«Αλλη μια κρατική δολοφονία». Τα πράγματα με το όνομά τους είπε το περασμένο Σάββατο η -συλληφθείσα την επόμενη μέρα- Ιρανή δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νασρίν Σοτουντέχ, μιλώντας για τον εξαιρετικά ύποπτο θάνατο της Αρμιτά Γκεραβάντ - της 16χρονης Ιρανής Κούρδισσας που είχε μόλις αφήσει την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο, επισήμως λόγω «εγκεφαλικής βλάβης», έχοντας καταρρεύσει μέσα σε βαγόνι του μετρό της Τεχεράνης την 1η Οκτωβρίου.
Οπως καταγγέλλουν άλλοι Ιρανοί ακτιβιστές και αντικαθεστωτικοί, η ανήλικη κοπέλα έγινε το τελευταίο θύμα των αρχών του θεοκρατικού Ιράν, πληρώνοντας με την ίδια της τη ζωή τον δικό τους σκοταδισμό και τη δική της άρνηση να φοράει μαντίλα. Στο μοιραίο τρένο φέρεται να έπεσε πάνω στην τρομερή «αστυνομία ηθών» που τη χτύπησε άγρια για παραδειγματισμό, όπως κατηγορείται ότι έκανε έναν χρόνο πριν στην εμβληματική 22χρονη Μαχσά Αμινί, επίσης κουρδικής καταγωγής, η κρατική δολοφονία της οποίας πυροδότησε διεθνή κατακραυγή και πολύνεκρες εγχώριες διαδηλώσεις υπό το πασίγνωστο πια σύνθημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία». Στον απόηχο, το φετινό Νόμπελ Ειρήνης δόθηκε πρόσφατα στη φυλακισμένη Ιρανή δημοσιογράφο και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, Ναργκίς Μοχαμαντί.
Από την περασμένη Κυριακή, η επίσης βραβευμένη Σοτουντέχ -που τιμήθηκε το 2012 με το βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωκοινοβουλίου για το έργο της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- βρίσκεται πάλι πίσω από τα σίδερα, αφού συνελήφθη στην κηδεία της 16χρονης Γκεραβάντ, όπως επιβεβαίωσε ο σύζυγός της. Η 60χρονη δικηγόρος «χτυπήθηκε βίαια», ανέφερε, ενώ όπως δήλωσαν ανώνυμα, λόγω φόβου, δημοσιογράφοι που παραβρέθηκαν επίσης στην κηδεία του αδικοχαμένου κοριτσιού έξω από την Τεχεράνη, αστυνομικοί με πολιτικά επιτέθηκαν, ξυλοφόρτωσαν και συνέλαβαν κι άλλους παριστάμενους.
Η Σοτουντέχ είναι... σεσημασμένη χρόνια τώρα, έχοντας φυλακιστεί επανειλημμένα με μόνο της «αδίκημα» τη μαχητική δικηγορία που ασκεί για να υπερασπιστεί, μεταξύ άλλων, Ιρανούς αντιφρονούντες και γυναίκες που δεν φορούσαν μαντήλα. Είχε συλληφθεί ξανά το 2018 με τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της προπαγάνδας κατά της ιρανικής ηγεσίας, για να καταδικαστεί σε 38 χρόνια φυλακή και 148 μαστιγώματα. Το 2019 καταδικάστηκε σε άλλα 12 χρόνια φυλάκισης, γιατί «ενθάρρυνε τη διαφθορά και την ακολασία». Αγνωστο για ποιους λόγους, αποφυλακίστηκε το 2020, αλλά συνελήφθη ξανά την Κυριακή επειδή «δεν φορούσε μαντίλα» και «διατάραξε την πνευματική ασφάλεια της κοινωνίας».:
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας