Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των δυτικών χωρών για τον θάνατο των επτά εργαζομένων της World Central Kitchen (WCK) στη Γάζα εξαιτίας ισραηλινής επίθεσης τη Δευτέρα. Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων απέστειλε «θερμά συλλυπητήρια» στις πατρίδες των θυμάτων, υποσχόμενος «ενδελεχή έρευνα», όπως και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα υπό ασφυκτική πίεση για τα εγκλήματα στη Λωρίδα της Γάζας, υποστήριξε ότι επρόκειτο για «τραγικό και ακούσιο» πλήγμα, προσθέτοντας ότι «τέτοια συμβαίνουν σε καιρό πολέμου».
«Το εξετάζουμε επισταμένως και βρισκόμαστε σε επαφή με τις κυβερνήσεις και θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξανασυμβεί», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.
Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε πως το επεισόδιο θα ερευνηθεί από τον «Μηχανισμό Αναζήτησης Πληροφοριών και Αξιολόγησης» (Fact Finding and Assessment Mechanism), ο οποίος περιγράφεται στη δήλωση του εκπροσώπου ως ένα «ανεξάρτητο, επαγγελματικό σώμα εμπειρογνωμόνων», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Άλλωστε η επίθεση στο κομβόι της οργάνωσης έγινε λίγο αφότου η ΜΚΟ είχε παραδώσει πάνω από 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, που έφτασε στη Γάζα από θαλάσσης μέσω Κύπρου. Η World Central Kitchen επισημαίνει ότι το κομβόι των οχημάτων της δέχθηκε επίθεση, «παρά τον συντονισμό των κινήσεών του με τον Ισραηλινό Στρατό».
Είπε επίσης ότι μίλησε στον ιδρυτή της WCK, τον σεφ Χοσέ Αντρές, και εξέφρασε τα βαθύτερα συλλυπητήριά του.
«Εκφράζουμε επίσης την ειλικρινή θλίψη μας στα συμμαχικά μας έθνη που έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν τόσα για να βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη», είπε ο Χαγκάρι.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 32.916 Παλαιστίνιοι άμαχοι και 75.494 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα. Μόνο το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 71 Παλαιστίνιοι.
Ζητούν εξηγήσεις και διεθνή έρευνα
Μεταξύ των επτά νεκρών είναι πολίτες από την Αυστραλία, τη Βρετανία και την Πολωνία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε το Ισραήλ να ερευνήσει επειγόντως και να δώσει εξηγήσεις μετά τον θάνατο εργαζομένων ανθρωπιστικής οργάνωσης, δηλώνοντας «σοκαρισμένος και στεναχωρημένος». Ο Ρίσι Σούνακ είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να διασταυρώσει άμεσα όλες τις λεπτομέρειες και σημείωσε: «Ζητούμε από το Ισραήλ να ερευνήσει επειγόντως τι συνέβη, διότι ξεκάθαρα υπάρχουν ερωτήματα που χρειάζεται να απαντηθούν».
Όπως επισήμανε, τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων κάνουν «εξαιρετική δουλειά» για να ανακουφίσουν τα δεινά των κατοίκων στη Γάζα και «πρέπει να τους επιτρέπεται να κάνουν αυτή τη δουλειά απρόσκοπτα. Και είναι καθήκον του Ισραήλ να διασφαλίσει ότι μπορούν να το κάνουν αυτό».
Επίσης, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η Βρετανία ζήτησε από το Ισραήλ να ερευνήσει άμεσα και να παράσχει μια «πλήρη, ξεκάθαρη εξήγηση του τι συνέβη».
Διεξοδική έρευνα για την επίθεση ζήτησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε ανάρτησή της στο Χ (πρώην Twitter), σημειώνει η Κομισιόν: «Θρηνούμε με τις οικογένειες και τους φίλους των εργαζομένων ανθρωπιστικής βοήθειας της World Central Kitchen που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα. Οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα πρέπει πάντα να προστατεύονται, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ζητούμε διεξοδική έρευνα γι' αυτήν την τραγωδία».
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δική της ανάρτηση εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς και φίλους των θυμάτων, επισημαίνοντας ότι η World Central Kitchen «είναι κρίσιμος εταίρος για την ανακούφιση του πόνου του λαού της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της διοχέτευσης τροφίμων μέσω του Θαλάσσιου Διαδρόμου».
Η Κομισιόν, μέσω του εκπροσώπου της, Πίτερ Στάνο, εξήγησε ότι η ΕΕ ζητά διεξοδική έρευνα «για να έχει ξεκάθαρη εικόνα τι συνέβη και ποιος είναι υπεύθυνος», καταδικάζοντας την επίθεση και επισημαίνοντας την ανάγκη σεβασμού στο ανθρωπιστικό δίκαιο.
Από τη δική του πλευρά, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ έγραψε στο «Χ»: «Αποτίω φόρο τιμής στα μέλη του προσωπικού του World Central Kitchen που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα. Καταδικάζω την επίθεση αυτή και ζητώ την έναρξη έρευνας».
Όπως τόνισε: «Παρ' όλα τα αιτήματα για την προστασία των αμάχων και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, συνεχίζουμε να βλέπουμε αθώους να σκοτώνονται» και πρόσθεσε ότι «αυτό δείχνει πως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός, πλήρη ανθρωπιστική πρόσβαση και ενισχυμένη προστασία των αμάχων, πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως».
Μπλίνκεν: «Ζητάμε ταχεία, αμερόληπτη έρευνα»
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον προέτρεψε το Ισραήλ να διεξαγάγει ταχεία, ενδελεχή και αμερόληπτη έρευνα.

«Είχαμε απευθείας συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση για αυτό το συγκεκριμένο περιστατικό. Την παροτρύναμε να διεξαγάγει μια ταχεία, ενδελεχή και αμερόληπτη έρευνα για να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν, από το Παρίσι, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχει μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι που προσπαθούν απλώς να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους να βρίσκονται και οι ίδιοι σε μεγάλο κίνδυνο».
Και σημείωσε: «Αυτοί οι άνθρωποι είναι ήρωες, τρέχουν βάζοντας το "χέρι τους στη φωτιά", όχι μακριά από αυτήν».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ, καταδίκασε «έντονα» την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή επισημαίνοντας ότι «η προστασία του προσωπικού ανθρωπιστικής βοήθειας είναι μια ηθική και νομική επιταγή που όλοι πρέπει να τηρούν. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια τραγωδία», συμπλήρωσε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας