Το Ισραήλ θα αναλάβει «τη γενική ευθύνη για την ασφάλεια της Γάζας» μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο κατάπαυσης πυρός, ακόμη και εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς λόγους. Την ώρα που η πείνα, εκτός από τους βομβαρδισμούς, θερίζει τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατέστησε σαφές ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις και τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο ABC News, όταν κλήθηκε να απαντήσει ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του παλαιστινιακού θύλακα μετά τον πόλεμο, είπε ότι αυτοί θα είναι «εκείνοι που δεν θέλουν να συνεχίσουν στον δρόμο της Χαμάς» και πως το Ισραήλ «θα αναλάβει, επ’ αόριστον, τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Καθώς είδαμε τι γίνεται όταν δεν την έχουμε. Όταν δεν έχουμε την ευθύνη για την ασφάλεια, βλέπουμε την έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς σε κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε», πρόσθεσε.
Ανελέητο σφυροκόπημα
Η συνέντευξη αυτή δόθηκε ενώ συνεχίζεται το ανελέητο σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, έχοντας κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους στον παλαιστινιακό θύλακα, εκ των οποίων πάνω από 40% είναι παιδιά. Αντίστοιχα, από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 1.400 άνθρωποι.
Χθες, Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε 450 στόχους της Χαμάς τις τελευταίες 24 ώρες, εντείνοντας τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας. Κάτοικοι στη Γάζα είπαν ότι το βράδυ της Κυριακής έγινε ένας από τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιθέσεις. Μεταξύ των στόχων, ακόμη και το μοναδικό ψυχιατρικό νοσοκομείο της Γάζας.
Την ίδια ώρα, σε μια δραματική έκκληση για εκεχειρία, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η Λωρίδα της Γάζας μετατρέπεται σε «νεκροταφείο για παιδιά», τονίζοντας ότι η έκκληση η «ανθρωπιστική εκεχειρία» γίνεται «πιο επείγουσα κάθε ώρα που περνάει». Επίσης, σε κοινή δήλωσή τους οι ηγέτες των σημαντικότερων ανθρωπιστικών οργανισμών του ΟΗΕ καθώς και διεθνών φιλανθρωπικών οργανώσεων ζήτησαν την «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα «φρικτή» και «απαράδεκτη». Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη βόρεια Γάζα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο θανάτου από την πείνα, καθώς τα αποθέματα τροφίμων εξαντλούνται «επικίνδυνα», προειδοποίησε επίσης η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση ActionAid.
Καμιά κατάπαυση πυρός
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στο ABC, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας εάν προηγουμένως δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι οι όμηροι που κρατά η Χαμάς.
«Μικρές παύσεις –μια ώρα εδώ, μια ώρα εκεί– κάνουμε ήδη», είπε, αναφερόμενος προφανώς στα μικρά περιθώρια χρόνου που δίνονται για τη μεταφορά της ελάχιστης ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του περάσματος στη Ράφα από την Αίγυπτο, αλλά και τα τελεσίγραφα προς του αμάχους για να φύγουν από τη βόρεια προς τη νότια Γάζα.
Το θέμα είχε συζητηθεί και στο τηλεφώνημά του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όπου είχαν μιλήσει σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο για την «πιθανότητα τακτικών παύσεων» των ισραηλινών επιχειρήσεων «για να δίνονται στους άμαχους ευκαιρίες για να φύγουν με ασφάλεια από ζώνες όπου γίνονται μάχες, για να εξασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φθάνει σε αμάχους που την έχουν ανάγκη και για να επιτραπεί η δυνητική απελευθέρωση ομήρων».
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε επίσης:
«Υποθέτω πως θα εξετάσουμε τις συνθήκες για να επιτραπεί αγαθά –ανθρωπιστικά αγαθά– να εισέλθουν ή οι όμηροί μας να φύγουν. Αλλά δεν νομίζω πως θα υπάρξει γενική εκεχειρία. Αυτό θα εμπόδιζε τις προσπάθειές μας για να φύγουν οι όμηροι, καθώς το μοναδικό πράγμα που έχει αποτέλεσμα όταν πρόκειται για αυτούς τους εγκληματίες, για τη Χαμάς, είναι η στρατιωτική πίεση που ασκούμε».
Διστακτικά και μεταθέτοντας πάντως το θέμα στις μεταπολεμικές καλένδες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παραδέχθηκε «ευθύνες» όσον αφορά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.
Όπως είπε, «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως έχει και ο ίδιος ευθύνες, αλλά αυτό «θα πρέπει να επιλυθεί μετά τον πόλεμο», καθώς όπως αναγνώρισε η κυβέρνησή του δεν τήρησε την υποχρέωσή της να προστατεύει τους πολίτες του Ισραήλ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας