Ζητούμενο πλέον είναι η παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζα, όπου η αιματοχυσία (και οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις) συνεχίζονται ασταμάτητα, καθώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ξεκαθαρίσει πως ο πόλεμος δεν θα τερματιστεί εάν δεν καταστραφεί η Χαμάς.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόσφατο πετσοκομμένο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητά την επιτάχυνση της παροχής βοήθειας στους απελπισμένους αμάχους στη Γάζα, αλλά όχι την κατάπαυση του πυρός: με τις ΗΠΑ να έχουν σημαντικό ρόλο σε αυτό, στηρίζοντας πλήρως σε διπλωματικό επίπεδο, το Ισραήλ.
Έτσι, σε 20.258 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον τελευταίο δραματικό απολογισμό του παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας, που προσθέτει ότι άλλοι 53.688 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 201 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 368. Μεταξύ των τελευταίων (και πλέον θανατηφόρων) ισραηλινών επιδρομών περιλαμβάνονται δύο «χτυπήματα» σε σπίτια, που σκότωσαν πάνω από 90 ανθρώπους: ανάμεσά τους, γυναίκες και παιδιά.
Το ένα από τα δύο σπίτια σκότωσε 76 άτομα από την οικογένεια al-Mughrabi, μεταξύ των οποίων κι ένα βετεράνο υπάλληλο του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Το άλλο χτύπημα διέλυσε το σπίτι τοπικού δημοσιογράφου μέσα σε προσφυγικό καταυλισμό στη Nusseirat.
Η ανθρωπιστική κρίση
Όσοι Παλαιστίνιοι άμαχοι καταφέρουν να γλιτώσουν από τις βόμβες, έρχονται αντιμέτωποι με τον λιμό. Σύμφωνα με σχετικές εκθέσεις του ΟΗΕ και άλλων οργανισμών, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζα (δηλαδή, περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού) λιμοκτονούν, τη στιγμή που έχει εκτοπιστεί σχεδόν το 85% των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυτού του παράκτιου θύλακα.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ασφαλής περιοχή στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και το ανθρώπινο δράμα που λαμβάνει χώρα, τονίζουν με ηχηρό τρόπο διεθνείς οργανώσεις, απευθύνοντας δραματικές εκκλήσεις να σταματήσει η αιματοχυσία.
Μεταξύ άλλων, ο διευθυντής της UNRWA (Υπηρεσίας του ΟΗΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια στη Γάζα), Τόμας Ουάιτ, επανέλαβε την απουσία ασφάλειας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, σε σχετική ανάρτησή του στην πλατφόρμα X. Όπως έγραψε ο Ουάιτ, «οι άνθρωποι στη Γάζα είναι άνθρωποι. Δεν είναι κομμάτια σε σκακιέρα - πολλοί έχουν ήδη εκτοπιστεί αρκετές φορές. Ο Ισραηλινός Στρατός απλώς δίνει εντολή στους ανθρώπους να μετακινηθούν σε περιοχές όπου υπάρχουν συνεχείς αεροπορικές επιδρομές. Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές, πουθενά [δεν μπορούν] να πάνε».
Παράλληλα, ανεπαρκής είναι η (όποια) ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στη Γάζα, όπως τόνισε η εκπρόσωπος της UNRWA Τζουλιέτ Τούμα: «Δεν λαμβάνουμε τις ανθρωπιστικές προμήθειες που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε και να ανταποκριθούμε σε μια ανθρωπιστική κρίση αυτού του μεγέθους και αυτής της κλίμακας». Επίσης, έκανε λόγο για «πρωτοφανή επίπεδα πείνας», ως αποτέλεσμα του πολέμου, του εκτοπισμού και της έλλειψης βασικών τροφίμων.
Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στη Γάζα βρίσκονται σε σημείο κατάρρευσης, ανακοίνωσε η Unicef, επισημαίνοντας ότι η επιδείνωση της κατάστασης αυξάνει τον κίνδυνο ξεσπάσματος μεγάλης κλίμακας επιδημιών. Τα παιδιά αναγκάζονται να πίνουν αλατισμένο ή μολυσμένο νερό κι έτσι να εκτίθενται σε κίνδυνο θανάτου και ασθένειας, πρόσθεσε.
Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, σχολιάζοντας το ψήφισμα του ΟΗΕ, τόνισαν ότι αυτό δεν θα εξασφαλίσει τη μαζική και την ταχεία ροή ανθρωπιστικής βοήθειας που απαιτείται, καθώς οι βόμβες συνεχίζουν να πέφτουν βροχή σε Παλαιστίνιους αμάχους, που αναγκάζονται σε μαζικούς εκτοπισμούς, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει άρνηση πρόσβασης σε ζωτικής σημασίας ιατρική περίθαλψη και ανθρωπιστική βοήθεια.
Τόνισαν επίσης ξεκάθαρα πως ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει αυτόν τον πόλεμο «με την υποστήριξη των ΗΠΑ, προκαλεί τεράστιους θανάτους και δεινά στους Παλαιστίνιους αμάχους και δεν συνάδει με τους διεθνείς κανόνες και νόμους. Ακόμη και ο πόλεμος έχει κανόνες».
Σαφέστατη κι η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που τόνισε ότι η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση δημιουργεί «τεράστια εμπόδια» στη διανομή βοήθειας στη Γάζα. Μάλιστα, η δήλωση αυτή έρχεται μια μέρα μετά το ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ που προέτρεπε να ληφθούν μέτρα για να επιτραπεί «ασφαλής, απρόσκοπτη και διευρυμένη ανθρωπιστική πρόσβαση» στη Λωρίδα.
Ο Γκουτέρες πρόσθεσε ότι «τέσσερις στους πέντε πιο πεινασμένους ανθρώπους στον πλανήτη βρίσκονται στη Γάζα».
→ Οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Ευρώπη υπέρ του παλαιστινιακού λαού καλά κρατούν. Μεταξύ αυτών, διαδηλωτές στη γνωστή εμπορική λεωφόρο του Λονδίνου Oxford Street στο Λονδίνο, κάλεσαν τους καταναλωτές να μποϊκοτάρουν τα εμπορικά σήματα «που συνδέονται με το Ισραήλ».
► Την ίδια ώρα, το Ισραήλ προχωρά σε μαζικές συλλήψεις Παλαιστινίων, με την υποψία πως μπορεί να σχετίζονται με τη Χαμάς. Στο πλαίσιο αυτό, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνέλαβε εκατοντάδες φερόμενους μαχητές στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα και ότι μετέφερε περισσότερους από 200 από αυτούς στο Ισραήλ για περαιτέρω ανάκριση. Ωστόσο, παρείχε ελάχιστες λεπτομέρειες για το συμβάν. Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι περισσότεροι από 700 άνθρωποι, που φέρονται να έχουν δεσμούς με τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, έχουν σταλεί μέχρι στιγμής σε ισραηλινά κρατητήρια.
⇒ Η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έχασε την επικοινωνία με μία ομάδα που ήταν υπεύθυνη για πέντε Ισραηλινούς ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από ισραηλινό βομβαρδισμό. Η οργάνωση πιστεύει ότι οι όμηροι σκοτώθηκαν στη διάρκεια μιας ισραηλινής επιδρομής, όπως φέρεται να ανέφερε στην ανακοίνωση ο Αμπού Ουμπαϊντά, ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των ταξιαρχιών Ιζ ελ-Ντιν αλ-Κάσαμ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας