Ο τρίτος γύρος ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς και Παλαιστίνιων κρατουμένων πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων και ομήρων, σε συνδυασμό με 4ήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.
Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι ο Διεθνής Σταυρός παρέλαβε 14 Ισραηλινούς και 3 ξένους υπηκόους που μέχρι τώρα κρατούνταν όμηροι της Χαμάς.
Απ' τη μεριά της η Χαμάς ανακοίνωσε την απελευθέρωση 13 ομήρων Ισραηλινών, τριών Ταϊλανδών και ενός Ρώσου υπηκόου. Προηγουμένως η Χαμάς είχε σημειώσει ότι η κίνηση αυτή έρχεται «σε απάντηση στις προσπάθειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και σε εκτίμηση της ρωσικής θέσης για υποστήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης».
Η Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών ανέφερε το βράδυ ότι 39 κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από πολλά σωφρονιστικά καταστήματα στο Ισραήλ.
Όπως μετέδωσε η Haarertz, μια ηλικιωμένη γυναίκα που απελευθερώθηκε σήμερα αντιμετωπίζει απειλητική για τη ζωή της κατάσταση, σύμφωνα με το νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε. Η 84χρονη Έλμα Αβραάμ μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Soroka στο νότιο Ισραήλ.
Στην ομάδα των ανθρώπων που απελευθερώθηκαν σήμερα συμπεριλαμβάνεται και ένα κορίτσι 4 ετών, με ισραηλινή και αμερικανική υπηκοότητα. Πρόκειται για την πρώτη Αμερικανίδα πολίτη που απελευθερώνεται απ' τη Χαμάς. Η Avigail Idan είχε απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου, αφού ένοπλοι σκότωσαν τους γονείς της μπροστά στα μάτια της.
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την απελευθέρωση της μικρής, λέγοντας ότι «αυτό που υπέμεινε είναι αδιανόητο».
Για την απελευθέρωση Αμερικανού πολίτη είχε προϊδεάσει σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζέικ Σάλιβαν, ενώ και το CNN μετέδωσε νωρίτερα ότι «για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε ισχύ η προσωρινή εκεχειρία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ένας Αμερικανός υπήκοος αναμένεται να είναι μεταξύ των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν» σήμερα.
Χθες, Σάββατο, αφέθηκαν ελεύθεροι δεκαεπτά όμηροι, έπειτα από μεγάλη αναμονή λόγω περιπλοκών της τελευταίας στιγμής. Ο ισραηλινός στρατός απέδωσε την καθυστέρηση στην πεποίθησή του ότι η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, που οδήγησε στην έλλειψη επικοινωνίας στα ΜΜΕ σχετικά με την εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας.
Στο μεταξύ, τρεις Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν την Παρασκευή πήραν σήμερα εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Συνομιλίες για παράταση
Ο Μπάιντεν θα μιλήσει αργότερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για να συζητήσει τις προσπάθειες για παράταση της εκεχειρίας.
Στο μεταξύ, μια πηγή προσκείμενη στη Χαμάς είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η παλαιστινιακή οργάνωση «ενημέρωσε τους μεσολαβητές», δηλαδή το Κατάρ και την Αίγυπτο, ότι οι ένοπλες ομάδες που κρατούν Ισραηλινούς ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας «συμφωνούν να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για δύο έως τέσσερις ημέρες».
Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Ισραήλ - Ιρλανδίας
Μια φράση που χρησιμοποίησε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ χαιρετίζοντας την απελευθέρωση χθες από την Χαμάς μιας 9χρονης Ισραηλινοϊρλανδής προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης και την κλήση του Ιρλανδού πρέσβη στο Ισραήλ.
Η 9 ετών Έμιλι Χαντ ήταν μεταξύ της ομάδας των 17 ομήρων που απελευθερώθηκαν χθες βράδυ. Το κορίτσι θεωρείτο αρχικά νεκρό από την επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτς Μπεερί, την 7η Οκτωβρίου. Η Έμιλι αργότερα έγινε γνωστό ότι ήταν μεταξύ των 240 ομήρων που μεταφέρθηκαν εκείνη την ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας.
Αντιδρώντας στην απελευθέρωση του κοριτσιού ο Βαράντκαρ έκανε λόγο χθες για «μια ημέρα τεράστιας χαράς και ανακούφισης», λέγοντας ότι «ένα αθώο παιδί που είχε χαθεί, τώρα βρέθηκε».
Η τελευταία φράση προκάλεσε την έντονη αντίδραση υπουργών και στελεχών της ισραηλινής κυβέρνησης.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν επιτέθηκε φραστικά σήμερα στον Ιρλανδό πρωθυπουργό και με μια ανάρτηση στο Χ απευθυνόμενος στον Βαράντκαρ είπε: «Φαίνεται ότι έχετε χάσει την ηθική σας πυξίδα και χρειάζεται να έρθετε σε επαφή με την πραγματικότητα!»
«Η Έμιλι Χαντ δεν "χάθηκε", την απήγαγε μια τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος που δολοφόνησε τη μητριά της», πρόσθεσε ο Κοέν, συνεχίζοντας: «Η Έμιλι και περισσότερα από 30 άλλα Ισραηλινά παιδιά πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς και προσπαθείτε να νομιμοποιήσετε και να προσδώσετε κανονικότητα στον τρόμο. Ντροπή σας!».
Παράλληλα ανέφερε ότι έδωσε εντολή στο προσωπικού του υπουργείου να κληθεί ο Ιρλανδός πρέσβης στο Ισραήλ για να του επιδοθεί επίπληξη.
Ανθρωπιστική βοήθεια
Ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIS) τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι η εκεχειρία συνεχίζει να τηρείται χωρίς εμπόδια, τονίζοντας ότι 120 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν σήμερα στον παλαιστινιακό θύλακα από την Αίγυπτο.
Ωστόσο το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς εμποδίζει την είσοδο βοήθειας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, δημοσιεύοντας μια εικόνα ενός σημείου ελέγχου, όπως λέει, που έχει στήσει η παλαιστινιακή οργάνωση.
«Αυτό συνέβη πριν από περίπου μία ώρα στο δρόμο που οδηγεί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», γράφει ο Συντονιστής Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT) σε μια ανάρτηση στο X. «Ένα σημείο ελέγχου της Χαμάς μπλόκαρε τα φορτηγά που παρέδιδαν ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της βόρειας Γάζας», λέει η COGAT. «Για τη Χαμάς, οι κάτοικοι της Γάζας είναι η τελευταία τους προτεραιότητα», λέει η COGAT.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες Σάββατο πως συνολικά 248 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασαν στη Λωρίδα της Γάζας αφότου τέθηκε σε ισχύ η ανακωχή της Χαμάς και του Ισραήλ, εκ των οποίων 61 μετέφεραν ιατρικό υλικό, τρόφιμα και νερό στο βόρειο τμήμα του θυλάκου.
Αναφορές για χτύπημα στο αεροδρόμιο της Δαμασκού
Συριακά ΜΜΕ αναφέρουν ότι σημειώθηκαν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού και άλλων στόχων κοντά στην πρωτεύουσα.
Το φιλοκυβερνητικό ραδιόφωνο Sham FM αναφέρει ότι ο διάδρομος προσγείωσης στο αεροδρόμιο χτυπήθηκε, μεταξύ άλλων στόχων.
Δεν υπάρχουν άμεσες πληροφορίες για θύματα από τα χτυπήματα, σύμφωνα με τους Times of Israel.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας