Λίγο πριν απ' την εκπνοή της τετραήμερης εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και υπό το βάρος διεθνών πιέσεων για απελευθέρωση κι άλλων ομήρων αλλά και να συνεχιστεί η διέλευση ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας για άλλες δύο ημέρες. Τη συμφωνία επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος, ενώ ακόμα δεν έχει επιβεβαιώσει το Ισραήλ.
Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν σχολίασε τις ανακοινώσεις του Κατάρ, των ΗΠΑ και της Χαμάς για διήμερη παράταση της εκεχειρίας.
«Μια συμφωνία επιτεύχθηκε με τους αδελφούς στο Κατάρ και την Αίγυπτο για την παράταση της προσωρινής ανθρωπιστικής εκεχειρίας κατά δύο ακόμη ημέρες, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με την προηγούμενη εκεχειρία», ανέφερε αξιωματούχος της Χαμάς σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters.
Αργά το βράδυ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν ότι η Χαμάς απελευθέρωσε 11 ομήρους, τους οποίους παρέδωσε στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ διευκρίνισε ότι πρόκειται για τρεις Γάλλους, δύο Γερμανούς και έξι Αργεντινούς. Παράλληλα, απελευθερώθηκαν 33 Παλαιστίνιοι – 30 παιδιά και τρεις γυναίκες – που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές, συμπλήρωσε.
Οι 11 όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι απόψε είναι κάτοικοι του κιμπούτς Νιρ Οζ, σύμφωνα με τη Haaretz. Πλέον 49 κάτοικοι του Νιρ Οζ εξακολουθούν να είναι όμηροι στη Γάζα.
Ο πρόεδρος του κιμπούτς, Osnat Peri, είπε ότι «υπάρχει μεγάλη ανακούφιση μεταξύ των κιμπούτς απόψε, αλλά ταυτόχρονα μεγάλη ανησυχία για τους αγαπημένους μας που βρίσκονται ακόμα στην αιχμαλωσία της Χαμάς. Απαιτούμε την επιστροφή όλων των ομήρων, άμεσα και με οποιοδήποτε κόστος».
Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι η οργάνωση προσπαθεί να καταλήξει σε μια νέα συμφωνία που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση επιπλέον ομήρων, όχι μόνο γυναικών και παιδιών.
Οι δύο πλευρές διαφωνούσαν στο μεταξύ ως προς τον χρόνο παράτασης της εκεχειρίας. Η Χαμάς φερόταν να επιδιώκει παράταση τεσσάρων ημερών, ενώ το Ισραήλ να ζητά ημερήσιες παρατάσεις.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο Khalil al-Hayya, η Χαμάς κατάφερε να εντοπίσει έναν αριθμό επιπλέον ομήρων, επιτρέποντας την παράταση της κατάπαυσης του πυρός κατά δύο ημέρες. Σε συνέντευξή του στο Al-Jazeera, ο al-Hayya είπε ότι ελπίζει ότι η επόμενη φάση –η επιστροφή ομήρων εκτός από γυναίκες και παιδιά– θα ξεκινήσει αμέσως μετά την τρέχουσα κατάπαυση του πυρός.
Η συμφωνία προέβλεπε εξαρχής τη δυνατότητα παράτασης, με τον όρο ότι για κάθε επιπλέον ημέρα θα αφήνονται ελεύθεροι δέκα όμηροι και 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.
Το Κατάρ, μαζί με την Αίγυπτο, ήταν οι βασικοί διαμεσολαβητές στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στην αρχή της συνεδρίασης της κυβέρνησης: «Σχετικά με τους ομήρους – συνεχίζουμε με το σχέδιο όπως συμφωνήθηκε και συνεχίζουμε επίσης με τον κεντρικό στόχο που έχουμε δηλώσει: να επιτύχουμε την απελευθέρωση των ομήρων, για την εξάλειψη της Χαμάς και φυσικά για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η απειλή δεν θα επαναληφθεί στη Γάζα… δεν θα υπάρξει ένα καθεστώς που να ενθαρρύνει την τρομοκρατία και να πληρώνει για την τρομοκρατία».
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF) συνταγματάρχης Avichay Adaree κατηγόρησε νωρίτερα τη Χαμάς ότι βλέπει τα παιδιά ομήρους ως «λάφυρα». «Παιδιά και μωρά κάτω του ενός έτους που δεν έχουν δει το φως της ημέρας για περισσότερες από πενήντα ημέρες κρατούνται αιχμάλωτα από τη Χαμάς. Η Χαμάς αντιμετωπίζει μερικούς από αυτούς σαν λάφυρα και σε ορισμένα μέρη τα έχει μεταφέρει σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας».
Διεθνείς πιέσεις
Οι δύο πλευρές δέχτηκαν πιέσεις και από άλλες χώρες, αλλά και από το ΝΑΤΟ, για να παραταθεί η συμφωνία εκεχειρίας.
Η παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα για δύο ημέρες είναι «μια αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς», έστω και αν δεν επαρκεί προκειμένου να προωθηθεί η αναγκαία βοήθεια στους κατοίκους του θύλακα που την χρειάζονται, δήλωσε απόψε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. «Είναι μια αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς εν μέσω του ζόφου και του πολέμου και ελπίζω ότι θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε (τις παραδόσεις) ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας που υποφέρουν τόσο, γνωρίζοντας ότι, ακόμη και με αυτόν τον πρόσθετο χρόνο, θα είναι αδύνατον να ικανοποιήσουμε όλες τις τεράστιες ανάγκες του πληθυσμού», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο Γκουτέρες εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να ανοίξει άλλο ένα μεθοριακό πέρασμα ώστε να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Προηγουμένως πίεσε για πλήρη ανθρωπιστική εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αντί για προσωρινή.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η παράταση της εκεχειρίας «θα επέτρεπε την ανακούφιση που χρειάζεται για τον λαό της Γάζας και την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων», ενώ κάλεσε και το Ιράν να «συγκρατήσει» τους «πληρεξούσιούς» (προφανώς εννοώντας τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου) για να σταματήσουν οι συγκρούσεις.
Από τη δική της πλευρά, η Τεχεράνη προέτρεψε η εκεχειρία να λάβει «σταθερή μορφή και να μην επαναληφθεί η σκληρή επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος κατά της Γάζας».
Δήλωση για το θέμα έκανε και ο Ζοζέπ Μπορέλ, λέγοντας ότι «η παύση θα πρέπει να παραταθεί, για να καταστεί βιώσιμη και μακροχρόνια, ενώ εργαζόμαστε για μια πολιτική λύση». Από τη Βαρκελώνη, όπου πραγματοποιείται συνεδρίαση της διακυβερνητικής οργάνωσης «Ένωση για τη Μεσόγειο», ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για τη εξωτερική πολιτική, σημείωσε ότι «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αδιάκριτη βαρβαρότητα που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον αμάχων στις 7 Οκτωβρίου», αλλά, τόνισε, «μια φρίκη δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια άλλη φρίκη», δείχνοντας προς το Ισραήλ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας