Στον έβδομο μήνα του σήμερα εισέρχεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς και μεσολαβητές των ΗΠΑ και Αιγύπτου συναντώνται σήμερα στο Κατάρ, σε μία ακόμα προσπάθεια για ανακωχή που θα συνδέεται με την απελευθέρωση ομήρων.
Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο επικεφαλής της CIA, Μπιλ Μπερνς, βρίσκεται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για να συναντηθεί με τον επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, όπως και αξιωματούχους της Αιγύπτου και του Κατάρ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις στο Ισραήλ. Χθες βράδυ στο Τελ Αβίβ και σε άλλες περιοχές έγιναν μεγάλες κινητοποιήσεις με αίτημα την παραίτησή του, την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και συμφωνία για απελευθέρωση των ομήρων, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και «έξι μήνες στην κόλαση», όπως έγραφε πανό.
Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι περίπου 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα φωνάζοντας «εκλογές τώρα», ενώ στη διαμαρτυρία συμμετείχαν επίσης οι οικογένειες των αιχμαλώτων και αλληλέγγυοι.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στη συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας διαδηλωτής συνελήφθη.
Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, συμμετείχε σε συγκέντρωση στην Κφαρ Σαβά πριν την αναχώρησή του για συνομιλίες στην Ουάσινγκτον, όπου αναμένεται να συναντηθεί με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους. «Δεν έχουν μάθει τίποτα, δεν έχουν αλλάξει... Μέχρι να τους στείλουμε σπίτι τους, δεν θα δώσουν σε αυτή τη χώρα την ευκαιρία να προχωρήσει μπροστά» είπε.
Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε χθες ότι ο στρατός βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν «δύσκολο πόλεμο», για να φέρει πίσω όλους τους ομήρους.
Επίσης, ο στρατός ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο 4 στρατιωτών του στη Λωρίδα της Γάζας, με τους οποίους ανέρχεται σε 604 ο αριθμός των ισραηλινών στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την επίθεση στην WCK
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την επίθεση με drone κατά εργαζομένων της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Center Kitchen (WCK) με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένας Παλαιστίνιος, τρεις Βρετανοί, μια Αυστραλή, ένας Πολωνός και ένας Αμερικανο-Καναδός.
«Ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σοκαρισμένο από την αιματοχυσία και συγκλονισμένο από τον φόνο γενναίων Βρετανών ηρώων που έφερναν βοήθεια σε αυτούς που την είχαν ανάγκη», δήλωσε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. «Αυτός ο τρομερός πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν. Η βοήθεια (…) πρέπει να καταφτάσει», πρόσθεσε.
«Εδώ και έξι μήνες (ο ισραηλινός στρατός) στοχεύει ό,τι δείχνει να κινείται. Αυτό δεν μοιάζει με πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, δεν μοιάζει πλέον με πόλεμο για την υπεράσπιση του Ισραήλ. Σε αυτό το στάδιο, μοιάζει πραγματικά με πόλεμο κατά της ίδιας της ανθρωπότητας», δήλωσε στο δίκτυο ABC ο ιδρυτής της WCK, ο Αμερικανο-Ισπανός σεφ Χοσέ Αντρές.
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε τον διορισμό ειδικού συμβούλου για να συνεργαστεί στην ισραηλινή έρευνα για την επίθεση.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου δέχεται έντονες διεθνείς πιέσεις και για να αυξηθεί η είσοδος της αυστηρά ελεγχόμενης από το Ισραήλ βοήθειας, προερχόμενη κυρίως από την Αίγυπτο. Εισέρχεται με το σταγονόμετρο μέσω της μεθοριακής διάβασης του Κερέμ Σαλόμ, ανάμεσα στο ισραηλινό έδαφος και το νότιο τμήμα της Γάζας.
Την Παρασκευή το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι προβλέπει το άνοιγμα «προσωρινώς» κι άλλων περασμάτων για να μεταφερθεί βοήθεια, όπως και μια «αύξηση της βοήθειας (που διέρχεται) από το Κερέμ Σαλόμ». Αλλά τα μέτρα αυτά κρίθηκαν «ανεπαρκή» από τον ΟΗΕ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας