Τον τίτλο του χειρότερου υπουργού Εξωτερικών στη νεότερη Ιστορία διεκδικεί επάξια ο Αντονι Μπλίνκεν, μετά και τη νέα περιοδεία-φιάσκο στη Μέση Ανατολή, όπου χωρίς υπερβολή κατάφερε μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες να «πλακωθεί» τόσο με τον αιμοσταγή Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και με τον υπέργηρο πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τον οποίο συνάντησε τελευταίο στη Ραμάλα και σύμφωνα με πληροφορίες... τον έβγαλε από τα ρούχα του! Το σημαντικότερο όμως είναι πως και αυτή η περιοδεία στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία, αφού παρά τις δήθεν «πιέσεις» του Μπλίνκεν το Ισραήλ συνεχίζει με αμείωτη ένταση τη γενοκτονική εκστρατεία του στη μαρτυρική Γάζα και οι πιθανότητες διάχυσης της σύρραξης στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή μοιάζουν να αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο.
Στη συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Αμπάς επικράτησε μεγάλη ένταση, με τον «Αμπού Μάζεν» να καταγγέλλει τις ΗΠΑ και προσωπικά τον επισκέπτη του ότι εμπαίζει τον παλαιστινιακό λαό, όταν λέει πως δήθεν «πιέζει» το Ισραήλ για να περιορίσει τη σφαγή των αμάχων, τη στιγμή που δεν πιέζει ούτε καν για το απλό ζήτημα της άρνησης των Ισραηλινών να αποδεσμεύσουν τα φορολογικά έσοδα της Παλαιστινιακής Αρχής, τα οποία σκόπιμα κατακρατούν «στραγγαλίζοντας» οικονομικά (και) την κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Ομως ο πραγματικός λόγος του καβγά φαίνεται πως ήταν ότι ο Μπλίνκεν μετέφερε στον Αμπάς τα αμερικανικά σχέδια για την επόμενη μέρα στη Γάζα, που προβλέπουν την προδοτική εμπλοκή της Φάταχ και ορισμένων «πρόθυμων» γειτονικών αραβικών χωρών στη διοίκηση της ισοπεδωμένης Λωρίδας!
Για την τεταμένη συνάντηση Μπλίνκεν-Νετανιάχου και τις... διακριτικές παραινέσεις για λιγότερο αίμα στους χασάπηδες της Γάζας, τα γράψαμε και χτες: Ο Μπλίνκεν φέρεται να είπε στον «Μπίμπι» και τον υπουργό Αμυνας Γκαλάντ πως η Αμερική «χάνει την υπομονή της» με το Ισραήλ και ότι ο αριθμός των νεκρών αμάχων είναι «πολύ μεγάλος», εξοργίζοντάς τους, με αποτέλεσμα τελικά να δώσει συνέντευξη Τύπου... μόνος του. Αλλά φυσικά αυτή η άθλια συμπεριφορά δεν τον εμπόδισε να δικαιολογήσει πλήρως τη γενοκτονία, κατηγορώντας μάλιστα τη Χαμάς ότι «κρύβεται μέσα στον άμαχο πληθυσμό» και «ανοίγει πυρ μέσα από σχολεία και νοσοκομεία»!
Ακόμα 147 νεκροί
Οι δηλώσεις είναι άλλωστε περιττές, όταν οι εικόνες από τα μέτωπα μιλάνε μόνες τους και δείχνουν πως δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε: το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν ακόμη 147 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 243, με τον επίσημο απολογισμό των νεκρών να ξεπερνά τους 23.357 και τους τραυματίες να αγγίζουν πλέον τους 60.000. Αλλωστε και η χτεσινή μέρα χαρακτηρίστηκε από μπαράζ αεροπορικών χτυπημάτων και οβίδων στους προσφυγικούς καταυλισμούς Τζαμπάλια και Νουσεϊράτ, στην κεντρική Γάζα, αλλά και στη Ράφα και τη Χαν Γιουνίς στον Νότο. Και βέβαια όπως κάθε μέρα, ο ΠΟΥ, η UNRWA και οι άλλες οργανώσεις επανέλαβαν πως αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική καταστροφή και ότι πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά ήδη αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ασιτίας.
Ενώ στη Γάζα ο πόλεμος μαίνεται με αμείωτη ένταση, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη επίθεσή τους κατά πλοίων επιφανείας στην Ερυθρά Θάλασσα, σε αντίποινα για την «ύπουλη δολοφονία» δέκα μαχητών τους στις 31 Δεκεμβρίου, επίθεση που αποκρούστηκε από πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας αφού κατέρριψαν συνολικά 18 drones και 3 πυραύλους. Εξίσου τεταμένη παραμένει όμως η κατάσταση και στα σύνορα του Λιβάνου, με το Ισραήλ να πλήττει ξανά στόχους της Χεζμπολάχ στη περιοχή Αλ Μαρτζ και τη σιιτική οργάνωση να βομβαρδίζει εκ νέου ισραηλινές βάσεις, αλλά και να διαψεύδει τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών ότι σκότωσαν υψηλόβαθμο στέλεχός της στις 9 Ιανουαρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας