε ο Ερντογάν στη Χανίγια, καθώς επίσης ότι είναι «ζωτικό» οι Παλαιστίνιοι «να ενεργούν με ενότητα σε αυτή τη διαδικασία. Η ισχυρότερη απάντηση στο Ισραήλ και ο δρόμος προς τη νίκη βρίσκεται στην ενότητα και την ακεραιότητα», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωσή της τουρκικής προεδρίας.
Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τις ισραηλινές επιθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ιδίως στη Γάζα, με τις ενέργειες για να διασφαλιστεί η επαρκής και αδιάλειπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, καθώς και θέματα που σχετίζονται με μια δίκαιη και διαρκή διαδικασία ειρήνευσης στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις διπλωματικές της προσπάθειες για να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην καταπίεση των Παλαιστινίων και τονίζει με κάθε ευκαιρία την ανάγκη να δοθεί τέλος στις φρικαλεότητες καθώς και να εφαρμοστεί εφαρμογή επειγόντως μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πληρώσει σίγουρα μια μέρα το τίμημα για την καταπίεση των Παλαιστινίων, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να μιλά για τις σφαγές στη Γάζας σε όλα τα φόρα και ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο αποτελεί το κλειδί για την περιφερειακή ειρήνη και για την εγκαθίδρυση μόνιμης ηρεμίας στην περιοχή.
Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους Παλαιστίνιους να δράσουν ενωμένοι σε αυτή τη διαδικασία, ότι η ισχυρότερη απάντηση που πρέπει να δοθεί στο Ισραήλ και ο δρόμος προς τη νίκη περνάει μέσα από την ενότητα και την ομοψυχία και ότι οι πραγματικότητες και ο δίκαιος αγώνας της Παλαιστίνης κατά του Ισραήλ κατά του Ισραήλ, το οποίο παραπλανά τη διεθνή κοινή γνώμη, και πρέπει να εξηγηθούν περισσότερο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία συνεχίζει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη προκειμένου να ανακουφίσει σε κάποιο βαθμό τα δεινά, ότι μέχρι στιγμής περισσότεροι από 45 χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν προωθηθεί στην περιοχή και ότι έχει εφαρμοστεί μια σειρά κυρώσεων κατά του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στο εμπόριο.
Σχολιάζοντας τις εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι τα περιστατικά αυτά δεν πρέπει να δώσουν λαβές στο Ισραήλ και ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να προσελκύσουν την προσοχή στη Γάζα, ώστε να διατηρηθεί το αρνητικό κλίμα στη Δύση κατά του Ισραήλ σχετικά με τις επιθέσεις του.
Ο πρόεδρος Ερντογάν μετέφερε επίσης τα συλλυπητήριά του στον Χανίγια για τα παιδιά και τα εγγόνια του που μαρτύρησαν σε ισραηλινή επίθεση.
«Θα έπρεπε να ντρέπεται», έγραψε στο X, για τον Τούρκο πρόεδρο ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ, δημοσιεύοντας φωτογραφία στην οποία ανταλλάσσει χειραψία με τον Χανίγια και προσθέτει: «Μουσουλμανική Αδελφότητα: Βιασμός, σφαγή, βεβήλωση πτωμάτων, κάψιμο μωρών».
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, εάν το Κατάρ αποσυρθεί από τις προσπάθειες διαμεσολάβησης, η Τουρκία θα μπορούσε να επιδιώξει να ενισχύσει το προφίλ της προς αυτήν την κατεύθυνση με βάση τους δεσμούς της με την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση.
Σημειώνεται ότι της σημερινής συνάντησης Ερντογάν - Χανίγια, είχε προηγηθεί πριν από τρεις ημέρες η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο Κατάρ, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Χαμάς.
Εκτός από τον Χανίγια, στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι. Η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν αναμονή μιας πιθανής στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Ράφα και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν από κοινού Αιγυπτος και Τουρκία στην αντιμετώπιση της ανθρωπιτικής κρίσης. Οι δύο υπουργοί επανέλαβαν το αίτημα τους για άμεση κατάπαυση του πυρός και λύσης δύο κρατών στο Παλαιστινιακό.
Ο Φιντάν από την πλευρά του υποστήριξε ότι ο πόλεμος στη Γάζα ενεργοποίησε «τεκτονικά ρήγματα» σε παγκόσμια κλίμακα μεταξύ καταπιεσμένων και καταπιεστών στην αναμέτρηση για την ανατροπή του άδικου, όπως είπε, συστήματος παγκόσμιας ηγεμονίας.
Την ίδια ώρα, αντιδράσεις προκαλεί η επιλογή των Ηνωμένων Πολιτειών να μπλοκάρουν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα άνοιγε τον δρόμο για την πλήρη ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη.
Μετά το διάλειμμα με το Ιράν, το Ισραήλ επιστρέφει φονικά στη Ράφα
Η νότια πόλη Ράφα επανήλθε στο επίκεντρο του ισραηλινού στρατού, κατά τις σημερινές επιχειρήσεις των IDF, με αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 10 Παλαιστινίων, ανάμεσά τους έξι παιδιών. Σε κλίμα οδύνης πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα οι κηδείες τους.
Οι συγγενείς αγκαλιάζουν με λυγμούς τις τυλιγμένες με λευκά σάβανα σορούς των παιδιών, καθώς άλλοι προσπαθούν να τους παρηγορήσουν.
Στα θύματα περιλαμβάνεται ο Abdel-Fattah Sobhi Radwan, η σύζυγός του Najlaa Ahmed Aweidah και τα τρία παιδιά τους, είπε ο κουνιάδος του Ahmed Barhoum που έχασε επίσης τη σύζυγό του, Rawan Radwan, και την πεντάχρονη κόρη τους Alaa. «Βομβάρδισαν ένα σπίτι γεμάτο εκτοπισμένους ανθρώπους, γυναίκες και παιδιά, λέει με αναφιλητά.
Το Ισραήλ ρίχνει την ευθύνη στη Χαμάς για τις απώλειες αμάχων, με τον ισχυρισμό ότι χρησιμοποιεί ως «ασπίδα» τον πληθυσμό.
Αργότερα το Σάββατο, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο κέντρο της Γάζας έπληξε ένα σπίτι στον αστικό προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέτζι, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν άνδρα και τραυματίζοντας άλλους δύο, σύμφωνα με τις αρχές στο νοσοκομείο Μαρτύρων Αλ Ακσά στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλαχ, όπου ένας δημοσιογράφος του Associated Press είδε τα θύματα.
Νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο άλλη μία κατοικία στο δυτικό τμήμα της Ράφα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα από την επίθεση, η οποία φαινόταν να είχε στόχο ένα άδειο σπίτι που καταστράφηκε ολοσχερώς.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Ράφα είναι σχεδόν ο μόνιμος στόχος σε μια έξαρση ισραηλινών επιδρομών, γεγονός που για κάποιους αποτελεί σημάδι των προθέσεων του Τελ Αβίβ για στρατιωτική εισβολή, ειδικά υπό το φως της κινητοποίησης των στρατευμάτων του κοντά στα σύνορα με τη Ράφα.
Παρά τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του πιο ένθερμου συμμάχου του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών, η ισραηλινή κυβέρνηση επιμένει εδώ και μήνες ότι θα προωθήσει μια χερσαία επίθεση στην πόλη, όπου υποστηρίζει ότι κρύβονται πολλοί από τους εναπομείναντες μαχητές της Χαμάς.
Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται και στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στο Τουλκαρέμ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης για δεύτερη μέρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους, ανάμεσά τους έναν έφηβο, και προκαλώντας «τη χειρότερη καταστροφή εδώ και δεκαετίες», σύμφωνα με ανταποκριτή του Al Jazeera. Η μαχητική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ επιβεβαίωσε τον θάνατο τριών μελών της, συμπεριλαμβανομένου ενός τοπικού στρατιωτικού διοικητή.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν 10 μαχητές στον καταυλισμό και τις γύρω περιοχές, ενώ συνελήφθησαν οκτώ Παλαιστίνιοι ύποπτοι, καθώς και ότι εννέα αξιωματικοί ή στρατιώτες του τραυματίστηκαν.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι οι ιατρικές ομάδες του ενημερώθηκαν για αρκετούς Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στη Νουρ Σαμς, αλλά ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να φτάσουν σε αυτούς. Ειδικότερα, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ενημέρωσε ότι προσπαθούσαν να προσεγγίσουν έναν αριθμό θυμάτων στον καταυλισμό, αλλά τους εμπόδισε ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος έδωσε εντολή στις ομάδες έκτακτης ανάγκης να εγκαταλείψουν την περιοχή. Ένας δημοσιογράφος του AP στον καταυλισμό είπε ότι εξακολουθούν να ηχούν πυρά και εκρήξεις αργά το απόγευμα του Σαββάτου.
Η επιδρομή φάνηκε να είναι μια από τις μεγαλύτερες στον προσφυγικό καταυλισμό από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Τουλάχιστον 469 Παλαιστίνιοι από την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας. Η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία διαχειρίζεται τμήματα της Δυτικής Όχθης, έχει περιορισμένη πρόσβαση σε πολλές από τις βόρειες πόλεις και πόλεις της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των Τουλκαρέμ και Τζενίν. Μαχητικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Ισλαμικής Τζιχάντ, δραστηριοποιούνται στις δύο πόλεις και συχνά συγκρούονται με Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια επιδρομών του IDF.
Σύμφωνα με το AlJazeera, πολιτοφυλακές ισραηλινών εποίκων επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιους στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ Ραμάλα και Ιεριχώ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ ανάλογα επεισόδια αναφέρθηκαν στο Turmus Ayya στα βορειοανατολικά της Ραμάλα, όπου καταστράφηκαν αυτοκίνητα και άλλες περιουσίες, στο χωριό Al-Tuwani στο Masafer Yatta, νότια της Χεβρώνας, όπου εισέβαλαν σε πολλά σπίτια και έκλεισαν όλες τις εισόδους που οδηγούσαν στην πόλη, ενώ στο χωριό Al Saywah, ντόπιοι ανέφεραν ότι Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν με πυρά σε ανθρώπους και σπίτια, με αναφορές για τουλάχιστον τρεις τραυματισμούς μεταξύ Παλαιστινίων.
Η βία στη Δυτική Όχθη αυξανόταν ήδη πριν ξεκινήσει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα, τον Οκτώβριο. Αυξήθηκε περαιτέρω με συχνές ισραηλινές επιδρομές, επιθέσεις Παλαιστινίων στον δρόμο και επιθέσεις Εβραίων εποίκων σε παλαιστινιακά χωριά. Η Δυτική Όχθη και η Λωρίδα της Γάζας είναι από τις περιοχές που οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να περιλάβουν σε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.
Με πληροφορίες από AlJazeera, Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας