Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Γάζα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Hatem Ali

Ζητείται λογική στη Μέση Ανατολή

Χαμηλών προσδοκιών Διεθνής Διάσκεψη για την κρίση στη Μέση Ανατολή σήμερα στο Κάιρο, ενόσω ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο πρόσθετα πολεμικά κονδύλια για Ισραήλ, Ουκρανία και... Ταϊβάν

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σημείο ιστορικής καμπής», διακήρυξε -άρτι αφιχθείς από το Τελ Αβίβ- ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν τα ξημερώματα της Παρασκευής από το Οβάλ Γραφείο, καθώς ο κλιμακούμενος πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς απειλούσε να τυλίξει στις φλόγες τη Μέση Ανατολή, βάζει ήδη στο «κάδρο» αντιποίνων αμερικανικές δυνάμεις από «πληρεξούσιους» του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή και επισκιάζει τον ατέρμονο πόλεμο στην Ουκρανία, που οδεύει στον 20ό μήνα του χωρίς ορατό τέλος.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τρομοκράτες σαν τη Χαμάς και τυράννους σαν τον [Ρώσο πρόεδρο] Πούτιν να νικήσουν και δεν θα το κάνουμε. Αρνούμαι να επιτρέψω να συμβεί αυτό», ανέφερε ο Μπάιντεν.

«Αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά έχουν κοινό τούτο: θέλουν και οι δύο να αφανίσουν εντελώς μια γειτονική δημοκρατία», τόνισε, «τσουβαλιάζοντας» τις δύο συγκρούσεις, καλώντας το δυσλειτουργικό -«ακέφαλο» στη Βουλή των Αντιπροσώπων- και προεκλογικά βαθιά διχασμένο αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει «κατεπειγόντως» πρόσθετη βοήθεια.

Σύμφωνα με το δίκτυο CBS, αυτή περιλαμβάνει 60 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία και την αναπλήρωση των στρατιωτικών αποθεμάτων των ΗΠΑ, 14 δισ. δολ. για το Ισραήλ, άλλα 10 δισ. δολ. για ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και 7 δισ. δολ. για την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, καθώς και 14 δισ. δολ. για την ασφάλεια των νότιων αμερικανικών συνόρων.

«Η ιστορία μάς έχει διδάξει πως όταν οι τρομοκράτες και οι δικτάτορες δεν πληρώνουν το τίμημα», υποστήριξε ο Μπάιντεν, «το κόστος και οι απειλές για την Αμερική και τον κόσμο αυξάνονται».

Είναι «η αμερικανική ηγεσία που κρατά τον κόσμο ενωμένο», διακήρυξε. «Οι αμερικανικές αξίες είναι αυτές που μας κάνουν εταίρο, με τον οποίο θέλουν να συνεργαστούν άλλα έθνη», πρόσθεσε, και οι «συμμαχίες μας είναι αυτές που μας κρατούν ασφαλείς».

Ο διχασμός εντός και εκτός των –προεκλογικών ρυθμών και δηλητηριώδους πόλωσης– ΗΠΑ και ο εδώ και ημέρες ορατός κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης τον διαψεύδουν.

Με ορθάνοιχτα πλέον δύο πολεμικά μέτωπα, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι, κουρασμένοι και ανασφαλείς από τις επιλογές εξωτερικής πολιτικής του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Οι φόβοι εντείνονται, επίσης, για έκρηξη των πληθωριστικών πιέσεων και παγκόσμια ύφεση στο σενάριο επέκτασης του πολέμου ή/και ντόμινο αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή, την ώρα που οι ΗΠΑ απειλούνται με δημοσιονομική παράλυση από τις 17 Νοεμβρίου, εφόσον δεν εγκριθεί από το Κογκρέσο νέος προϋπολογισμός και ανασταλεί η λειτουργία μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους.

Αν και οι εποχές έχουν σαφώς αλλάξει από το πετρελαϊκό εμπάργκο του 1973 κατά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, η αποτυχημένη νέα εκδοχή του Μπάιντεν της Pax Americana έχει φέρει τώρα πολλά αραβικά (και όχι μόνο) κράτη στον «τοίχο», εν μέσω έκρηξης στους δρόμους της λαϊκής οργής.

Ηδη γίνονται επικίνδυνα έντονοι οι τριγμοί στην εδώ και καιρό κλυδωνιζόμενη -ως πολιτικά και διπλωματικά απονομιμοποιημένη- προεδρία του μετριοπαθούς Μαχμούντ Αμπάς στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Η «φωτιά» πλέον εξαπλώνεται στην έδρα της, την κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ενόσω ο Τζο Μπάιντεν καλεί υποκριτικά το Ισραήλ να μην κάνει «τα λάθη των ΗΠΑ» μετά την 11η Σεπτεμβρίου και αναμασά επικοινωνιακά την ανάγκη της «λύσης δύο κρατών» –για την οποία ο ίδιος δεν έχει κάνει τίποτε– και ότι «η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό».

Κυρίαρχες στη σημερινή Διεθνή Διάσκεψη για την κρίση στη Μέση Ανατολή, στο Κάιρο, είναι εν τω μεταξύ οι προειδοποιήσεις των ηγετών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας –των δύο αραβικών χωρών που έχουν συνάψει ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ, που μαζί με τον Αμπάς σνόμπαραν πρωτοφανώς προγραμματισμένη τετραμερή σύνοδο με τον Τζο Μπάιντεν στο Αμάν, την Τετάρτη– για «βίαιο εκτοπισμό» των Παλαιστινίων στα εδάφη τους. Μεθοδεύσεις εκπορευόμενες από το Τελ Αβίβ.

Σε αυτό το φόντο, τα περιθώρια της διπλωματίας φαίνεται σε αυτή τη φάση να περιορίζονται –πέραν της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας με το… σταγονόμετρο στους λιμοκτονούντες πολιορκημένους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας– στην αποτροπή επέκτασης του πολέμου, με την Κίνα και τη Ρωσία να έχουν de facto κομβικό ρόλο ως προς την κομβική στάση του Ιράν.

Με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου να θεωρείται λίγο-πολύ μεταπολεμικά «τελειωμένος» στο Ισραήλ και τον 80χρονο Μπάιντεν να πασχίζει για την επανεκλογή του το 2024 στον Λευκό Οίκο, αναλυτές δεν αποκλείουν πιθανό εκτραχηλισμό της Ρωσίας στην Ουκρανία, της Κίνα στην Ταϊβάν και, γιατί όχι, της Τουρκίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ζητείται λογική στη Μέση Ανατολή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας