Σενάριο βγαλμένο από τις πιο τρομερές ταινίες τρόμου βιώνουν οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, οπότε ξεκίνησε η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς και ο πόλεμος έχει κοστίσει σχεδόν έναν μήνα μετά χιλιάδες ζωές και στις δύο πλευρές των συνόρων.
Τουλάχιστον 9.488 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 3.900 παιδιά, έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.
Από τον τελευταίο βομβαρδισμό στο μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, το Αλ-Σίφα, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 60 ακόμη, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας. Από τις ισραηλινές βόμβες χτυπήθηκε πομπή ασθενοφόρων που μετέφερε βαριά τραυματίες στο πέρασμα της Ράφα προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη περίθαλψη στην Αίγυπτο. Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι χτύπησε ένα ασθενοφόρο, αλλά υποστήριξε ότι στόχος ήταν μαχητές της Χαμάς, χωρίς να παράσχει αποδεικτικά στοιχεία.
Η ανθρωπιστική οργάνωση παροχής ιατρικών υπηρεσιών Ερυθρά Ημισέληνος κάνει λόγο για έγκλημα πολέμου στο Αλ-Σίφα.
Παράλληλα, σχολείο του ΟΗΕ που φιλοξενεί εκτοπισμένους πολίτες και ανθρώπους που εγκαταλείπουν το νότο χτυπήθηκε επίσης από το Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 14. Πλήγμα δέχτηκε ένα ακόμη σχολείο του ΟΗΕ στον πολύπαθο προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.
Ξεχωριστά, η τηλεόραση Al-Aqsa TV ανέφερε στο Telegram ότι ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε επίσης ένα τζαμί στο κέντρο της πυκνοκατοικημένης γειτονιάς Sabra στη δυτική Γάζα. Από την άλλη, φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες επιβεβαιώνονται από τη Haaretz, δείχνουν την ισραηλινή σημαία να έχει υψωθεί σε τζαμί μουσουλμάνων το οποίο βρίσκεται στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Φαουάρ, στη δυτική Όχθη, από ισραηλινούς εποίκους.
Στόχος των ισραηλινών αεροσκαφών αποτέλεσε και η κατοικία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στη Γάζα, ο οποίος βρίσκεται εκτός του θύλακα, ανακοίνωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Al-Aqsa Radio, ο οποίος πρόσκειται στη Χαμάς.
Δεν διευκρινίστηκε αν μέλη της οικογένειάς του βρίσκονταν στο σπίτι όταν επλήγη.
Ο Χανίγια βρίσκεται εκτός της Λωρίδας της Γάζας από το 2019, μετακινούμενος μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ.
Μια άλλη ισραηλινή επίθεση έθεσε εκτός λειτουργίας την κύρια γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας στο νοσοκομείο Αλ-Ουάφα στην πόλη της Γάζας, θέτοντάς την εκτός λειτουργίας, ανέφερε ανταποκριτής της Al-Aqsa TV.
Οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και αναφέρεται ότι σκοτώθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι μαχητές σε κρησφύγετα, τούνελ και φυλάκια της Χαμάς.
Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις συνεχίζονται και στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα τόνισε χθες ότι οι λιβανέζικες παραστρατιωτικές δυνάμεις θα κλιμακώσουν τις ενέργειές τους κατά του Ισραήλ.
Το CNN μεταδίδει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως το Ισραήλ θα μειώσει την έκταση των αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας τις επόμενες μέρες και θα επικεντρωθεί σε χερσαίες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένει μια μετάβαση σε «μια πιο τακτική εστίαση στη χερσαία επιχείρηση», με στόχο το εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων της Χαμάς.
Πληθαίνουν οι εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός παρά την άρνηση Νετανιάχου
«Εντελώς συγκλονισμένος» δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, από την αναφερόμενη έκρηξη έξω από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας. Αφού είπε ότι υπήρξαν «θάνατοι, τραυματισμοί και ζημιές», έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα λέγοντας ότι «οι ασθενείς, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι εγκαταστάσεις και τα ασθενοφόρα πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή. Πάντα».
Η επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα είπε στον απόηχο του βομβαρδισμού: «Ο βίαιος εκτοπισμός πληθυσμών, οι συστηματικές επιθέσεις κατά πολιτών και υποδομών και η συλλογική τιμωρία που επιβάλλει το Ισραήλ στους κατοίκους της Γάζας μπορούν να χαρακτηριστούν εγκλήματα πολέμου».
Τα υπουργεία Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας δήλωσαν σήμερα ότι τα αραβικά κράτη θα παρουσιάσουν ενιαία θέση για την κατάπαυση του πυρός στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Είχε προηγηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.
Ο Μπλίνκεν πρόκειται να συναντηθεί σήμερα στο Ομάν με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ. Η Ιορδανία ανέφερε επίσης ότι στη σύνοδο κορυφής θα συμμετάσχει και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Χουσεΐν Αλ Σέιχ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιλέγει το δρόμο της αδιαφορίας όμως, ξεκαθαρίζοντας χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μπλίνκεν, ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους. «Το Ισραήλ αρνείται μια προσωρινή εκεχειρία που δεν περιλαμβάνει την επιστροφή των ομήρων μας», τόνισε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του, ρίχνοντας «πόρτα» ακόμα και στις ΗΠΑ που πλέον ζητούν από το Ισραήλ να αλλάξει τη στρατηγική του.
Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε δηλώσει ότι συζήτησε με τον Νετανιάχου για τη δυνατότητα να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ώστε να προστατευθούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι και να αυξηθεί η διαμονή της βοήθειας.
Σε ελεύθερη πτώση η δημοτικότητα Νετανιάχου
Το Al Jazeera μεταδίδει ότι δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα σε διάφορα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δείχνει ότι αν το Ισραήλ διεξάγει τώρα εθνικές εκλογές, το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου θα δει μια απότομη πτώση των εδρών του από 32 σε 18.
Συνολικά, ο κυβερνητικός υπερεθνικιστικός ακροδεξιός συνασπισμός του θα έπαιρνε 42 έδρες έναντι 78 της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Σημειώνεται ότι για να επιτευχθεί πλειοψηφία, ένα κόμμα ή συνασπισμός πρέπει να κατέχει περισσότερες από 60 έδρες στο ισραηλινό κοινοβούλιο των 120 εδρών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας