Για τους κινδύνους που διατρέχουν οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι της Χαμάς στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές για την απελευθέρωση τους ο πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης και έθεσε τους όρους του για μια ενδεχόμενη συμφωνία.
Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ισμαήλ Χανίγιε τόνισε ότι είναι απαραίτητη η κατάπαυση του πυρός για μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων.
Ο Χανίγιε σημείωσε στους διαπραγματευτές ότι οι Ισραηλινοί όμηροι υπόκεινται στον ίδιο «θάνατο και καταστροφή» που έχουν αντιμετωπίσει οι Παλαιστίνιοι, καθώς κι ότι είναι απαραίτητο να σταματήσει η «σφαγή», ενώ κάλεσε τον κόσμο να συνεχίσει τις διαδηλώσεις, ιδιαίτερα στη Δύση, για να ασκήσει πίεση σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις.
Ο πολιτικός ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της Ράφα και τόνισε ότι το συνοριακό πέρασμα θα πρέπει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ το Αμμάν
Καθώς η Λωρίδα της Γάζας βάλλεται με αμείωτη ένταση, με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να επεκτείνουν τα χτυπήματα και σε στόχους που βαφτίζουν ως στρατιωτικούς, όμως έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών αμάχων, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας κάλεσε πίσω στο Αμμάν τον πρεσβευτή της χώρας στο Ισραήλ.
Παράλληλα, ο υπουργός Ayman al-Safadi έδωσε εντολή να ενημερωθεί το Τελ Αβίβ, ώστε να μην επιστρέψει στο Αμμάν ο πρεσβευτής του, ο οποίος είχε εγκαταλείψει το βασίλειο το τελευταίο διάστημα.
Η επιστροφή των πρεσβευτών στις θέσεις τους εξαρτάται από το Ισραήλ και το αν θα σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα, αναφέρεται σε σχετική δήλωση.
Η Ιορδανία ήταν η δεύτερη αραβική χώρα που είχε εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, αλλά αυτές οι σχέσεις δοκιμάζονται στο πέρασμα του χρόνου.
Τον Μάρτιο, το κοινοβούλιο της Ιορδανίας ψήφισε υπέρ της απέλασης του πρεσβευτή του Ισραήλ στο Αμμάν από τη χώρα, αλλά αυτή η πρόταση, η οποία απαιτεί την έγκριση της κυβέρνησης για να είναι οριστικοποιηθεί, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Παρόμοιες προτάσεις είχαν γίνει το 2021, το 2019 και το 2014.
Από τις 7 Οκτωβρίου, η Ιορδανία εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για να πιέσει το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο.
Πολλοί Ιορδανοί, σε μια χώρα όπου το φιλοπαλαιστινιακό αίσθημα είναι ευρέως διαδεδομένο, έχουν οργανώσει διαδηλώσεις, καλώντας τις αρχές να κλείσουν την ισραηλινή πρεσβεία και να καταργήσουν τη μη δημοφιλή ειρηνευτική συνθήκη του 1994 μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας.
Οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες
- Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα άνοιξε για την απομάκρυνση τραυματιών και κατόχων ξένων διαβατηρίων στην Αίγυπτο, με έως και 500 να αναμένεται να περάσουν σήμερα.
- Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 11 στρατιώτες σκοτώθηκαν την Τρίτη σε δύο ξεχωριστά επεισόδια στη βόρεια Λωρίδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν πολεμώντας στη Γάζα σε 13.
- Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ «τρόμαξε» από τον αριθμό των θυμάτων στους βομβαρδισμούς παλαιστινιακών προσφυγικών καταυλισμών.
- Ένας αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο σε στρατιωτικό φυλάκιο, ο IDF απαντά με πυροβολικό και όλμους.
- Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 46 καταζητούμενους κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης στη Δυτική Όχθη, 30 εκ των οποίων είναι στελέχη της Χαμάς.
- 8.796 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου, αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα.
- Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ του Ιράν καλεί τις μουσουλμανικές χώρες να μποϊκοτάρουν το Ισραήλ.
- Η Βολιβία διακόπτει τους δεσμούς με το Ισραήλ για τη Γάζα, ενώ και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής ανακαλούν απεσταλμένους.
- Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας συμβουλεύει τους πολίτες της να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στον Λίβανο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας