Τη συμφωνία του Ισραήλ να επιτρέπει μια 4ωρη ανθρωπιστική παύση κάθε μέρα, ώστε να μπορούν οι άμαχοι της Γάζας να φεύγουν προς τον νότο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, την ώρα που η σφαγή των αμάχων συνεχίζεται τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Όχθη.
Λίγη ώρα αργότερα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τη συμφωνία για πέντε ημέρες εκεχειρία με τις ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες στη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των άμαχων ομήρων που κρατούνται στη Δυτική Όχθη. Ωστόσο, η ισραηλινή πλευρά για την ώρα δεν έχει επιβεβαιώσει την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, αν και σύμφωνα με τους Times of Israel, που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, «αυτό ήδη συμβαίνει».
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, είχε ζητήσει από τους Ισραηλινούς «παύση μεγαλύτερη από τρεις ημέρες» κατά τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων που κρατούσε η Χαμάς, αν και απέκλεισε τις πιθανότητες γενικής εκεχειρίας. Ωστόσο, η ισραηλινή πλευρά δεν συναίνεσε σε αυτό. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε δεν υπάρχει «καμιά πιθανότητα» εκεχειρίας στη Γάζα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ανακοίνωση για την έναρξη της ανθρωπιστικής παύσης θα γίνεται τρεις ώρες νωρίτερα. «Μας είπαν οι Ισραηλινοί ότι δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια της παύσης και ότι αυτή η διαδικασία ξεκινά σήμερα».
«Πολύτιμα λίγο»
Στην πρώτη αντίδραση από διεθνείς οργανώσεις επισημαίνεται πάντως ότι οι τετράωρες παύσεις είναι κάτι «πολύτιμα λίγο», έως και ανούσιο. Σύμφωνα με τον Ριχάμ Τζαφάρι, συντονιστής της ActionAid Παλαιστίνης, «σε τι χρησιμεύει μια τετράωρη παύση την ημέρα; Θα τους δίνουμε ψωμί το πρωί πριν τους βομβαρδίσουν το απόγευμα; Τι ωφελεί μια σύντομη παύση των εχθροπραξιών όταν οι πτέρυγες των νοσοκομείων στεγάζονται σε ερείπια και οι δρόμοι που χρησιμοποιούνται για την παράδοση ιατρικών προμηθειών και τροφίμων καταστρέφονται;»
Και πρόσθεσε ότι η ActionAid ζήτησε μόνιμη κατάπαυση πυρός για να βοηθήσει εκείνους των οποίων η ζωή «κρέμεται από μια κλωστή». Και τόνισε: «Ενώ μια ανθρωπιστική παύση μπορεί να προσφέρει μια σύντομη ανάπαυλα για λίγες μέρες, δεν είναι καθόλου αρκετός χρόνος για να επιδιορθωθούν οι ζημιές στις κοινότητες της Γάζας και στα σπίτια και τις ζωές τους».
Η εξέλιξη αυτή ήρθε ενώ στο Παρίσι είναι σε εξέλιξη η διεθνής ανθρωπιστική διάσκεψη που συγκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας έκκληση στο Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους. Όπως είπε, «όλες οι ζωές έχουν ίση αξία» και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας «δεν μπορεί ποτέ να διεξαχθεί χωρίς κανόνες». Στόχος της διάσκεψης, στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 50 χώρες, να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ανάγκες των αμάχων σε τρόφιμα, φάρμακα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.
Σφαγή στην Τζενίν
Σφοδρή αιματηρή επίθεση των Ισραηλινών δυνάμεων είναι σε εξέλιξη από το πρωί της Πέμπτης στην Τζενίν, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι, ενώ με αμείωτη ένταση συνεχίζεται στο σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι στις επιχειρήσεις του στη Γάζα έχει σκοτώσει τουλάχιστον 50 μαχητές της Χαμάς μέσα σε λίγες ημέρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, τα 50 αυτά πρόσωπα σκοτώθηκαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα, που το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται ότι είναι ο «πυρήνας» της επιχειρησιακής δράσης της οργάνωσης.
Σφοδρές επιθέσεις, με επιδρομές αλλά και χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι σε εξέλιξη στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στη Δυτική Όχθη, όπου σύμφωνα με τις παλαιστινιακές ιατρικές υπηρεσίες εκτός από τους 15 νεκρούς έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 14 άμαχοι.
Εκρήξεις ακούγονται διαρκώς, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν φυλλάδια λέγοντας ότι οι επιδρομές «μόνο θα ενταθούν».
Η επίθεση ξεκίνησε τα ξημερώματα με έφοδο του στρατού στον καταυλισμό, ενώ άνδρες των ειδικών δυνάμεων αναζητούσαν Παλαιστίνιους μαχητές.
Η Τζενίν φιλοξενεί πολυπληθή προσφυγικό καταυλισμό όπου ζουν περίπου 14.000 άνθρωποι, απόγονοι Παλαιστινίων που εκτοπίστηκαν από τη γη και τα σπίτια τους όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948. Εκεί υπάρχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας μεταξύ των 19 καταυλισμών προσφύγων στη Δυτική Όχθη.
Δραματική η κατάσταση στη Γάζα
Την ίδια ώρα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν φτάσει τους 11.000 ενώ η ανθρωπιστική κατάσταση στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα έχει περάσει το όριο του τραγικού.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Γάζας, εξαιτίας των επιθέσεων και των ελλείψεων σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, το Νοσοκομείο Παίδων al-Rantisi και το νοσοκομείο al-Nasr έχουν σταματήσει να παρέχουν υπηρεσίες, ενώ 900.000 κάτοικοι της πόλης της Γάζας και της βόρειας Λωρίδας της Γάζας μένουν χωρίς καταφύγιο, φάρμακα ή προστασία.
Η διαδικασία απομάκρυνσης των τραυματιών από τα νοσοκομεία της Γάζας μέσω της διάβασης στη Ράφα συνεχίζεται με πολύ αργό ρυθμό, καθώς μόνο 99 τραυματίες έχουν φύγει προς την Αίγυπτο, αριθμός δυσανάλογα μικρός συγκριτικά με τον πραγματικό αριθμό των σοβαρά τραυματιών για τους οποίους δεν υπάρχουν τα μέσα θεραπείας.
Η Ισλαμική Τζιχάντ δηλώνει έτοιμη να απελευθερώσει δύο ομήρους
Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, η στρατιωτική πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ, οι Ταξιαρχίες al-Quds, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να απελευθερώσει δύο ομήρους, μια ηλικιωμένη γυναίκα και ένα αγόρι- που κρατούνται στη Γάζα, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα, οι δύο όμηροι, η 77χρονη Χάνα Κατζίρ και ο 13χρονος Γιαγκίλ Γιαακόβ, που είχαν απαχθεί από το κιμπούτζ Νιρ Οζ, μιλώντας στα εβραϊκά, κατηγορούν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι προκάλεσε την τραγική αυτή κατάσταση. Είναι η πρώτη φορά που η Ισλαμική Τζιχάντ δημοσιεύει βίντεο με ομήρους που κρατά.
Σχολιάζοντας το βίντεο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ρίτσαρντ Χεκτ κατηγόρησε την Ισλαμική Τζιχάντ για «ψυχολογικό πόλεμο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας