Τρεις φορές την ίδια ημέρα είχε την ευκαιρία να ακούσει τις προτάσεις της Ε.Ε. για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου μεταφοράς βοήθειας στη Γάζα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ε. Κοέν. Στην Ιερουσαλήμ βρέθηκε, χθες, ο επίτροπος Εξωτερικών, Ζ. Μπορέλ, αλλά και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, Γ. Γεραπετρίτης και Κ. Κόμπος. Ξεχωριστά μεν, κομίζοντας δε το ίδιο μήνυμα, πως είναι σε αναζήτηση μίας λύσης για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.
Το σχέδιο «Αμάλθεια», όπως έχει τιτλοφορηθεί από τη Λευκωσία και έχει παρουσιαστεί στις βασικές του γραμμές από τον Ν. Χριστοδουλίδη στον Μπ. Νετανιάχου, έχει υιοθετηθεί και από τη Γαλλία στη διάσκεψη ανθρωπιστικού χαρακτήρα που συγκάλεσε ο πρόεδρος Ε. Μακρόν, την προηγούμενη εβδομάδα στο Παρίσι. Ωστόσο, το Ισραήλ έχει εκφράσει επιφυλάξεις αναφορικά με την ασφάλεια και τον χρόνο υλοποίησης του εγχειρήματος. Πάντως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν και το λιμάνι, και υπό την εντεινόμενη διεθνή πίεση για κατάπαυση του πυρός, τα πράγματα είναι ευνοϊκότερα για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο.
Ο Γ. Γεραπετρίτης επισκέφθηκε, χθες το πρωί, τη Ραμάλα, όπου είχε συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριάντ αλ-Μαλίκι, και στη συνέχεια έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό, Μ. Σταγιέχ. Ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη, στη συνέχεια, στην Ιερουσαλήμ, όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Ε. Κοέν. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Αμυνας, ο Ν. Δένδιας είχε επικοινωνία με τον Γ. Γκαλάντ.
Σε αυτή τη φάση, η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μπορεί να γίνει μόνον με τη σύμφωνη γνώμη του Ισραήλ και κατάπαυση που θα περιλαμβάνει διεθνείς εγγυήσεις (και τη συμφωνία της Χαμάς). Αυτή η εξέλιξη, όμως, εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για την απελευθέρωση ομήρων, οι οποίες διεξάγονται μέσω Κατάρ και για την ώρα δεν έχουν καταλήξει.
Πάντως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι τεχνικές συνομιλίες για το σχέδιο «Αμάλθεια» (στη μυθολογία ήταν η τροφός του Δία) έχουν προχωρήσει ως προς τις διαδικασίες ελέγχου των ανθρωπιστικών φορτίων στην Κύπρο, τη μεταφορά τους στη Γάζα και, κατόπιν, την παραλαβή και διανομή τους από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ σε συνεργασία με διεθνείς οργανώσεις, όπως ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας