Καταδικάζουν την επίθεση, ανησυχούν για περαιτέρω κλιμάκωση και ζητούν πρωτοβουλίες ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το τρίπτυχο των πολιτικών αντιδράσεων για την εκτόξευση drones από το Ιράν προς το Ισραήλ ως αντίποινα για το πλήγμα στην ιρανική πρεσβεία στη Συρία.
Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ανάρτησής του με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, εξέφρασε την ξεκάθαρη, απερίφραστη καταδίκη της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά απέναντι στην επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ. «Πρόκειται για εξαιρετικά δυσάρεστες και πολύ ανησυχητικές εξελίξεις που πυροδοτούν μια νέα ανάφλεξη στην ευρύτερη γειτονιά μας και φυσικά στη Μέση Ανατολή», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραπέμποντας στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όπου επρόκειτο να αξιολογηθούν τα δεδομένα της κατάστασης και να τονιστεί «με κάθε τρόπο η στήριξή μας σε κάθε προσπάθεια εκτόνωσης της νέας έντασης».
Για επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάζοντάς την και εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια. Από την Κουμουνδούρου κάλεσαν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, καθώς και τον ΟΗΕ και την Ε.Ε., να προβούν στις δέουσες ενέργειες που θα οδηγήσουν σε άμεση αποκλιμάκωση και στην απαραίτητη διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας.
«Η επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ συνιστά καταδικαστέα κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή με πολύ σοβαρούς κινδύνους για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», σχολίασε ο βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, επισημαίνοντας ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να λάβει πρωτοβουλίες για την άμεση αποφυγή επέκτασης της σύρραξης. Ο κ. Μάντζος εκτίμησε ακόμη ότι αποτελεί μια επιβεβαίωση της ανάγκης για άμεσο τερματισμό της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα και επιστροφή των ομήρων στο Ισραήλ, καθώς και για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος.
Από την πλευρά του το Γραφείο Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ χαρακτήρισε αναμενόμενη την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ως αντίποινα στην εγκληματική επίθεση του ισραηλινού κράτους στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας με νεκρούς Ιρανούς αξιωματούχους, διαπιστώνοντας ότι συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή που μπορεί να πάρει τρομακτικές διαστάσεις σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ και των συμμάχων του κατά του Ιράν. Ο Περισσός προέτρεψε τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την απαίτησή του προς την κυβέρνηση της Ν.Δ. να αποσύρει άμεσα τη στήριξή της «στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και υποδομές, να επιστρέψει η φρεγάτα “Υδρα” από την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ της Ε.Ε. στην Ερυθρά Θάλασσα».
Την πρόταση που είχε κάνει στις 22 Μαρτίου για άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών επανέφερε η Νέα Αριστερά μέσω του επικεφαλής της Αλέξη Χαρίτση, ενώ κάλεσε τους πολίτες σε «φιλειρηνικό συναγερμό».
Με βέλη προς τον πρωθυπουργό η δήλωση του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος σχολίασε ότι «ολόκληρη η υφήλιος παρακολουθεί έντρομη τις εξελίξεις στην περιοχή μας, με την ευθεία επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ για πρώτη φορά, αλλά ο “ανέμελος” πρωθυπουργός επέλεξε να φύγει για τριήμερο, προκειμένου να κάνει “βουτιές” στα Χανιά».
Αυτοσυγκράτηση συνιστά σε όλους το ΚΥΣΕΑ

Στον απόηχο των εξελίξεων με τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ και με δεδομένη την εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συνεδρίασε χθες το απόγευμα στο μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ και έγινε ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», καθώς και ότι «η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση».
Εκκληση για ειρήνευση και από τον ΣΦΕΑ
Οχι στον πόλεμο! Ναι στην ειρήνη! Mε αυτόν τον τίτλο, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την τελευταία ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, απευθύνοντας έκκληση για ειρήνευση στην περιοχή και πλήρη απεμπλοκή της Ελλάδας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
«Η χτεσινή επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ με drones και πυραύλους, σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό του προξενείου του στη Δαμασκό, δεν εγκυμονεί μόνο τον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή, αλλά και απειλεί την ήδη εύθραυστη παγκόσμια Ειρήνη. Οι ΗΠΑ και η ΝΑΤΟική Ευρώπη είναι συνυπεύθυνες για τις ολέθριες αυτές εξελίξεις, καθώς, ενώ παρακολουθούν ως παθητικοί θεατές τη συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα, ταυτόχρονα στηρίζουν και τροφοδοτούν με όπλα τη φιλοπόλεμη κυβέρνηση Νετανιάχου. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου η αποφασιστική κινητοποίηση του διεθνούς φιλειρηνικού κινήματος για την αποκλιμάκωση της έντασης και την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Για να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική λύση του Παλαιστινιακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική της εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο.
Να γυρίσει αμέσως η φρεγάτα ΥΔΡΑ από την Ερυθρά Θάλασσα.
Να σταματήσει να υποστηρίζει τη φιλοπόλεμη κυβέρνηση Νετανιάχου.
Οχι στους εξοπλισμούς και τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης.
Να προωθήσει η Ελλάδα, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής, την αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους.
Ο ΣΦΕΑ 1967-1974 καλεί την ελληνική κοινωνία σε αντιπολεμικό συναγερμό. Καλεί τα μέλη του να πλαισιώσουν και να συμβάλουν στην ανάπτυξη φιλειρηνικών κινητοποιήσεων σε ολόκληρη τη χώρα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας