Μια «τέλεια καταιγίδα» σχηματοποιείται στη Μέση Ανατολή, στρατιωτικά και γεωπολιτικά, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει το αιματοκύλισμα αμάχων της Λωρίδας της Γάζας στο όνομα της «εξόντωσης» της Χαμάς.
Στην πιο σοβαρή διπλωματική ρήξη μέχρι σήμερα, η Ιορδανία -μία εκ των δύο αραβικών χωρών, μαζί με την Αίγυπτο, που έχουν υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ- ανακοίνωσε χθες την άμεση ανάκληση του πρέσβη της στο Τελ Αβίβ. Καταδίκασε απερίφραστα «τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, που σκοτώνει αθώους και προκαλεί μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή». Ζήτησε τον άμεσο τερματισμό του. Σε διαφορετική περίπτωση, διεμήνυσε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή του Ισραηλινού πρέσβη στο Αμμάν, το οποίο -διευκρίνισε- έχει ήδη εγκαταλείψει, εν μέσω έκρηξης της λαϊκής οργής στο ιορδανικό βασίλειο για τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Ειδικά η συνεχιζόμενη σφαγή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια -πρακτικά κατά κυνική ομολογία του Ισραήλ για «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων- φέρνει όλο και περισσότερο τις αραβικές χώρες στα «σκοινιά». Πλήττει τη διπλωματική αξιοπιστία της Δύσης των «δημοκρατικών και ανθρωπιστικών αξιών», ενόσω χάσκει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Φέρνει επίσης πιο κοντά το εφιαλτικό σενάριο γενικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.
Οιονεί αυτή συντελείται ήδη με τις επιθέσεις των φιλοϊρανών ανταρτών Χούθι της Υεμένης κατά του νότιου Ισραήλ -κατά ορισμένες εκτιμήσεις με πραγματικό στόχο όχι το λιμάνι της Εϊλάτ, αλλά τις μυστικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ντιμόνα- οδηγώντας χθες το Τελ Αβίβ στην ανάπτυξη πυραυλοφόρων κορβετών στην Ερυθρά Θάλασσα.
Διευρύνεται με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών κατά αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων στο Ιράκ και στη Συρία, με τις ΗΠΑ να επαναλαμβάνουν τις προειδοποιήσεις για αντίποινα, διά στόματος του υπουργού Αμυνας, Λόιντ Οστιν.
Κινδυνεύει, δε, να οδηγήσει σε πλήρη εμπλοκή της λιβανέζικης Χεζμπολάχ. Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή παρέμβαση του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα: η πρώτη δημόσια παρέμβαση από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.
«Εάν δεν υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και συνεχιστούν οι επιθέσεις των ΗΠΑ και του σιωνιστικού καθεστώτος, τότε οι συνέπειες θα είναι βαριές», προειδοποίησε χθες ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, από την Αγκυρα, όπου είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, αλλά και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.
Στο προσκήνιο, οι δύο ΥΠΕΞ ζήτησαν σύγκληση διάσκεψης των μουσουλμανικών και αραβικών κρατών για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Φιντάν επανέλαβε την ετοιμότητα της Αγκυρας να αναλάβει εγγυητής ενός «μηχανισμού ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας. Προαναγγέλθηκε επίσης επίσκεψη στην Τουρκία του Ιρανού προέδρου Ραΐσι. Την ίδια ώρα, από την Τεχεράνη, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Χαμενεΐ, καλούσε τα μουσουλμανικά έθνη σε εμπάργκο τροφίμων και πετρελαίου κατά του Ισραήλ.
Σε αυτό το φόντο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε νέα περιοδεία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, στη Μέση Ανατολή. Πρώτος σταθμός του είναι αύριο το Ισραήλ, ενώ την Κυριακή αναμένεται στην… απείθαρχη αλλά κρίσιμη σύμμαχο Τουρκία.
Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρίσκονται -σύμφωνα με τον Guardian και το Bloomberg- σενάρια για την επόμενη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς τη Χαμάς. Υπό την προϋπόθεση, φυσικά, νίκης του Ισραήλ και μη επέκτασης του πολέμου...
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται, εξετάζεται η ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης στον παλαιστινιακό θύλακα ή/και η προσωρινή ανάληψη της εποπτείας του από τον (κατά τα λοιπά βαθιά διχασμένο) ΟΗΕ.
Προσώρας πάντως, το αίτημα του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν για έγκριση έκτακτης χρηματοδότησης-μαμούθ για το Ισραήλ και την Ουκρανία σκοντάφτει στο Κογκρέσο, με τους Ρεπουμπλικανούς να πριμοδοτούν μόνο στη στήριξη στο Τελ Αβίβ.
Στο μεσοδιάστημα, η διπλωματική απομόνωσή του διευρύνεται. Η Βολιβία ήδη διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, ενώ η Χιλή και η Κολομβία ανακάλεσαν τους πρέσβεις τους για διαβουλεύσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας