Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
16.3° 14.0°
0 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.8° 13.7°
1 BF
83%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 14.0°
2 BF
82%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
8°C
7.9° 7.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
2 BF
93%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.6°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.3° 11.9°
1 BF
71%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
80%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
81%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
1 BF
57%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
91%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
1 BF
74%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.8°
3 BF
82%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
94%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
2 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Γάζα - Ισραήλ

Το σχέδιο 10 σημείων του Μπορέλ για το τέλος του πολέμου στη Γάζα

Οι Βρυξέλλες, μέσω του Ζοζέπ Μπορέλ, επιχειρούν να παρέμβουν για να σταματήσει το αιματοκύλισμα στη Μέση Ανατολή. Προτάσεις για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και μια προπαρασκευαστική ειρηνευτική διάσκεψη.

Εδώ και αρκετό καιρό ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, έχει διαμηνύσει ότι προετοιμάζει έναν οδικό χάρτη δέκα σημείων προκειμένου να υπάρξει κατάπαυση πυρός και ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Μέσα σε μια περίοδο όπου οι ισραηλινές σφαγές στη Γάζα κλιμακώνονται και η ευρύτερη περιοχή μυρίζει μπαρούτι, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ε.Ε. προτείνει την δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με κεντρικό σημείο μια προπαρασκευαστική ειρηνευτική διάσκεψη.

Το έγγραφο δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, όμως το ενημερωτικό δίκτυο Euronews έλαβε γνώση του περιεχομένου και το παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα.
Ανάμεσα σε άλλα, η ειρηνευτική διάσκεψη προβλέπει, εκτός από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, την συμμετοχή «βασικών παραγόντων» όπως η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, ο Αραβικός Σύνδεσμος και τα Ηνωμένα Έθνη. 

Το ζητούμενο, φυσικά, είναι πώς θα συμφωνήσει σε μια τέτοια ιδέα ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο οποίος μόλις χθες επανέλαβε την ξεκάθαρη αντίθεσή του στην ιδέα των δύο κρατών στην περιοχή.

Ο οδικός χάρτης για την ειρήνη όπως τον δημοσιεύει το Euronews.

  1. Η διαδικασία θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος που θα "ζει πλάι-πλάι" με το Ισραήλ και στην "πλήρη εξομάλυνση" των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου.
     
  2. Οι διεθνείς παράγοντες θα πρέπει να βοηθήσουν τα δύο μέρη να προετοιμάσουν τις βάσεις για την ειρήνη και να συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας "αναζωογονημένης πολιτικής εναλλακτικής λύσης" στη Χαμάς.
     
  3. Οι διεθνείς παράγοντες θα πρέπει "το συντομότερο δυνατό" να διοργανώσουν μια προπαρασκευαστική ειρηνευτική διάσκεψη για την αντιμετώπιση του συνεχιζόμενου πολέμου και, ιδίως, της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.
     
  4. Η Διάσκεψη θα πρέπει να συγκεντρώσει τους υπουργούς Εξωτερικών και τους διευθυντές διεθνών οργανισμών για να συζητήσουν την ειρηνευτική διαδικασία, ενώ "σχεδόν ταυτόχρονα" θα πραγματοποιούν ξεχωριστές συναντήσεις με τα μέρη της σύγκρουσης.
     
  5. Η Διάσκεψη θα πρέπει να συστήσει ομάδες εργασίας και να σχεδιάσει το "αρχικό πλαίσιο" για ένα ειρηνευτικό σχέδιο εντός ενός έτους.
     
  6. Το σχέδιο θα πρέπει να αγγίξει "όσο το δυνατόν πιο πρακτικά" τα κεντρικά στοιχεία για μια συνολική ειρήνη, βασιζόμενο σε προηγούμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ και προσπάθειες διαμεσολάβησης.
     
  7. Το σχέδιο θα πρέπει να παρέχει "ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας" για το Ισραήλ και το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, "υπό την προϋπόθεση της πλήρους αμοιβαίας διπλωματικής αναγνώρισης και ενσωμάτωσης τόσο του Ισραήλ όσο και των Παλαιστινίων στην περιοχή".
     
  8. Η Διάσκεψη θα πρέπει να διαβουλεύεται με τα μέρη της σύγκρουσης "σε κάθε βήμα και ανά πάσα στιγμή" κατά τη διάρκεια της εκπόνησης του ειρηνευτικού σχεδίου. Κρίσιμο είναι ότι, αν κάποια από τις δύο πλευρές αποφασίσει να αποσυρθεί, οι εργασίες θα πρέπει να συνεχιστούν παρ' όλα αυτά.
     
  9. Μόλις είναι έτοιμο, το σχέδιο θα πρέπει να παρουσιαστεί στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. "Θα είναι στο χέρι τους να διαπραγματευτούν το τελικό κείμενο", αναφέρει το έγγραφο.
     
  10. Παράλληλα με τη διαδικασία, οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη θα πρέπει να προσπαθήσουν να μετριάσουν τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση, να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων, να αποτρέψουν την περιφερειακή κλιμάκωση, να ενισχύσουν τη δημοκρατική νομιμότητα της Παλαιστινιακής Αρχής και να υποστηρίξουν την ανοικοδόμηση της Γάζας, μεταξύ άλλων στόχων.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το σχέδιο 10 σημείων του Μπορέλ για το τέλος του πολέμου στη Γάζα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας