Άλλη μια νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών έζησε η πολύπαθη Γάζα, με τις ισραηλινές δυνάμεις να στοχεύουν μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων πολλών νοσοκομείων.
Ένα από αυτά ήταν και το Παίδων Al-Nasr, το κύριο νοσηλευτικό ίδρυμα που παρέχει θεραπεία σε μωρά και νεογέννητα που έχουν τεράστια ανάγκη ιατρικής φροντίδας.
Στόχος αεροπορικών επιδρομών έγινε και το νοσοκομείο al-Shifa, με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να τονίζει ότι χιλιάδες ασθενείς και εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που φιλοξενούνται σε αυτό αντιμετωπίζουν «σοβαρούς κινδύνους». Όπως μεταδίδει το AFP, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από το πλήγμα με υψηλής έντασης εκρηκτικά εναντίον του μεγαλύτερου νοσοκομείου της πόλης της Γάζας.
Πριν από λίγο, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι το νοσοκομείο «δέχεται νέο βομβαρδισμό», προσθέτοντας ότι 20 νοσοκομεία στη Γάζα είναι πλέον εκτός λειτουργίας.
Λίγο νωρίτερα, ο διευθυντής του Νοσοκομείου ανέφερε ότι είχε λάβει κλήση από αξιωματικό του ισραηλινού στρατού, που προειδοποίησε ότι το νοσοκομείο θα δεχθεί επίθεση επειδή είναι ζώνη μάχης.
Παλαιστίνιος ακτιβιστής δημοσίευσε βίντεο στο Instagram που καταγράφει μέρος της καταστροφής και την πυρκαγιά που προκλήθηκε από τη βραδινή ισραηλινή επίθεση.
«Δύο λεπτά φρίκης! Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή γύρω από το νοσοκομείο Al Shifa. Έντονοι βομβαρδισμοί και συγκρούσεις. Μόνο απόψε, οι (ισραηλινές) δυνάμεις στόχευσαν το νοσοκομείο τρεις φορές. Κινδυνεύουμε να γίνουμε στόχος ανά πάσα στιγμή. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και ό,τι συνέβη τις τελευταίες 34 ημέρες δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που συνέβη απόψε», περιγράφει την κατάσταση ο παλαιστίνιος ακτιβιστής.
Προς το παρόν, ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει το βίντεο, το οποίο ανταποκριτής του Reuters δήλωσε ότι φαίνεται να τραβήχτηκε σε εξωτερικό χώρο, κοντά στο τμήμα εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Άλλα δύο νοσοκομεία επλήγησαν τη νύχτα της Πέμπτης με πολλά θύματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το Al Awda και το Ινδονησιακό Νοσοκομείο. Πέρα από τις ζημιές στα κτίρια, επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Shahab.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Άσραφ Αλ-Κίντρα, μιλώντας στο Al Jazeera, δήλωσε ότι το Ισραήλ προχωρά σε αυτές τις επιθέσεις για να θέσει εντελώς εκτός λειτουργίας τα νοσοκομεία και στη συνέχεια να εκτοπίσει τους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο σε αυτά, καθώς και τους ασθενείς και τους γιατρούς.
Έρευνα για τη χρήση «υψηλής έντασης εκρηκτικών όπλων» στην Γάζα, που προκαλούν καταστροφές αδιακρίτως στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, ζητάει ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου, χωρίς να διευκρινίσει σε ποια όπλα αναφέρεται.
Ο Φόλκερ Τουρκ δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την χρήση τέτοιων όπλων στην πυκνοκατοικημένη περιοχή των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων, το ήμισυ των οποίων έχει εγκαταλείψει τα σπίτια του και έχει μετακινηθεί προς τον νότιο τομέα του θύλακα.
Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι θα ζητήσει διευκρινίσεις και θα απαντήσει αργότερα.
«Οι εκτεταμένοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί της Γάζας, που περιλαμβάνουν την χρήση υψηλής έντασης εκρηκτικών όπλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές... έχει ξεκάθαρα καταστροφικές συνέπειες σε ανθρωπιστικό επίπεδο και σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Αμμάν της Ιορδανίας.
«Οι επιθέσεις πρέπει να ερευνηθούν ... Εχουμε πολύ σοβαρές ανησυχίες ότι συνιστούν επιθέσεις δυσανάλογου χαρακτήρα κατά παραβίασιν του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
«Μένουν να γίνουν πολλά» ακόμη για την προστασία των αμάχων
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε σήμερα το γεγονός ότι το Ισραήλ συμφώνησε να κάνει τετράωρες παύσεις στις επιχειρήσεις του στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εκτιμώντας ωστόσο ότι «μένουν να γίνουν πολλά» για την προστασία των αμάχων. Διεθνείς οργανώσεις πάντως χαρακτηρίζουν τις τετράωρες παύσεις κάτι «πολύτιμα λίγο», έως και ανούσιο.
«Πιστεύω ότι σημειώθηκαν πρόοδοι», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν κατά την επίσκεψή του στο Νέο Δελχί της Ινδίας. «Όμως παράλληλα είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι μένουν να γίνουν πολλά ακόμη σε ό,τι αφορά την προστασία των αμάχων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε.
«Πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Ισραήλ κι επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη λύση των δύο κρατών, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού, ως μόνου τρόπου για την επίτευξη «δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης».
►Στο μεταξύ, η εκκένωση της Λωρίδας της Γάζας προς την Αίγυπτο για κατόχους ξένων διαβατηρίων και Παλαιστινίους που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη ξεκίνησαν ξανά μέσω του περάσματος της Ράφα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters την Παρασκευή, επικαλούμενο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας και ιατρικές πηγές.
Οι αναχωρήσεις από τη Ράφα, τη μοναδική διέλευση προς τον πολιορκημένο θύλακα που δε συνορεύει με το Ισραήλ, είχαν διακοπεί την Τετάρτη για δεύτερη φορά, μετά τους βομβαρδισμούς της διαδρομής εντός της Γάζας που οδηγεί στα σύνορα. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, η αυτοκινητοπομπή του που συνόδευε ιατρούς που απομακρύνθηκαν την Τρίτη έγιναν στόχος, με αποτέλεσμα να τις σταματήσει.
Αναδίπλωση Νετανιάχου για τα περί ανάληψης από το Ισραήλ της «γενικής ευθύνης για την ασφάλεια» στη Γάζα «επ’ αόριστον»
Το Ισραήλ δεν «επιδιώκει να κυβερνήσει τη Γάζα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox News ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ενώ δεσμεύτηκε να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι.
Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που σχηματίστηκαν έπειτα από δηλώσεις που έκανε προ ημερών, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του δεν έχει πρόθεση να επιβάλει μακρόχρονη κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας. Συγκεκριμένα δήλωσε πως σκοπός του δεν είναι ούτε να «κυβερνήσει», ούτε «να κυριεύσει», ούτε να επιβάλει νέα «κατοχή» στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, πρόσθεσε πως δεν έχει σκοπό να «εκτοπίσει οποιονδήποτε», διαψεύδοντας σενάρια περί εκδίωξης του πληθυσμού του θύλακα, ο οποίος ωστόσο θα πρέπει να «αποστρατιωτικοποιηθεί», να «αποριζοσπαστικοποιηθεί» και να «ανοικοδομηθεί».
«Πρέπει να βρούμε μια κυβέρνηση, μια πολιτική κυβέρνηση που θα είναι εκεί», ανέφερε, χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιος θεωρεί πως πρέπει να τη σχηματίσει. Επέμεινε στο ότι «θα χρειαστούμε αξιόπιστη δύναμη που, εάν είναι απαραίτητο, θα μπαίνει στη Γάζα και θα σκοτώνει τους δολοφόνους. Διότι αυτό θα αποτρέψει την επανεμφάνιση οποιασδήποτε οντότητας όπως η Χαμάς».
Ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε εξάλλου πως ο στρατός της χώρας του προχωρά «εξαιρετικά καλά» στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.
«Πιστεύω πως ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί ιδιαίτερα καλά», είπε ο κ. Νετανιάχου, αναφερόμενος στη «μάχη με τους τρομοκράτες στο έδαφος και κάτω από τη γη». «Θα συνεχίσουμε ως την εξάλειψη της Χαμάς» και «δεν θα μας σταματήσει τίποτα», επέμεινε.
«Όρισα τους στόχους, αλλά δεν καθόρισα χρονοδιάγραμμα, διότι μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο», συνέχισε. «Θα ήθελα να πάρει λίγο χρόνο. Αλλά προχωράμε βήμα βήμα, μειώνοντας τις απώλειές μας και προσπαθώντας να μειώσουμε τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και να μεγιστοποιήσουμε τις απώλειες των τρομοκρατών και, έως τώρα, πιστεύω πως όλα πάνε καλά», υποστήριξε κι επανέλαβε ότι δε θα αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός. Κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς θα σήμαινε παράδοση» και «δεν θα υπάρξει» τέτοια «χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων», είπε ακόμη ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, απαντώντας σε ερώτηση για τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Χαίνουσα πληγή και η Δυτική Όχθη
Το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, καθώς βρίσκονται εκτεθειμένοι σε όλο και περισσότερη βία μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης με την Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο, τόνισε από το Αμμάν της Ιορδανίας ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
«Κάνω επίσης επείγουσα έκκληση προς τις ισραηλινές αρχές να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν την προστασία των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, οι οποίοι σε καθημερινή βάση εκτίθενται σε βία από τις ισραηλινές δυνάμεις και τους εποίκους, σε κακομεταχείριση, σε συλλήψεις, σε διωγμούς, σε εκφοβισμό και ταπείνωση», είπε ο Φόλκερ Τουρκ στους δημοσιογράφους.
Ο Τουρκ σημείωσε ότι τουλάχιστον 176 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 43 παιδιά και μια γυναίκα, σκοτώθηκαν σε περιστατικά στα οποία εμπλέκονται οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας από τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινούς εποίκους.
Πριν από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, ήταν ήδη η πιο αιματηρή χρονιά στα χρονικά για τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη με περίπου 200 νεκρούς.
«Είναι υποχρέωση του Ισραήλ να διασφαλίσει ότι όλα τα περιστατικά βίας ερευνώνται εγκαίρως και αποτελεσματικά και ότι τα θύματα λαμβάνουν αποτελεσματική θεραπεία. Η συνεχιζόμενη ευρεία ασυλία για τέτοιες παραβιάσεις είναι ανεπίτρεπτη, επικίνδυνη και συνιστά σαφή παραβίαση της υποχρέωσης του Ισραήλ βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», επεσήμανε ο Τουρκ.
Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να καταστρέψει την Χαμάς και λέει ότι διενεργεί αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον των ενόπλων της οργάνωσης και άλλων ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων που δρουν στη Δυτική Όχθη.
Κατά τους τελευταίους 18 μήνες τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν σκοτώσει εκατοντάδες Παλαιστίνιους--ακραίους ένοπλους μαχητές, νέους που τους επιτίθενται με πέτρες, αλλά και αμέτοχους αμάχους--και έχουν προχωρήσει σε χιλιάδες συλλήψεις σε όλη τη Δυτική Όχθη. Κατά την ίδια περίοδο, δεκάδες Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις Παλαιστινίων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας