Στόχους στη Λωρίδα της Γάζας πλήττει ο στρατός του Ισραήλ, ενώ ηχούν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στην Ιερουσαλήμ, καθώς η Χαμάς ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί νέα επιχείρηση κατά του Ισραήλ. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι Παλαιστίνιοι ένοπλοι έχουν διεισδύσει σε περιοχές του νότου, «πιάνοντας στον ύπνο» τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.
«Αριθμός τρομοκρατών έχει διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι δόθηκε προειδοποίηση στους κατοίκους στη Λωρίδα της Γάζας να παραμείνουν στα σπίτια τους. Πηγές της αστυνομίας αναφέρουν ότι οι ένοπλοι που έχουν παρεισφρύσει στο Ισραήλ κρατούν ομήρους στην πόλη Οφακίμ, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί σε αστυνομικά τμήματα.
Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου έχουν ακουστεί οι ήχοι τουλάχιστον τριών εκρήξεων, ενώ το Ισραήλ ανέπτυξε αντιπυραυλική άμυνα με την κυβέρνησή του να καταγγέλλει τη Χαμάς για μεγάλη κλιμάκωση των εχθροπραξιών.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντεΐφ, είπε ότι πάνω από 5.000 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεση, στην οποία σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μια γυναίκα έχασε τη ζωή της.
Ο Μοχάμεντ Ντεΐφ επίσης, ανακοινώνοντας την έναρξη της επιχείρησης, κάλεσε τους απανταχού Παλαιστινίους να πολεμήσουν.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ότι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά περαστικού στην πόλη Σντερότ στο νότιο Ισραήλ, ενώ βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν συγκρούσεις σε δρόμους πόλεων.
Τι ξέρουμε μέχρι τώρα
Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz:
- Εκτός από τη νεκρή Ισραηλινή, υπάρχουν 6 τραυματίες, οι δύο σε κρίσιμη κατάσταση
- Η κυβέρνηση έδωσε εντολή να κινητοποιηθούν οι ειδικές δυνάμεις του στρατού
- Η Χαμάς δήλωσε ότι η επίθεση έγινε σε απάντηση στα γεγονότα στο Τέμενος Αλ-Άκσα
- Στη μία το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του ισραηλινού Συμβουλίου Ασφαλείας
- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν χαρακτηριστεί οι περιοχές που συνορεύουν με τη Λωρίδα της Γάζας
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας