Τα χτυπήματα του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, προειδοποιεί το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, ίσως η πιο σοβαρή κατηγορία μέχρι σήμερα από τον διεθνή οργανισμό.
«Δεδομένου του υψηλού αριθμού θυμάτων αμάχων και της κλίμακας της καταστροφής μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalya, έχουμε σοβαρές ανησυχίες ότι πρόκειται για δυσανάλογες επιθέσεις που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», ανέφερε το γραφείο, υπό την ηγεσία του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Türk.
«Η Γάζα κοιτάζει την άβυσσο», καθώς οι παραδόσεις βοήθειας παραμένουν θλιβερά ανεπαρκείς και τα καύσιμα εξακολουθούν να εμποδίζονται να εισέλθουν στον θύλακα, τόνισε στο Al Jazeera o Κρις Γκίνες, πρώην εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, δήλωση ενδεικτική της κατάστασης στην πολύπαθη Λωρίδα. «Η Γάζα μεταμορφώνεται, καθώς μιλάμε, από αυτό που κάποτε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας αποκαλούσε τη μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου, στο μεγαλύτερο υπαίθριο στρατόπεδο θανάτου στον κόσμο».
Στον απόηχο της προσφυγής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα( RSF), για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά δημοσιογράφων στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο Ισραήλ, η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων επισημαίνει ότι περισσότεροι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν καλύπτοντας τον εν εξελίξει πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς από οποιαδήποτε άλλη παγκόσμια σύγκρουση, τουλάχιστον από το 1992. 33 εργαζόμενοι στην ενημέρωση έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου, ενώ οκτώ τραυματίστηκαν και εννέα αγνοούνται ή είναι κρατούμενοι.
Σε διπλωματικό επίπεδο, αμέσως μετά την συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, με τον Ιρανό ομόλογό του, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, στην Άγκυρα, ανακοινώθηκε η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία, στις 5 Νοεμβρίου. Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της γείτονος, το ταξίδι του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενδέχεται να προοιωνίζεται διπλωματική εμπλοκή της Άγκυρας σε μια νέα προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Μέση Ανατολή. Πάντως, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την πληροφορία.
Την Παρασκευή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί Ισραήλ και Ιορδανία, στο πλαίσιο νέας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον Μίλερ.
Στο Ισραήλ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και υπουργούς του, για να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο. «Θα επαναλάβει πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θα συζητήσει για την ανάγκη λήψης μέτρων για να περιοριστούν οι απώλειες αμάχων, καθώς και για τις προσπάθειες παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε ο Μάθιου Μίλερ σε δημοσιογράφους.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι ξεκαθαρίζει με δηλώσεις του ότι η Ουάσινγκτον αντιτίθεται σθεναρά στα σχέδια που απεργάζεται το Τελ Αβίβ για μόνιμο εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας εκτός Ισραήλ.
Εν συντομία οι εξελίξεις της 26ης ημέρας του πολέμου
■ Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι 16 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αρκετές συγκρούσεις στη βόρεια Γάζα, καθώς ο στρατός εμβαθύνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του. Ανώτερος διοικητής του στρατού δήλωσε ότι «οι δυνάμεις βρίσκονται βαθιά στη Λωρίδα της Γάζας, στις πύλες της πόλης».
■ Το συνοριακό πέρασμα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, στη Ράφα, άνοιξε για την απομάκρυνση τραυματιών και ξένων υπηκόων από τον πολιορκημένο θύλακα. Αιγύπτιος αξιωματούχος ανέφερε ότι έως και 500 ξένοι υπήκοοι αναμένεται να φύγουν τις επόμενες ημέρες. Οι πρώτοι Αμερικανοί πολίτες από τους περίπου 400 που διαμένουν στη Γάζα θα φύγουν την Τετάρτη, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή αρχή συνόρων, η Αίγυπτος θα ανοίξει ξανά τη συνοριακή διέλευση για τους αλλοδαπούς την Πέμπτη, καθώς επιτρέπει την είσοδο μόνο σε όσους έχουν προεγγραφεί και τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται σε λίστα ξένων υπηκόων που άρχισαν να φεύγουν από τη Ράφα νωρίτερα σήμερα.
■ Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Γάζα ενημέρωσε τον αριθμό των νεκρών σε 8.796, συμπεριλαμβανομένων 3.648 παιδιών και 2.290 γυναικών.
■ Η Ιορδανία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ, λέγοντας ότι η επιστροφή του θα εξαρτηθεί από τον τερματισμό του πολέμου κατά της Χαμάς από το Ισραήλ.
■ Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε έντονα τον «απάνθρωπο» ισραηλινό βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπάλια, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι.
■ Μετά από μπλακ άουτ αρκετών ωρών, η παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι τα δίκτυα διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας στη Γάζα αποκαθίστανται σταδιακά.
■ Ο πολιτικός αρχηγός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, είπε ότι ενημέρωσε τους μεσολαβητές ομήρων ότι είναι απαραίτητη η κατάπαυση του πυρός για μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων.
■ Ο ισραηλινός στρατός υπολογίζει ότι περίπου 3.000 τρομοκράτες από τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς διείσδυσαν στο Ισραήλ μέσω δεκάδων σημείων κατά μήκος του συνοριακού φράχτη, καθώς και από αέρα και θάλασσα, στη θανατηφόρα επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Συμμετείχαν επίσης κάτοικοι της Γάζας που δε συνδέονται επίσημα με τη Χαμάς.
■ Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα ανέφερε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με ισραηλινές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 123 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 34 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας