Ένα μεγάλων διαστάσεων σκάνδαλο αποκαλύπτει δημοσιογραφική έρευνα του Guardian, με τον επικεφαλής της σύσκεψης Cop28 για το κλίμα να είναι στο επίκεντρο.
Τα ΗΑΕ θα φιλοξενήσουν την σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα τον Νοέμβριο και ο πρόεδρος της Cop28 είναι ο σουλτάνος Αχμέτ Αλ Τζαμπέρ, ο οποίος είναι παράλληλα και ο επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Αμπού Ντάμπι (Adnoc).
Οι αποκαλύψεις, όμως, που χαρακτηρίζονται ως σκανδαλώδεις και εκρηκτικές δείχνουν ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου των Εμιράτων είχε τη δυνατότητα να διαβάζει τα email του γραφείου της συνόδου Cop28 για το κλίμα και μπορούσε να ξέρει, ακόμη και να... δίνει συμβουλές στην Cop28 για το πώς να αντιδράσει στις οποιεσδήποτε έρευνες και ερωτήσεις ΜΜΕ.
Το γραφείο της Cop28 υποστηρίζει ότι το σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που έχει είναι μοναδικό και ξεχωριστό από εκείνο της Adnoc, όμως τεχνική ανάλυση ειδικών καταγράφει ότι το γραφείο έχει τους ίδιους servers με την κρατική εταιρεία πετρελαίου, ενώ μετά τις ερωτήσεις και τις έρευνες του Guardian, η Cop28 άλλαξε server τη Δευτέρα.
Ο διπλός ρόλος του Αλ Τζαμπέρ έχει ούτως ή άλλωστε βρεθεί στο στόχαστρο κριτικής, ακόμη και από την πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα, Κριστιάνα Φιγκέρες, η οποία χαρακτηρίζει την προσέγγισή του ως «επικίνδυνη».
Η Γαλλίδα ευρωβουλεύτρια Μανόν Ομπρί δήλωσε σχετικά: Πρόκειται για ένα απόλυτο σκάνδαλο. Μια εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου απέκτησε πρόσβαση στον πυρήνα του οργανισμού που έχει ως στόχο να συντονίζει την απαγκίστρωση από το πετρέλαιο και το αέριο. Είναι σαν να έχουμε μια πολυεθνική εταιρεία τσιγάρων να επιβλέπει τις εσωτερικές διεργασίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η Ομπρί, η οποία πρόσφατα συνυπέγραψε επιστολή προς τον ΟΗΕ από 133 Αμερικανούς και Ευρωπαίους πολιτικούς που ζητούσαν την απομάκρυνση του Αλ Τζαμπέρ πρόσθεσε «Το γραφείο της Cop28 έχει χάσει όλη την αξιοπιστία του. Εάν μας ενδιαφέρει περισσότερο η κλιματική καταστροφή από την προστασία των κερδών και την επιρροή των εταιρειών ενέργειας, πρέπει να δράσουμε τώρα.
Από την πλευρά του ο Πάσκο Σαμπίδο, του Παρατηρητηρίου Corporate Europe και συντονιστής της συμμαχίας Kick Big Polluters Out που περιλαμβάνει περισσότερες από 450 οργανώσεις, δηλώνει ότι οι αποκαλύψεις είναι εξοργιστικές και ότι ο διορισμός του Αλ Τζαμπέρ αποτελεί μεγάλο χτύπημα στην αξιοπιστία του ΟΗΕ και των υπηρεσιών του για το κλίμα.
«Είναι εντελώς ανάρμοστο μια εταιρεία πετρελαίου να έχει πρόσβαση σε τέτοιες πληροφορίες και αποκαλύπτεται πόσο μεγάλη επιρροή μπορεί να έχει στη διαμόρφωση των μηνυμάτων που παρουσιάζονται προς τον υπόλοιπο κόσμο» δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει «μέχρι οι κυβερνήσεις να αποδεχθούν ότι τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να παραμείνουν αχρησιμοποίητα και οι λομπίστες τους να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα να γράφουν τους κανόνες των δράσεων για το κλίμα αυτά τα πράγματα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν».
Στον Guardian μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας κι ένας ακόμη ειδικός στη διαμόρφωση πολιτικών για το κλίμα σημειώνοντας «τα ΗΑΕ είχαν δεχθεί συμβουλές από πολλούς φορείς από τότε που έγινε ξεκάθαρο ότι θα είναι η χώρα που θα φιλοξενήσει Cop28 να διαχωρίσουν την προεδρία τους από την Adnoc. Παράλληλα τους είχε γίνει σύσταση προκειμένου ο Αλ Τζαμπέρ να αποχωρήσει από τη θέση του στην κρατική εταιρεία πετρελαίου, έστω και προσωρινά. Παρά τις προειδοποιήσεις αυτές, φαίνεται ότι τα Εμιράτα δεν έδωσαν βάση».
Εκτός από επικεφαλής της Adnoc, ο Αλ Τζαμπέρι είναι πρόεδρος και της Masdar, εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ ήταν ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΑΕ για το κλίμα από το 2010 έως το 2016. Τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του το 2020, ενώ είχε δεχθεί τη στήριξη από κορυφαίες φιγούρες, όπως ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι, και ο αρμόδιος της Ε.Ε., Φρανς Τίμερμανς.
Ο Guardian ανακάλυψε η σύνδεση μεταξύ του γραφείου της Cop28 και της Adnoc, έπειτα από ένα αίτημα για απάντηση στην κριτική της Φιγκέρες τον περασμένο μήνα.
Όταν ρωτήθηκε γιατί στο απαντητικό email υπάρχει η ένδειξει «κατηγοριοποίηση Adnoc: εσωτερικό» το γραφείο της Cop28 υποστήριξε ότι «ζήτησε τη συνδρομή από διάφορους ειδικούς για το θέμα των εκπομπών ρύπων, ανάμεσά τους και η Adnoc» και πως η κατηγοριοποίηση ως «εσωτερικό» είναι μέρος της αλυσίδας των ηλεκτρονικών μηνυμάτων.
Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα ρώτησε εάν το γραφείο της Cop28 έχει το ίδιο σύστημα τεχνικών με την Adnoc με την απάντηση να αναφέρει ότι «η Cop28 μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το ηλεκτρονικό της περιεχόμενο βρίσκεται σε ξεχωριστούς servers που βρίσκονται μέσα στα γραφεία της Cop28, σε δίκτυο που προστατεύεται και με ξεχωριστή υποστήριξη από την ομάδα IT της Cop28».
Ωστόσο, τεχνική ανάλυση ειδικών του Guardian από στοιχεία που υπάρχουν στα email τις Cop28, αλλά και από προηγούμενη ηλεκτρονική επικοινωνία της εφημερίδας με την εταιρεία πετρελαίου αποκαλύπτουν ότι οι server της Adnoc εμπλέκονται τόσο στην αποστολή όσο και στην υποδοχή email από το γραφείο της Cop28.
Ο ίδιος ο Αλ Τζαμπέρ, πάντως, έχει υπερασπιστεί εδώ και μήνες τη διπλή θέση που κατέχει υποστηρίζοντας ότι οι σχέσεις του με επιχειρήσεις θα αποδειχθούν πολύτιμες στη δέσμευση του ιδιωτικού τομέα να αναλάβει τις απαραίτητες δράσεις για την κλιματική κρίση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας