Εκεχειρία, μετά τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας και τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα σε αντίποινα, που ακολούθησαν τον θάνατο Παλαιστίνιου απεργού πείνας σε ισραηλινή φυλακή, ανακοίνωσε σήμερα η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ.
Η Αίγυπτος, παραδοσιακή μεσολαβήτρια στις συγκρούσεις μεταξύ παλαιστινιακών οργανώσεων και του Ισραήλ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, αν και προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση από την ισραηλινή πλευρά.
Το Κατάρ και ο ΟΗΕ επίσης παρενέβησαν για να αποκαταστήσουν την ηρεμία, από τις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), επεσήμαναν πηγές του Ισλαμικού Τζιχάντ και της Χαμάς.
Οι σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν όμως για τελευταία φορά σε περιοχές του Ισραήλ κοντά στη Γάζα περίπου στις 05:30, επεσήμανε ο στρατός.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στη Γάζα, αρκετές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του ισραηλινού εδάφους εκείνη την ώρα.
«Αυτός ο κύκλος αντιπαράθεσης τελείωσε, αλλά η πορεία της αντίστασης συνεχίζεται και δε θα σταματήσει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ταρίκ Σάλμι εκπρόσωπος του Ισλαμικού Τζιχάντ.
«Υπογραμμίζουμε, όπως το δηλώσαμε σε όλους τους μεσολαβητές που παρενέβησαν, την ανάγκη να δοθεί το πτώμα του μάρτυρα Χαντέρ Αντνάν στην οικογένειά του», επεσήμανε ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε.
Ο 45χρονος Αντνάν, που καταγόταν από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ξεκίνησε νέα απεργία πείνας, όταν συνελήφθη από το Ισραήλ, στις 5 Φεβρουαρίου. Είναι ο πρώτος Παλαιστίνιος κρατούμενος που πεθαίνει έπειτα από απεργία πείνας, εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες.
Από το 2011, ο Αντνάν είχε πραγματοποιήσει τέσσερις φορές απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την κράτησή του από τις ισραηλινές αρχές, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Αρκετοί Παλαιστίνιοι έχουν κάνει απεργία πείνας, αλλά κανείς δεν έχει πεθάνει από το 1992.
Σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστίνιων Κρατούμενων, ο Αντνάν είχε συλληφθεί 12 φορές από τις ισραηλινές αρχές και είχε περάσει οκτώ χρόνια στη φυλακή, κυρίως υπό διοικητική κράτηση, ένα μέτρο που επιτρέπει την κράτηση χωρίς την απαγγελία κατηγοριών ή τη διεξαγωγή δίκης.
Αυτή τη φορά, ο Αντνάν είχε συλληφθεί για την εμπλοκή του στον Ισλαμικό Τζιχάντ και για ρητορική που υποκινεί σε βία, όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μιλώντας στο AFP.
Στρατιωτικό εφετείο είχε απορρίψει το αίτημά του να αφεθεί ελεύθερος, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο.
Από το πρωί της Τρίτης, περίπου 100 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με τον Ισλαμικό Τζιχάντ. Δύο έπεσαν στην πόλη Σντερότ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι.
Στη διάρκεια της νύχτας, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αρκετά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Γάζας. Στοχοθέτησε κυρίως ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης, μια αποθήκη όπλων και μια υπόγεια σήραγγα της Χαμάς, με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει έναν νεκρό και πέντε τραυματίες.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε χθες την ανησυχία του για την όξυνση της βίας, κατά την πρώτη του συνάντηση με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Έλι Κοέν στις Βρυξέλλες.
Υπογράμμισε τη δέσμευση της Ε.Ε. προς το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά υπενθύμισε ότι «κάθε αντίδραση θα πρέπει να είναι αναλογική και σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο εκπρόσωπός του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας