Με τη στρατιωτική εμπλοκή Λονδίνου και Παρισιού στη μάχη κατά του «Ισλαμικού κράτους» στη Συρία και το άνοιγμα διπλωματικού διαύλου με το «απενοχοποιημένο» πια Ιράν, με διακηρυγμένο στόχο την προώθηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για τη λήξη του τετραετούς συριακού εμφυλίου, η διχασμένη Ευρώπη επιχειρεί πλέον να «χτυπήσει» το προσφυγικό ζήτημα στη ρίζα του, μέσα σε ένα όλο και πιο σύνθετο γεωπολιτικό σκηνικό στην περιοχή.
Χθες, μία ημέρα μετά τον πολιτικό σάλο από την... κατόπιν εορτής αποκάλυψη του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, ότι η Ντάουνινγκ Στριτ ενέκρινε -παρακάμπτοντας το ίδιο το Κοινοβούλιο- αεροπορικούς βομβαρδισμούς τον Αύγουστο στη Συρία, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στόχο δύο Βρετανούς εξτρεμιστές του «Ι.Κ.», ο υπουργός Αμυνας Μάικλ Φάλον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογων μελλοντικών επιδρομών.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Γαλλία πραγματοποίησε χθες την πρώτη αναγνωριστική πτήση της πάνω από τη Συρία με μαχητικά αεριωθούμενα Rafale, την ώρα που στο Παρίσι βρισκόταν σε εξέλιξη διάσκεψη του ΟΗΕ για την προστασία των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή.
«Εάν όλοι αυτοί οι πρόσφυγες [κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ] έλθουν στην Ευρώπη ή πάνε αλλού, τότε το “Ι.Κ.” θα έχει κερδίσει το παιχνίδι», δήλωσε με το πέρας της ο συμπρόεδρος της διάσκεψης, Γάλλος υπ. Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ανακοινώνοντας τη διάθεση 15 εκατ. ευρώ για την οικονομική ενίσχυση των πολυπληθών προσφυγικών καταυλισμών στα σύνορα της Συρίας (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανος).
Παράλληλα, σε χθεσινή συνέντευξη στην «Parisien», ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας ανήγαγε σε μία από τις προτεραιότητες του Παρισιού την επιτάχυνση των ενδο-συριακών συνομιλιών για τερματισμό του συριακού εμφυλίου, με κατ’ αρχήν στόχο τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στη Δαμασκό.
Ανοίγοντας κι άλλο τη διπλωματική αυτή «βεντάλια» -επ’ ευκαιρία της χθεσινής, ιστορικής επίσκεψης του Αυστριακού προέδρου Χάιντς Φίσερ στην Τεχεράνη, της πρώτης δυτικού ηγέτη από το 2004- ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε χθες έτοιμος να καθίσει «σε οποιοδήποτε τραπέζι συνομιλιών»: συμπεριλαμβανομένων δηλαδή των ΗΠΑ, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας, αντίπαλου σουνιτικού «δέους» στη Μέση Ανατολή.
«Πρώτη προτεραιότητά μας είναι ο τερματισμός της αιματοχυσίας, η αποκατάσταση της ασφάλειας και η επιστροφή των ανθρώπων στις εστίες τους, κι έπειτα θα μιλήσουμε για το μέλλον», τόνισε με νόημα ο Ιρανός πρόεδρος, βάζοντας έτσι εμμέσως ως «παράγοντα Χ» στη δυσεπίλυτη γεωπολιτική εξίσωση την τύχη του καθεστώτος Ασαντ. Λύση που έχει ήδη προκρίνει (εν μέσω ουκρανικής κρίσης) το Κρεμλίνο, έτερος ισχυρός σύμμαχος του συριακού καθεστώτος.
Συντονιζόμενη, εν τω μεταξύ, με την επίσημη «γραμμή» της Μόσχας, η Δαμασκός διέψευσε χθες την ανάπτυξη ένοπλων ρωσικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος, ως απάντηση στον ορυμαγδό σχετικών δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο και τις επισήμως εκπεφρασμένες ανησυχίες της Ουάσιγνκτον για ενεργή εμπλοκή της Μόσχας στον εμφύλιο της Συρίας.
«Δεν υπάρχει καμία ρωσική δραστηριότητα, ούτε χερσαία ούτε ναυτική ούτε αεροπορική», υποστήριξε ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, Ομράν αλ Ζούμπι, στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar τής -συμμάχου του καθεστώτος Ασαντ- Χεζμπολάχ.
Το... σχέδιο
«Πρόκειται για ιδέα που κατασκεύασαν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης και των αραβικών χωρών, για να δώσουν την εντύπωση ότι το συριακό κράτος έχει αποδυναμωθεί τόσο, ώστε πλέον να ζητά βοήθεια από φιλικές χώρες», συμπλήρωσε, αφήνοντας ασχολίαστο το γεγονός ότι πλέον σφίγγει ο κλοιός των τζιχαντιστών του «Μετώπου αλ-Νούσρα» (τοπικού franchise της Αλ Κάιντα) γύρω από τον θύλακα των φιλοκαθεστωτικών Αλαουιτών στη Λατάκια. Εκεί όπου η Μόσχα διατηρεί τη μοναδική ναυτική βάση στη Μεσόγειο, στο λιμάνι Ταρτούς...
Είχε προηγηθεί η επίσημη άρνηση της Βουλγαρίας να δώσει άδεια σε υπερπτήσεις ρωσικών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο της προς τη Συρία, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για το περιεχόμενο των φορτίων, «απεμπλέκοντας» έτσι πρακτικά την ελληνική διπλωματία από την υποχρέωση απάντησης σε ανάλογη απαίτηση της Ουάσινγκτον και προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας, η οποία ζήτησε από τη Σόφια εξηγήσεις (και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο πρακτορείο Sputnik εξετάζει τώρα εναλλακτικές λύσεις μέσω Ιράν, Τουρκίας και κρατών της Κεντρικής Ασίας).
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η οικονομική ιστοσελίδα «Deutsche Wirtschafts Nachrichten» της Γερμανίας κατηγορούσε χθες ευθέως ΗΠΑ και Ρωσία για την αιματηρή τροπή του συριακού εμφυλίου καλώντας τες, μαζί με τον Καναδά και τις αραβικές μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, υποδεχόμενες πρόσφυγες από τη Συρία...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας